De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laat zien hoe belangrijk informatie is. De fysieke strijd wordt nog steeds in alle hevigheid gevoerd. Maar er is ook een tweede slagveld, waar niet met wapens maar met informatie wordt gevochten.
Jaren voordat de eerste tanks de grens met Oekraïne over trokken, was Poetin de informatieoorlog al begonnen. Door een extreemrechtse mars in Oekraïne buitenproportioneel op te blazen, liet hij de Russen geloven dat Oekraïners lijden onder het nazi-regime van Kyiv, en dat Rusland ze te hulp moest schieten.
De Baltische staten zijn gewend aan de informatieoorlog. Het Litouwse leger heeft dan ook een control room die 24 uur per dag de media monitort op nepnieuws. Daarnaast heeft Litouwen een vrijwilligersleger van trollenbestrijders: de online Elfen, die samenwerken met de fake news-jagers van DebunkEU. In ‘De waarheid als wapen’ reisde VPRO Tegenlicht naar Vilnius om deze Elfen aan de frontlinie van de informatieoorlog te bezoeken.
Want hoe bestrijd je desinformatie? Naast dat organisaties zelf actief content monitoren en labelen als waar of onwaar, wordt ook ingezet op bewustwording. Karina Urbanavičiūtė van DebunkEU maakt ze in opdracht van het Litouwse Ministerie van Onderwijs onderwijsmateriaal over mediageletterdheid. In Nederland is een spel over nepnieuws ontwikkeld. Het spel vergroot het vermogen om manipulatietechnieken in social media-content te spotten en functioneert daarmee als een soort ‘psychologisch vaccin’ tegen desinformatie.