Soms kan het leven heel saai en voorspelbaar lijken. Vanaf jonge leeftijd baan je je een weg door school. Je krijgt een partner, en als je geluk hebt een huis. Na tientallen jaren te hebben gewerkt, mag je dan eindelijk met pensioen. Daar geniet je nog even van en dan is het wel gedaan. Zo zit het leven nou eenmaal in elkaar, toch?
Alhoewel, misschien denk je wel dat je die pensioenleeftijd helemaal niet gaat halen. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat we als mensheid niet genoeg gaan doen om klimaatverandering tegen te gaan. Wetenschappers deden onderzoek naar klimaatangst en vonden dat vier op de tien jongeren serieus twijfelt over het ouderschap vanwege de klimaatcrisis.
We gedragen ons op allerlei vlakken vaak alsof de toekomst al bepaald is. Maar is dat terecht? En hoe beïnvloeden onze verwachtingen van de toekomst ons gedrag?
Deze vragen houden Yannick Dujardin dagelijks bezig in zijn rol als futurist. Yannick is docent aan de Erasmushogeschool Brussel en auteur van het boek De Mythes van de Toekomst waarin hij onderzoekt welke toekomstbeelden mensen hebben en wat voor aannames hierin verscholen zitten. VPRO Tegenlicht sprak met hem.