VPRO-programma's over het coronavirus

In verschillende programma's van de VPRO besteden we aandacht aan de ontwikkelingen rond het coronavirus. Hieronder vind je een chronologisch overzicht van al onze uitingen over dit onderwerp in 2020.

Nooit Meer Slapen

dinsdag 29 december

Al twintig jaar verschijnt de reeks Het afzien van…, waarin stripfiguren Fokke en Sukke terugkijken op het afgelopen jaar. Nu is er een speciale corona-editie. Pieter van der Wielen spreekt met cartoonist Jean-Marc van Tol.

Bureau Buitenland

woensdag 23 december

Welke ontwikkelingen heeft de virusuitbraak in gang gezet in het land van herkomst zelf, in China? En wat betekenen die veranderingen voor de Chinese positie in de wereld? In Bureau Buitenland komt China-deskundige Frank Pieke aan het woord. Volgens hem leidt de pandemie er in ieder geval mede toe dat op het gebied van het Chinese buitenlandbeleid ‘de handschoenen uit’ zijn. Het is vanaf nu China First. Dit brengt grote geopolitieke gevolgen met zich mee.

Bureau Buitenland

dinsdag 22 december

De nieuwe coronavaccins worden door grootmachten als Rusland en China ingezet als geopolitiek machtsinstrument. Te gast in Bureau Buitenland is David Criekemans, docent aan het Instituut voor Geopolitieke Studies in Genève, en Amrish Baidjoe, adviseur van het Global Outbreak Alert and Response Network van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook bespreken ze welk gat Europa op dit vlak laat liggen.

Argos

maandag 21 december

Er moet een landelijk coördinatiecentrum komen voor de opvang van patiënten zónder covid, meent Armand Girbes. Hij ziet dat de druk op de ziekenhuizen vooral van die groep patiënten komt. Ook constateert hij dat er roofbouw op het IC-personeel wordt gepleegd. Ondertussen hoort hij bewindslieden zeggen dat het vaccinatieprogramma later begint dan gepland, maar dat zorgvuldigheid nou eenmaal boven snelheid gaat. Tot afgrijzen van Girbes: 'Als ik zo zou redeneren bij mijn patiënten, dan zijn ze zo dood.' 

OVT

zondag 20 december

Al ten tijde van de pestepidemie in de 17e eeuw aarzelden de Hollandse regenten over het afkondigen van een lockdown. De handel was immers ook belangrijk. In OVT historicus Gerrit Valk over de Nederlandse omgang met de pest en corona.

 

Bureau Buitenland

donderdag 17 december

Het leken op Russische en Italiaanse coronatafarelen: in Noord-Ierland zijn coronapatiënten behandeld in ambulances op een parkeerterrein van een ziekenhuis, nadat er geen plek meer voor hen was. En dat een week nadat onder meer restaurants en cafés weer open mochten. Was dat te vroeg? Verenigd Koninkrijk-correspondent Anne Saenen is te gast in Bureau Buitenland.

Argos

vrijdag 4 december

Armand Girbes is op zoek naar inspiratie en nieuwe ideeën om de covid-crisis op zijn IC nog beter te kunnen aanpakken. Daarbij helpt de 'vraag-antwoordsessie' die hij op vrijdagmiddag met verpleegkundigen houdt, en waar vragen en ideeën opborrelen die 'supernuttig' zijn. Maar ook de ervaringen die hij opdoet als organisator en eindverantwoordelijke van het Europese IC-congres geven hem nieuwe energie. Al blijkt daar dat de vermoeidheid bij gezondheidsmedewerkers wereldwijd hard toeslaat. 'Als ik mijn collega's uit Amerika spreek... een aantal van hen zijn aan het eind van hun Latijn.'

Argos

maandag 23 november

Armand Girbes wijst op het belang van evenwichtige berichtgeving over inentingen tegen covid-19. Focus niet te veel op incidenten maar houd oog voor het grote plaatje.

Buitenhof

zondag 22 november

Een succesvol vaccin is dichterbij dan ooit, maar de bereidheid onder Nederlanders om zich te laten vaccineren neemt af. Hoe moet de overheid hier mee omgaan?  Een gesprek met oud-directeur van het centrum infectiebestrijding van het RIVM Roel Coutinho, internist en lid van de raad van bestuur van het Amsterdam UMC Mark Kramer en universitair hoofddocent rechtstheorie aan de Universiteit van Amsterdam, Roland Pierik

Argos

donderdag 19 november

Wetenschappelijk onderzoek is hot. Vanaf het moment dat het coronavirus begin dit jaar Europa bereikt, prijken wetenschapsartikelen op de voorpagina’s. Nu ons leven voor een groot deel wordt bepaald door wetenschappelijke ontwikkelingen, jagen ook algemene journalisten op het laatste academische nieuws. En dat kan tot misvattingen leiden, volgens wetenschapsjournalist Maarten Keulemans.

Zondag met Lubach

zondag 15 november

Goed nieuws! Er komt een vaccin tegen corona. Er kunnen er in het begin maar 10.000 mensen per maand geholpen worden. Maar wie mag er eerst? Wij mogen de officiële volgorde bekend maken.

Argos

zaterdag 14 november

De dag waarop het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding het ingrijpende besluit nam om twee coronapatiënten per helikopter naar Duitsland over te plaatsen, telde Nederland 125 onbezette IC-bedden. Hoe zit dat? Ziekenhuizen stond het water toch aan de lippen? Een reconstructie.

Argos

vrijdag 13 november

Nu het er naar uitziet dat we komende maanden de langverwachte vaccins tegen corona kunnen inzetten, vraagt Armand Girbes zich af: moeten inentingen verplicht worden gesteld voor gezondheidsmedewerkers? Europa kent vrijwel geen landen die vaccinatie voor gezondheidswerkers verplicht stellen. Maar: 'Zou jij op een intensive care behandeld willen worden door iemand die de griep bij zich heeft en die het aan jou kan overdragen?'

Zondag met Lubach

zondag 8 november

Bij nieuwe maatregelen nemen mensen het er, vlak voordat de boel dichtgaat, nog even van. Veel mensen dachten afgelopen week: nog even snel wat boeken. En in welke fase van de routekaart zitten we nu eigenlijk?

Argos

donderdag 5 november

IC-chef Armand Girbes van het VUmc houdt voor Argos een audiodagboek bij over zijn werk tijdens de coronapandemie. Zijn IC heeft nu twee afdelingen voor covid-patiënten. Dat betekent ook dat hij staat te springen om meer handen aan het bed. Handen van dokters en verpleegkundigen.

Bureau Buitenland

maandag 2 november

Als één Europese leider het gevaar van corona bagatelliseerde, dan was dat wel de Britse premier Boris Johnson. Maar later kreeg hij het zelf. En nu heeft hij zulke strenge maatregelen aangekondigd dat zelfs zijn eigen partijgenoten er boos over worden.

Vandaag verdedigt Johnson in het parlement een harde lockdown om het aantal virusbesmettingen te reduceren, maar veel conservatieven zijn furieus en vrezen voor grote economische gevolgen. Hierover onze correspondent Anne Saenen en Benjamin Livestro, voormalig medewerker van de Conservative Party.

Zondag met Lubach

zondag 25 oktober

We maken kennis met twee diertjes: de nerts en de wasbeerhond. Alle nertsenfokkerijen in Nederland, waarvan de helft al besmet is met corona, moeten straks dicht. Maar dat gebeurt pas in maart 2021. Bont van wasbeerhonden wordt gebruikt voor de meeste bontkragen die veel Nederlanders dragen. Het fokken van deze wasbeerhonden is niet alleen zielig, maar ook gevaarlijk. Niet alleen nertsen, maar ook wasbeerhonden zijn een borrelend vat met corona. Waarom importeren wij hier hondenbont, waarmee we die gevaarlijke farms in China in stand houden?

Argos

vrijdag 23 oktober

IC-chef Armand Girbes van het VUmc houdt voor Argos een audiodagboek bij over zijn werk tijdens de coronapandemie. Met lede ogen ziet hij hoe het Nederlandse zorgsysteem opnieuw vast dreigt te lopen. Iedereen weet dat ‘meer handen aan het bed’ de situatie kan helpen verlichten. Maar op dat vlak is afgelopen maanden ‘bijna niks’ gedaan. Terwijl de oplossing voor de hand ligt. 

Bureau Buitenland

dinsdag 20 oktober

Coronacrisis of niet, België is nog altijd een van de rijkere Europese landen met een royaal sociaal model. Maar de pas aangetreden nieuwe regering staat voor een enorme uitdaging: bijna een kwart van de beroepsbevolking heeft geen werk en zoekt ook niet naar werk. Ondertussen stapelen de schulden zich op. Is het Belgische model nog houdbaar? Onze Brusselse correspondent Tijn Sadée ging op onderzoek uit.

Argos

maandag 19 oktober

VPRO, EO en KRO-NCRV slaan de handen ineen en presenteren We houden vol, een dagelijkse documentaireserie over Nederland in de tweede golf.

Zondag met Lubach

zondag 18 oktober

In een periode dat handhaving super belangrijk is, hebben we een minister van Justitie die niet meer kan handhaven: Ferd Grapperhaus.

Argos

zaterdag 17 oktober

IC-chef Armand Girbes van het VUmc houdt voor Argos een audiodagboek bij over zijn werk tijdens de coronapandemie. Hij vraagt zich af of hij er wel goed aan heeft gedaan om zijn waarnemingen over het grote aantal niet-westerse covid-patiënten op IC-afdelingen publiekelijk te delen. Vooral omdat sommige politici er volgens hem nogal ongepaste, voorbarige conclusies aan verbinden.

Bureau Buitenland

donderdag 16 oktober

Door het corona-virus zijn we wereldwijd aan het poetsen geslagen, we wassen als het goed is onze handen stuk. In Zuid-Afrika gaat president Ramaphosa een stapje verder. Hij gebruikt deze crisis ook voor een grote politieke schoonmaak binnen zijn eigen partij, het ANC. Correspondent Bram Vermeulen, nu even in Nederland, licht toe waarom de pandemie in Zuid-Afrika ook kansen biedt.

Zondag met Lubach

zondag 11 oktober

Er zijn nog steeds een paar vragen over het coronavirus. Gelukkig worden die allemaal geduldig beantwoord door experts. Maar er is altijd één viroloog die de nachtdienst moet doen.

Argos

zondag 11 oktober

IC-chef Armand Girbes van het VUmc houdt voor Argos een audiodagboek bij over zijn werk tijdens de coronapandemie. Het valt hem op dat er voornamelijk covid-patiënten met een niet-westerse achtergrond op zijn IC-liggen die bovendien de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn. En die indruk wordt gedeeld door zijn collega's in enkele andere ziekenhuizen. 

Bureau Buitenland

dinsdag 6 oktober

De wereld na de coronacrisis, hoe ziet die er eigenlijk uit? Als er iets duidelijk is, dan is dat wel dat de coronacrisis niet alleen het dagelijkse leven van mensen overal ter wereld verandert, maar óók de geopolitieke machtsverhoudingen. Corona heeft de confrontaties tussen de Verenigde Staten en China geïntensiveerd, waarbij sommigen zelfs spreken van een nieuwe Koude Oorlog. Hoe verloopt de machtsstrijd tussen Amerika en China na corona, en belangrijker: wat betekent dit voor Europa? In de studio directeur van het Haagse Centrum voor Strategische Studies Rob de Wijk.

Zondag met Lubach

zondag 4 oktober

We zijn in Nederland in de tweede golf terechtgekomen. Wat kunnen we leren van nu, zodat het straks niet weer misgaat. Het is goed om de volgende keer op tijd in te grijpen. Hoe leuk zou het zijn om voor de derde golf één superduidelijk plan te maken?

Argos

zaterdag 3 oktober

Minister Hugo de Jonge noemt het de belangrijkste verdedigingslinie tegen het coronavirus: het bron-contact onderzoek. Deze week bleek dat 21 van de 25 GGD'en niet genoeg mankracht hebben om het bron- en contactonderzoek volledig te kunnen blijven uitvoeren.

Waar het wél goed blijft gaan is de GGD in Zuid-Limburg. Christian Hoebe - Arts-epidemioloog Maatschappij & Gezondheid Infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg - en collega's leggen uit hoe dat kan.

Bureau Buitenland

woensdag 30 september

In Kenia zijn scholen vanwege het coronavirus al een halfjaar gesloten. Wanneer ze weer open gaan, is nog niet duidelijk. Tot grote frustratie van veel ouders en docenten. Want ondertussen krijgen miljoenen kinderen geen les. En dat kan in Kenia grote gevolgen hebben: niet alle kinderen zullen namelijk terugkeren naar school. Afrika-correspondent Saskia Houttuin reisde naar Samburu, een regio in het noorden van het land, waar onderwijs nog in de kinderschoenen staat.

Bureau Buitenland

dinsdag 29 september

Suriname krijgt in de strijd tegen Covid-19 hulp van Nederlandse vrijwilligers die in hun vakantie-uren naar Suriname reizen om bij te springen. Initiatiefnemer Denise Telgt, internist bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, en haar oud-collega Gerrit Wonders zijn net terug uit Paramaribo.

Argos

dinsdag 29 september

IC-chef Armand Girbes van het VUmc houdt voor Argos een audiodagboek bij over zijn werk tijdens de coronapandemie. Zoals verwacht laat de tweede coronagolf zich inmiddels voelen. Ook op de IC-afdeling van het VU Medisch Centrum. Armand Girbes maakt zich boos over het falende testbeleid van de overheid.

Zondag met Lubach

zondag 27 september

Rutte zei dat supporters hun bek moesten houden, waardoor influencers niet meer mee wilden doen, en toen toch weer wel, maar toen konden ze bij Willem II weer hun bek niet houden.

Bureau Buitenland

maandag 21 september

Het aantal coronabesmettingen in India nam de afgelopen weken toe met miljoenen. En dat terwijl het land eerder één van de strengste lockdowns ter wereld had. Maar president Modi voelt de druk van de instortende economie en houdt vast aan het relatief lage sterftecijfer. Daarom is India weer bijna helemaal ‘open’, terwijl het aantal besmettingen juist nu oncontroleerbaar lijkt. Hierover India-correspondent Eva Oude Elferink en India-onderzoeker Carolien Stolte.

Zondag met Lubach

zondag 20 september

Corona is al 7 maanden in het land en nog steeds is het testen niet op orde. Testen is de enige manier om de ziekte in kaart te brengen en dus ook de enige manier om weer een normale maatschappij te krijgen. Waarom lukt het landen om ons heen, zoals Duitsland, wel en ons niet?

Ook kijkt Lubach naar de persconferentie voor het kabinet. Verder: een andere Prinsjesdag dan normaal, coronamaatregelen voor de horeca en de nieuwe bestemming van Lelystad Airport. 

Bureau Buitenland

maandag 14 september

Israël gaat weer in lockdown. Vanaf komende vrijdag gaat het land drie weken lang op slot omdat de dagelijkse nieuwe besmettingen niet meer bij te houden zijn. Israël deed het in de beginperiode van corona juist heel goed, maar maar het aantal besmettingen loopt inmiddels weer met 4000 gevallen per dag op. De kritiek in het land op het beleid van premier Netanyahu wordt daardoor steeds feller.

VPRO Tegenlicht

zondag 13 september

Tijdens de coronacrisis werden mensen met een vitaal beroep uitgeroepen tot helden. Nu de wereld weer op gang komt, lijken zij in een rap tempo hun heldenstatus te verliezen. Hoe zou de wereld eruit zien als 'de onmisbaren' het voor het zeggen hadden?

De outsiders

donderdag 10 september

Tim den Besten volgt 5G-activist en complotdenker Emil naar een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Daar leert hij over een verband tussen straling en corona. Het blijkt nog maar het topje van de ijsberg.

Bureau Buitenland

maandag 7 september

Van de tien landen met een record aantal coronadoden in de afgelopen maand liggen er maar liefst acht in Latijns-Amerika. En sinds het begin van de pandemie zijn nergens ter wereld zoveel besmettingen per inwoner gemeld als in Chili, Peru en Brazilië. Hoe kan het dat Latijns-Amerika door deze pandemie zo hard wordt getroffen? Daarover Barbara Hogenboom, directeur van het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (CEDLA) in Amsterdam.

VPRO Tegenlicht

vrijdag 4 september

Hoe snel Nederland van koers kan veranderen, bleek de afgelopen maanden uit alle rigoureuze corona-maatregelen. Maar welke kant willen we op? Aan ideeën geen gebrek. Dit zijn 10 shortcuts naar een betere postcorona-wereld.

Argos

dinsdag 1 september

Zolang er geen vaccin is tegen COVID-19 vormen bron- en contactonderzoekers de belangrijkste verdedigingslinie tegen het virus. Vrijdag presenteerde minister De Jonge een ambitieus plan om de capaciteit verder te vergroten, terwijl hij in juni nog de opdracht gaf om het landelijk bron- en contact onderzoek af te schalen. Uit een analyse door Argos blijkt dat ook regionaal de vereiste norm nergens wordt gehaald.

3voor12

woensdag 26 augustus

Afgelopen weekend stond in het teken van een soort collectieve rouw over het niet-doorgaan van Lowlands, een sentiment dat veel sterker leek dan bij al die andere festivals. Maar directeur Eric van Eerdenburg heeft nog iets belangrijkers aan zijn hoofd: Lowlands 2021. Van de afwachtende overheid wordt hij steeds somberder, dus neemt Mojo Concerts het heft in handen: het vroeg een wetenschappelijk bureau inzicht te bieden in de stand van zaken en mogelijke openingen.

VPRO Tegenlicht

vrijdag 21 augustus

Corona heeft tot meer daklozen geleid, toch al een van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Welke onderliggende problemen spelen er? VPRO Tegenlicht sprak twee hulpverleners over de daklozencrisis in Nederland.

Bureau Buitenland

vrijdag 21 augustus

De corona-besmettingen in Spanje lopen weer fors op en het virus gedijt juist bij feesten. Discotheken zijn daarom in heel Spanje gesloten, maar stranden of parken bieden een alternatief voor wie het echt niet laten kan. Wie door de politie wordt betrapt op een ‘botellón’, een openbare bijeenkomst waarbij alcohol wordt gedronken, riskeert een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s. Maar op het strand van Barcelona trekken groepen jongeren zich daarvan weinig aan. 

Bureau Buitenland

maandag 17 augustus

India ging vandaag door de grens van 50.000 geregistreerde coronadoden. Het is na Mexico, Brazilie en de VS het vierde land dat deze grens is gepasseerd. Bovendien steeg het aantal doden en besmettingen in India vooral in de laatste twee weken snel. Experts waarschuwen nu dat het virus het zeer kwetsbare platteland heeft bereikt en dat een grote uitbraak dreigt. Correspondent Eva Oude Elferink duidt de zorgwekkende cijfers.

Argos

vrijdag 14 augustus

De coronatikker is de dagelijkse corona-update van NPO Radio 1 en Argos. Het doel van de tikker is het breed informeren van de lezer en luisteraar van Radio 1 over de ontwikkeling van het coronavirus en daarbij wat context en duiding te geven, zeker nu het RIVM geen dagelijkse updates meer publiceert.

3voor12

maandag 10 augustus

Een feest of festival voor dansende mensen organiseren? Dat kan dus wel. Zo wist een organisator in Alkmaar afgelopen weekend een dikke duizend man legaal aan het dansen te krijgen.

Bureau Buitenland

vrijdag 7 augustus

Bijna zestig procent van alle vaccins in de wereld worden in India geproduceerd. Daarom kan je niet buiten die grootmacht in de race om de ontwikkeling van een coronavaccin, zegt Henk Bekedam. Hij was de afgelopen vijf jaar hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in India. Meer dan dertig jaar werkte hij voor de organisatie die nu een cruciale rol speelt in de strijd tegen Covid-19. Bovendien leidde hij in China de WHO tijdens de SARS-uitbraak in 2002. Hij is te gast in de serie Zomerverhalen bij Bureau Buitenland.

3voor12

donderdag 30 juli

In alle lagen van de livesector vallen zware klappen: poppodia reorganiseren, grote partijen gaan failliet en ook zzp'ers zitten al maanden zonder klussen. Hoe is het om je droombaan te verliezen? Waar moet je je identiteit dan nog aan ophangen? En hoe nu verder? 3voor12 maakte vijf portretten.

De wending

zaterdag 25 juli

In De wending komen mensen aan het woord die door de coronacrisis tot het inzicht zijn gekomen dat ze hun leven anders willen inrichten. Het roer moet om. In deze laatste aflevering staat onderwijs centraal.

De wending

zaterdag 18 juli

In De wending komen mensen aan het woord die door de coronacrisis tot het inzicht zijn gekomen dat ze hun leven anders willen inrichten. Het roer moet om. Deze aflevering: hoe kunnen we op een andere manier met elkaar samenleven?

Bureau Buitenland

woensdag 15 juli

Welke interessante veranderingen vinden er nu al plaats in Afrika, het Midden-Oosten, Azië of Europa zelf? Wat speelt zich buiten ons blikveld af, en wat zou het westen daar van op kunnen steken? 'Wat nu?' is een wekelijks estafette-onderzoek van Bureau Buitenland, met in het zevende en – voorlopig – laatste deel Eva Willems. Als Latijns-Amerika-deskundige signaleert zij het dramatische falen van de overheid in landen als Peru en Chili. Publieke diensten als zorg en onderwijs zijn er volledig uitgehold. Maar er is ook een hoopvolle tegenbeweging zichtbaar: burgers die, als ze niet op de overheid kunnen rekenen, niet bij de pakken neerzitten maar het heft in eigen hand nemen.

Beluister alle reportages uit deze serie

De wending

zaterdag 11 juli

In De wending komen mensen aan het woord die door de coronacrisis tot het inzicht zijn gekomen dat ze hun leven anders willen inrichten. Het roer moet om. In deze aflevering: zorgt de coronacrisis ervoor dat bedrijven een duurzame slag slaan? Of dreigt duurzaamheid het ondergeschoven kindje te worden?

Bureau Buitenland

woensdag 8 juli

Welke interessante veranderingen vinden er nu al plaats in Afrika, het Midden-Oosten, Azië of Europa zelf? Wat speelt zich buiten ons blikveld af, en wat zou het westen daar van op kunnen steken? 'Wat nu?' is een wekelijks estafette-onderzoek van Bureau Buitenland, met in de zesde aflevering: Jenne Jan Holtland, journalist en schrijver gespecialiseerd in Midden-Europa. Vanuit zijn standplaats in Budapest, Hongarije, onderzoekt hij hoe de corona-pandemie de maatschappijen in dit deel van de wereld beïnvloedt. En wat betekent de pandemie voor een autocratische regime zoals dat van Orban?

Beluister alle reportages uit deze serie

VPRO Tegenlicht

vrijdag 10 juli

De coronacrisis maakte één ding pijnlijk duidelijk: onze geglobaliseerde wereldeconomie is enorm kwetsbaar. Hoe maken we onze productieketens korter en daarmee onze economie weerbaarder? Made up North bouwt in Amsterdam-Noord aan een heus 'makersdistrict' waar alles dat de stad nodig heeft, gemaakt kan worden.

De wending

zaterdag 4 juli

In De wending komen mensen aan het woord die door de coronacrisis tot het inzicht zijn gekomen dat ze hun leven anders willen inrichten. Het roer moet om. In de eerste aflevering: op welke manier verandert reizen en recreëren door de coronacrisis?

Bureau Buitenland

woensdag 1 juli

Welke interessante veranderingen vinden er nu al plaats in Afrika, het Midden-Oosten, Azië of Europa zelf? Wat speelt zich buiten ons blikveld af, en wat zou het westen daar van op kunnen steken? 'Wat nu?' is een wekelijks estafette-onderzoek van Bureau Buitenland, met in de vijfde aflevering: Jonathan Mijs, als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij vraagt zich af waar de publieke verontwaardiging blijft over de groeiende sociale ongelijkheid in de Verenigde Staten. Een ongelijkheid die door de pandemie nog veel scherper zichtbaar wordt.

Beluister alle reportages uit deze serie

Kwartier van het dier - corona edition

vanaf zondag 28 juni

Tim den Besten presenteert de talkshow Kwartier van het dier - corona edition, waarin hij bijzondere verhalen brengt over mens en dier in coronatijd. Puppy's, ezels, gordeldieren, alpaca’s en vogelspinnen, ze passeren allemaal de revue. Vanuit zijn studio schakelt anchorman Tim over naar de razende reporter: Tim zelf! Leguaan Lex, kaketoe Kaat en vele anderen schuiven aan als tafeldier.

VPRO Tegenlicht

vrijdag 26 juni

Het kabinet kondigde deze week meer versoepelingen aan voor evenementen en het openbaar vervoer. Maar dat betekent volgens antropoloog Jitske Kramer niet dat we de corona-cultuurshock te boven zijn: ‘Juist nu gaan we onszelf essentiële vragen stellen.’

Bureau Buitenland

donderdag 25 juni

Welke interessante veranderingen vinden er nu al plaats in Afrika, het Midden-Oosten, Azië of Europa zelf? Wat speelt zich buiten ons blikveld af, en wat zou het westen daar van op kunnen steken? 'Wat nu?' is een wekelijks estafette-onderzoek van Bureau Buitenland, met in de vierde aflevering: arabist en jurist Laila Al-Zwaini over de lange termijngevolgen van de pandemie voor delen van de Arabische wereld. Hoe reageren mensen op de pandemie als overheden het grotendeels laten afweten? 

Beluister alle reportages uit deze serie

VPRO Tegenlicht

maandag 22 juni

Krimpen in een mondiale economische groeimarkt: voor de huidige generatie bestuurders lijkt dat te hoog gegrepen. Gaan we terug naar het massatoerisme van vóór corona?

VPRO Tegenlicht

vrijdag 19 juni

Toen het leven tijdens de coronacrisis stil kwam te staan, vielen plotseling talloze mensen buiten de boot. Lees over drie initiatieven die proberen hen zo goed en zo kwaad als het ging, toch op te vangen.

Bureau Buitenland

woensdag 17 juni

Welke interessante veranderingen vinden er nu al plaats in Afrika, het Midden-Oosten, Azië of Europa zelf? Wat speelt zich buiten ons blikveld af, en wat zou het westen daar van op kunnen steken? 'Wat nu?' is een wekelijks estafette-onderzoek van Bureau Buitenland, met in de derde aflevering: Dirk-Jan Omtzigt, hoofd van een strategische denktank bij de Verenigde Naties, over de lange termijn gevolgen van de pandemie voor de arme landen in de wereld. Hoe zwart wordt het scenario voor de bevolking in die landen die het economisch toch al zwaar hebben?

Beluister alle reportages uit deze serie

Argos

zaterdag 13 juni

IC-chef Armand Girbes van het VUmc houdt voor Argos een audiodagboek bij over zijn werk tijdens de coronapandemie. Nu het virus in ieder geval tijdelijk onder controle lijkt, is het tijd voor een terugblik op de afgelopen drie maanden. Wat ging er mis en wat kon er beter, maar ook wat is er geleerd waarmee de onvermijdelijk lijkende tweede golf het hoofd geboden kan worden? Is de anderhalvemetersamenleving houdbaar en moet de zorg anders worden georganiseerd en op welke manier dan?

Zweden doen het anders

donderdag 11 juni

Het coronavirus heeft de wereld in z'n greep. Veel landen reageren met een lockdown, maar in Zweden blijven scholen en horeca gewoon open. Waarom? Journalisten Thomas Erdbrink en Sander Schimmelpenninck onderzoeken het in deze eenmalige special.

Bureau Buitenland

woensdag 10 juni

Welke interessante veranderingen vinden er nu al plaats in Afrika, het Midden-Oosten, Azië of Europa zelf? Wat speelt zich buiten ons blikveld af, en wat zou het westen daar van op kunnen steken? 'Wat nu?' is een wekelijks estafette-onderzoek van Bureau Buitenland, met in de tweede aflevering: Duitsland als lichtend voorbeeld in Europa. Gast is Caroline de Gruyter, schrijver en columnist, onder andere voor NRC.

Beluister alle reportages uit deze serie

Buitenhof

zondag 7 juni

Met bijna zeven miljoen besmettingen en vierhonderdduizenden doden trekt het coronavirus een verwoestend spoor over de wereld. En dat in nog geen zes maanden tijd. Welke lessen moeten we hieruit trekken? In Buitenhof Een gesprek met de Belgische bioloog en wetenschapsjournalist van het Vlaamse tijdschrift Knack Dirk Draulans.

Reizen Waes blijft thuis

vrijdag 5 juni

Tom Waes wil weten hoe de mensen in de landen die hij tijdens Reizen Waes bezocht heeft, nu omgaan met corona. Vanuit zijn woonkamer probeert Tom contact te leggen met zoveel mogelijk mensen. Een online reünie met de hele wereld.

Deze aflevering is tot 5 juli beschikbaar.

Bureau Buitenland

woensdag 3 juni

Welke interessante veranderingen vinden er nu al plaats in Afrika, het Midden-Oosten, Azië of Europa zelf? Wat speelt zich buiten ons blikveld af, en wat zou het westen daar van op kunnen steken? 'Wat nu?' is een wekelijks estafette-onderzoek van Bureau Buitenland, met in de eerste aflevering: Wat Kerala en Senegal beter doen. Gast is Gie Goris, hoofdredacteur van MO Magazine en kenner van India.

Beluister alle reportages uit deze serie

VPRO Tegenlicht

zondag 31 mei

De rol van China is in de wereld na corona belangrijker dan ooit, maar betrouwbare informatie is moeilijk te krijgen. Hoe kunnen we het land beter begrijpen nu het zijn invloed vergroot? Met kunstenaar Ai Weiwei, econoom Peter Ho en activist Gwyneth Kwai-lam Ho.

Buitenhof

zondag 31 mei

Hij is oud vice-president van de Raad van State en Minister van Staat. Zijn gezag is groot en in Den Haag is zijn oordeel nog steeds van belang. Een gesprek met Herman Tjeenk Willink met als centrale vraag: kan de overheid de gevolgen van deze crisis wel aan?

OVT

zondag 31 mei

Het huiselijk geweld tegen vrouwen is sinds de coronacrisis over heel de wereld schrikbarend toegenomen. Maar heel vaak zijn er geen betrouwbare cijfers omdat de vrouwen thuis zitten met de dader en er niet uit durven. Dat lijkt ook in Nederland het geval, waar geen nieuwe cijfers beschikbaar zijn over mogelijke toename van huiselijk geweld. Te vaak blijft het nog onzichtbaar, concludeert Renée Römkens. De hoogleraar gendergerelateerd geweld praat in OVT over de geschiedenis van het huiselijk geweld tegen vrouwen.

Dagboek van een IC-chef

donderdag 28 mei

Nu het aantal besmettingen steeds verder daalt, begint de IC-afdeling weer terug te keren naar normaal. Maar tegelijkertijd doemen nieuwe obstakels op. Hoe start je het onderwijs weer op binnen de beperkingen van de anderhalvemetersamenleving? Een echo uitvoeren op een pop is lang niet zo lastig als op een patiënt. COVID-vrij of niet, de reguliere patiëntenzorg zal pas weer van dezelfde kwaliteit zijn als eerst als er een vaccin is.

Buitenhof

zondag 24 mei

Het coronavirus zal dit jaar in heel Europa een ‘recessie van historische omvang’ veroorzaken. Waar de Noord-Europese landen als Nederland en Duitsland financiële ruimte hebben om hun bedrijven steun te verlenen, kunnen landen in Zuid-Europa dat niet. Brengt dat de eenheid binnen de Europese Unie in gevaar? Een gesprek met oud-Eurogroep voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Dagboek van een IC-chef

donderdag 21 mei

Nu binnenkort iedereen met symptomen van covid-19 zich bij de GGD kan laten testen, is het zaak om die andere groep goed in beeld te krijgen: mensen die wel besmet zijn met het coronavirus, maar weinig tot geen ziekteverschijnselen hebben. Het is daarom van groot belang, vindt IC-chef Armand Girbes, dat artsen en verpleegkundigen een goede anamnese afnemen. 'En tot mijn grote ergernis dreigt dat te worden vervangen door het invullen van afkruislijstjes.' 

Cape Town, Gang Town, Lockdown

woensdag 20 mei

Terwijl wij hier in Nederland overvoerd zijn met het drama op het noordelijk halfrond, kijkt correspondent Bram Vermeulen naar de impact van het coronavirus op de overvolle townships van Zuid-Afrika. Afstand houden is daar een privilege dat weinigen zich kunnen veroorloven. Een dag niet werken betekent al snel een dag niet eten.

Metropolis

woensdag 20 mei

In Jakarta, Indonesië, gaat Metropolis-correspondent Jamal mee op patrouille. Politieagente Lely heeft de taak om in de sloppenwijken de coronamaatregelen te handhaven. In de drukke wijken is anderhalve meter afstand houden onmogelijk, dus verplichten ze iedereen tot het dragen van mondkapjes. Wie niet horen wilt moet springen: als je geen mondkapje draagt krijg je een fysieke straf en moet je opdrukken of squat jumps doen. 

Buitenhof

zondag 17 mei

De directeur van het RIVM Hans Brug is te gast in Buitenhof. Langzaam groeit NL toe naar openup. De scholen zijn open, binnenkort volgen de cafés en restaurants. Vraag is nu: gaan we te snel of niet? Wetenschappers manen tot kalmte, politici daarentegen willen de economie snel laten draaien. Maar dan moeten we wel de regeltjes volgen. En dat is lastig en soms geen touw aan vast te knopen. Is het tijd voor meer duidelijkheid?

Argos

zaterdag 16 mei

30.000 testen per dag zijn per 1 juni nodig om de Nederlandse intelligente lockdown te versoepelen. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vorige week woensdag. Het is spannend of dat gaat lukken en de vraag is ook of 30.000 testen inderdaad genoeg zijn. Datajournalist Reinier Tromp dook in de cijfers.

Bureau Buitenland

vrijdag 15 mei

Het eerste coronaslachtoffer in Brazilië overleed half maart in Rio de Janeiro. Zij staat symbool voor het verschil tussen arm en rijk in deze crisis: een huishoudster werd besmet door haar bazin die het virus had opgelopen in Italië. De bazin werd wél beter. Meer dan zes miljoen Brazilianen werken in de huishouding. Zo ook de drie zussen Deide, Gardenia en Esmeralda in metropool São Paulo. Bureau Buitenland-collega Katy Sherriff sprak deze vrouwen over hoe zij de coronacrisis doorstaan.

Bekijk hier ook een actueel overzicht van alle Bureau Buitenland-reportages over het coronavirus

Metropolis

woensdag 13 mei

De overheid in Rusland grijpt met de coronacrisis haar kans om burgers op nieuwe manieren te controleren: via apps die bijhouden hoe lang je buitenhuis bent geweest. In Moskou heeft Metropolis-correspondent Fedor zich daarom met zijn familie teruggetrokken in een huisje in het bos.

Op die manier hebben zij en de kinderen meer bewegingsvrijheid dan in de stad. Een groot deel van de tijd spenderen ze met 'isolatiekunst': het naspelen van bekende schilderijen. Wat begon als verveling is gegroeid tot een vorm van zelfontplooiing en -reflectie.

Future Shock

zondag 10 mei

De grote steden zijn platgelegd door het coronavirus en de stilte is, zeker in de eerste weken van de ‘intelligente lockdown’, overal. Je hoeft er in elk geval niet meer actief naar op zoek. Kunnen we deze stilte vasthouden in ons drukke bestaan dat ongetwijfeld ooit weer op gang zal komen?

VPRO Tegenlicht

zondag 10 mei

De coronacrisis – zoals eerder de financiële crisis – laat zien dat ingrijpende, op wetenschap gebaseerde noodmaatregelen uiteindelijk vrij makkelijk door burgers worden geaccepteerd.

Hoe gaan we de vrijgekomen miljarden gebruiken om de wereldeconomie overeind te houden en onze globale klimaatproblematiek voorgoed te tackelen? We moeten veranderen, we kúnnen blijkbaar ook veranderen, maar hoe gaan we dat duurzaam doen?

Buitenhof

zondag 10 mei

Geblinddoekt maakte het kabinet miljarden euro’s aan steun over voor bedrijven. Maar nu de crisis aanhoudt en de toerisme, de horeca en de evenementenbranche blijvend lijken te veranderen dringt de vraag zich op: hoe lang kan het kabinet met deze onvoorwaardelijke steun doorgaan? Een gesprek met hoofdeconoom van ABN AMRO en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit, Sandra Phlippen.

Argos

zaterdag 9 mei

Opeenvolgende kabinetten werken al tien jaar aan steeds verdergaande marktwerking in de laboratoriumdiagnostiek. Waar er vroeger één lab per regio was, gaat het bloed uit één provincie nu soms naar wel vijf verschillende laboratoria. Dat maakt het bewaren van overzicht op bacterie- en virusuitbraken een stuk lastiger. En lopen we het risico dat een nieuwe infectieziekte te laat zal worden opgespoord. 

3voor12

vrijdag 8 mei

De voedselbank, het WHO en - vooruit - hun tourmanagers: dj's draaien zich een slag in de rondte om geld te verdienen. Maar ehm, misschien een rare vraag: zij zelf zitten toch ook allemaal zonder inkomen? Waarom is geld verdienen voor jezelf zo taboe?

Metropolis

woensdag 6 mei

In Jaipur, India, worden de armeren het hardst getroffen door het coronavirus. Bhati woont al tien jaar met zijn vrouw en zeven kinderen op straat. Dat kon hij volhouden door gipsen beelden te maken en te verkopen, maar door de lockdown zijn er nog weinig potentiële kopers op straat. Bovendien is nergens meer gips te verkrijgen. Gelukkig zijn er voedselbanken, die zijn gezin voorzien van de basisbehoeften.

Bekijk meer reportages van Metropolis over het coronavirus

De Machine

dinsdag 5 mei

De anderhalvemetersamenleving in een concertzaal, dat is onmogelijk toch? De meeste mensen in de popsector lijken er zo over te denken. Maar bij AFAS Live wordt toch geëxperimenteerd met een minimale capaciteit. Een teken van lef, of juist een gevaarlijk signaal?

VPRO Tegenlicht

zondag 3 mei

In hoeverre zal de coronacrisis een kantelmoment in ons mondiale systeem worden? Tegenlicht zoomt uit en probeert het grotere plaatje te zien. Zien we de contouren van een nieuw en meer toekomstbesteding wereldsysteem?

Luister ook: de Pioniers Podcast

OVT

zondag 3 mei

In het boek Plagues and Peoples (1976) poneert historicus William H. McNeill. dat de geschiedenis van de mensheid niet wordt bepaald door de mens zelf, maar door minuscule microparasieten als de pest of de pokken. Het was in de jaren ’70 een revolutionair en moeilijk te bevatten idee: infectieziektes als bepalende factor in de geschiedenis. 

Nu, sinds corona, zullen we er allemaal een stuk ontvankelijker voor zijn. Reden te over om deze historische klassieker te bespreken met historicus Esther Quaedackers en medisch historicus Floor Haalboom.

Buitenhof

zondag 3 mei

In Buitenhof deze week: De reddingsoperatie van KLM zit in een nieuwe fase. Follow the Money-journalist Ties Joosten en D66-Kamerlid Jan Paternotte over de reddingsoperatie van KLM, Jet Bussemaker (voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) over de anderhalvemetersamenleving. Daarnaast een analyse van de oplopende spanningen tussen China en de VS.

Argos

zaterdag 2 mei

Nu consumenten massaal online boodschappen doen, is de druk op de distributiecentra van grote supermarktketens toegenomen. Gebeurt dat onder veilige omstandigheden? Lukt het om anderhalve meter afstand van elkaar te houden? Argos en onderzoeksplatform Investico onderzochten samen de arbeidsomstandigheden bij de online supermarkt.

VPRO Mondo

zaterdag 2 mei

Kunstenaars Teun Castelein en Sasja Strengholt bedachten het coronacorso: een bloemencorso waar één of twee mensen in meelopen. Eens per maand lopen ze door Amsterdam-Noord en mensen kunnen verzoekjes doen voor de route. Aan het einde van de wandeling geven ze het corso af aan iemand die een bloemetje verdient. 

Bureau Buitenland & VPRO Tegenlicht

woensdag 29 april

Wat is de weg terug, voor Europa? En wat betekent de crisis voor de Europese Unie? VPRO Tegenlicht en Bureau Buitenland bundelden de krachten, en vroegen het aan één van de machtigste vrouwen van Europa: Margrethe Vestager, Vice-President van de Europese Commissie en Eurocommissaris voor Mededinging.

 

Metropolis

woensdag 29 april

In een dorpje in Kenia is Julius Karano een comedian, maar hij zit sinds de coronamaatregelen zonder werk. Hij geeft om zijn gemeenschap en dus trekt hij door het dorp om iedereen in te lichten over het belang van handen wassen, afstand houden en de avondklok respecteren. Ook al kijken sommige mensen hem raar aan, hij bereikt wel zijn doel want zijn boodschap komt over.

Bekijk meer reportages van Metropolis over het coronavirus

OVT

zondag 26 april

Een wake-up call. Dat is het coronavirus in de ogen van talloze Amerikaanse fundamentalistische christenen. De eindtijd is nabij. Met corona als complot van de WHO om massavaccinaties en genocide tot stand te brengen en de globalisering als aartsrivaal van God. En met Trump als de protestheld van het goede Amerikaanse deel van de mensheid. Fundamentalismekenner Ernst van den Hemel is te gast.

Buitenhof

zondag 26 april

In Buitenhof deze week: GroenLinks-leider Jesse Klaver en voorzitter chemische industrie en oud-voorzitter VNO-NCW Bernard Wientjes in debat over steun aan multinationals tijdens de coronacrisis. Voorzitter Raad van Bestuur (a.i) zorgverzekeraar VGZ Ab Klink praat over de impact van corona op de rol van de verzekeraar.

VPRO Mondo

zaterdag 25 april

Nu alle evenementen tot 1 september zijn afgelast stellen iedere week kunstenaars voor Mondo een blokkenschema samen met daarin het online cultuuraanbod. Deze week gidst actrice Lineke Rijxman je door de evenementloze zomer. 

Dagboek van een IC-chef

donderdag 23 april

Armand Girbes is hoofd van de IC-afdeling van het VU Medisch Centrum en hoogleraar intensive care geneeskunde. Speciaal voor Argos houdt hij een coronadagboek bij van zijn werkzaamheden op zijn afdeling. In zijn dagboek van donderdag 23 april richt hij zich op 'het sociale en financiële drama dat zich onder onze ogen afspeelt'.

Metropolis is terug!

woensdag 22 april

Metropolis schakelt opnieuw zijn wereldwijde correspondentennetwerk in om te laten zien hoe iedereen op zijn eigen manier de coronacrisis te lijf gaat. Vanaf zijn balkon in het Spaanse Utrera, waar hij weken in quarantaine zat, geeft Stef Biemans een inleiding bij deze tiendelige reeks reportages. Hij levert ook de eerste bijdrage, over Spaanse nonnen die geen koekjes bakken maar mondkapjes maken.

Zondag met Lubach

zondag 19 april

In de laatste ZML van dit seizoen bespreken Arjen, Tex en Janine hoe het coronavirus overgesprongen is van dier op mens, wat de link is tussen 5G en het virus (die is er niet) en hoe China het virus liet ontstaan, probeerde te verdoezelen, verergerde en ook nog liet ontsnappen – maar de WHO desondanks toch heel positief is over de aanpak van het land.

VPRO Tegenlicht

zondag 19 april

Zzp'ers worden wereldwijd keihard geraakt door de coronacrisis. Zo ook taxichauffeurs. Zeven zelfstandige taxichauffeurs uit Amsterdam, Rio de Janeiro, Wuhan, Teheran, Kisumu, Tel Aviv en New York nemen je in VPRO Tegenlicht mee in hun wereld tijdens en na corona.

Buitenhof

zondag 19 april

In Buitenhof deze week: oud-D66-leider Jan Terlouw over regeren in crisistijd en de kwestbare positie van zijn leeftijdgenoten. Oud-CPB-directeur Coen Teulings en oud-DNB-directeur Lex Hoogduin praten over de gitzwarte economische voorspelling van het IMF. Acteur/schrijver Ramsey Nasr bespreekt de rol van kunst in coronatijd.

OVT

zondag 19 april

Hoewel de tentoonstelling Besmet! in het Rijksmuseum Boerhaave niet door kan gaan vanwege corona, bleek een item in het bezit van dit museum zich nu wel nuttig te kunnen maken: een beademingsapparaat uit de jaren ’60. TU Delft-ingenieur Gerwin Smit haalde het oude apparaat naar Delft en gebruikte het als inspiratie voor een nieuw, simpeler beademingsapparaat dat ons kan redden in tijden van nood. OVT ging in gesprek met Amito Haarhuis, directeur van het Rijksmuseum Boerhaave, en Gerwin Smit over deze bijzondere samenwerking.

VPRO Mondo

zaterdag 18 april

Kunsthistoricus en directeur van de Stichting Droom en Daad Wim Pijbes bespreekt met Nadia Moussaid het omstreden besluit van cultuurminister Ingrid van Engelshoven om een steunpakket van 300 miljoen euro voor de kunst- en cultuursector vrij te maken. Is het veel te weinig en hoe wordt er voor gezorgd dat het geld goed verdeeld wordt?

Presidential Podcast

vrijdag 16 april

NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne bespreken het laatste nieuws rond Donald Trump, wiens dagelijkse persconferenties over de coronacrisis inmiddels zijn verworden tot een platform waar alles aan de orde komt en Trump, zoals hij het graag ziet, naar hartenlust kan oreren en links en rechts anderen kan beschuldigen van falen.

Bureau Buitenland

dinsdag 14 april

In tijden van nood kijken we naar onze leiders voor antwoorden. Maar in een ongekende crisis zoals deze zijn die antwoorden er meestal niet. En als ze er wel zijn, blijken het niet de makkelijkste boodschappen te zijn. Verkoop je die dan alsnog, of hou je er een hele andere strategie op na?

Hoe handelen de twee wereldleiders bij uitstek, president Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping, in deze crisis en met welk effect? Die vraag legt Bureau Buitenland voor aan Ties Dams, China-deskundige van het Clingendael Instituut, en Tom Kleijn, voormalig correspondent in de VS.

Bekijk hier ook een actueel overzicht van alle Bureau Buitenland-reportages over het coronavirus

Zondag met Lubach

zondag 12 april

De overheid komt met een corona-app. We weten nog niet hoe die werkt en wat de voor- en nadelen zijn. We moeten daar wel goed over nadenken, want hoe gaat het leven met zo’n app eruit zien?

En verder: hoe ziet de wereld eruit als deze coronacrisis voorbij is? We horen nog wel eens wat van het kabinet, maar waar is de oppositie eigenlijk mee bezig? En een zomerplaat die wel bij deze tijd past: 'Ik **** je op afstand' ft. MEROL

Buitenhof

zondag 12 april

In Buitenhof deze week: coronagezant Feike Sijbesma over de tot nu toe bereikte resultaten bij de bestrijding van het coronavirus. En, welke maatregelen staan ons nog te wachten willen we tot een effectieve lockdown komen? 

OVT

zondag 12 april

In OVT deze week onder andere: een bespreking van de manier waarop we over ziekten als corona praten aan de hand van het werk van Susan Sontag met Nadia de Vries en Benjamin Moser; De shockdoctrine van Naomi Klein met Bas van Bavel en Esther-Mirjam Sent; en hoe mislukte 'social distancing' in de 19e eeuw?

VPRO Mondo

zaterdag 11 april

Wat zijn de gevolgen van de huidige social distance-samenleving op de kunsten? In Mondo schuiven vakacteur Gijs Scholten van Aschat, artistiek directeur van Het Nationale Theater Eric de Vroedt en creatief directeur van Milkshake Festival Marieke Samallo aan voor een gesprek. Schrijver en journalist Dorien van Linge laat zien hoe het bijwonen van een online-festival te werk gaat en danst in onze studio op de beats van DIGITAL DGTL, het grootste online-festival ooit.

Yous & Yay

dinsdag 7 april

In een nieuwe editie van Yous & Yay: New Emotions spreken Sef en Pepijn met elkaar over thuis sporten, beantwoorden kijkersvragen en hebben het een beetje over corona. Ze zitten net als de rest van Nederland in quarantaine door het virus.

VPRO Tegenlicht

deel jouw initiatief

Ben jij of ken jij iemand die in deze tijd het coronavirus te lijf gaat met creativiteit? Door iets nieuws te verzinnen om het leven in quarantaine te verlichten of anderen te helpen? Laat het VPRO Tegenlicht weten!

Tegenlicht wil al die fantastische ideeën en initiatieven – klein én groot – van alle coronapioniers verzamelen en in kaart brengen op een speciaal opgezet platform.

Zondag met Lubach

zondag 5 april

Hoe gaan de wereldleiders om met de coronacrisis? Zondag met Lubach ging een rondje om de wereld: langs Bolsonaro, Trump, Berdimuhamedow van Turkmenistan, Loekasjenko van Wit-Rusland, Poetin, Xi Jinping, Duterte van de Filipijnen, Rutte en Löfven van Zweden.

OVT

zondag 5 april

Deze week werd het lied 'Zon' waaraan meer dan 100 bekende Nederlanders aan meewerkten uitgebracht. Een initiatief bedoeld om een 'positief gebaar te maken naar iedereen in Nederland' schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Waarom? En wat kunnen goede-doelenliedjes leren van crisisliederen uit het verleden?

Buitenhof

zondag 5 april

In Buitenhof deze week: PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher over kwetsbaarheid en ongelijkheid door de crisismaatregelen. Wat betekent de coronacrisis voor de wereldpolitiek? Een gesprek met journalist en schrijver Geert Mak. Nelke Manders, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen, over hun rol tijdens de coronacrisis. En de nieuwsfoto met fotograaf David van Dam.

VPRO Tegenlicht

zondag 5 april

We zitten nu al drie weken thuis en dat zal nog wel langer gaan duren. Hoe komen wij straks tevoorschijn uit die corona-quarantaine? Als andere mensen, in andere samenlevingen, of wordt het business as usual?

VPRO Tegenlicht gaat in gesprek met internationaal vermaard trendforecaster Lidewij Edelkoort en psychiater Dirk de Wachter. Welke vergezichten zien zij na deze gedwongen stilstand?

Lees ook: '9 voorstellen voor een betere wereld na corona'

 

3voor12

dagelijkse updates

In dit liveblog van 3voor12 volg je zowel de laatste updates rondom maatregelen in Nederland, als buitenlandse updates die gevolgen voor de Nederlandse muziekindustrie zouden kunnen hebben.

VPRO Mondo

zaterdag 4 april

In Mondo bespreken Marleen Stikker, oprichter van De Digitale Stad en directeur van Waag, en schrijver en muzikant Ewoud Kieft het recht op individuele privacy met betrekking tot de bestrijding van het coronavirus.  Nina de La Parra treedt op met haar nummer Second Girl en brengt een speciaal coronaverhaal. Maartje Wortel en Georgina Verbaan bespreken het boek Wat van jou is van de Amerikaanse schrijver Garth Greenwell. 

Argos

zaterdag 4 april

Het water staat lokale kranten aan de lippen. Door de coronacrisis zijn de advertentie-inkomsten waar zij afhankelijk van zijn grotendeels opgedroogd. Als de ‘lokale sufferdjes’ verdwijnen heeft dat grote gevolgen voor met name kleine en middelgrote gemeenten. Als ze al niet de laatst overgebleven onafhankelijke controleurs zijn van de lokale democratie, dan zijn ze in ieder geval een heel belangrijke verbindende factor in deze kleinere gemeenschappen. De krant kent iedereen en iedereen kent de krant.

Presidential Podcast

donderdag 2 april

Met New York als zwaar getroffen nieuw wereldwijd epicentrum lijkt president Trump nu ook volledig overtuigd van de ernst van de crisis. Tegelijkertijd worstelt Joe Biden thuis met zijn webcam en is het een andere democraat, de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, die naast Trump zijn plaats op het nationale podium inneemt.

Waardoor, zo bespreken VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker, de Amerikaanse verkiezingen een totaal nieuwe dynamiek krijgen en er, vooralsnog, eigenlijk nog maar één thema is: Leiderschap in tijden van corona…

Argos

woensdag 1 april

Ondanks waarschuwingen en verzet van experts heeft de Nederlandse overheid de afgelopen tien jaar de productie van en onderzoek naar vaccins bewust uit handen gegeven aan de industrie. Dat blijkt uit een reconstructie die het onderzoeksjournalistieke platform Investico maakte voor Argos en De Groene Amsterdammer.

VPRO Tegenlicht

artikelen en uitzendingen

De redactie van Tegenlicht draait overuren om in deze coronatijden nieuwe en actuele uitzendingen te maken. Op deze dossierpagina verzamelen zij ondertussen alle verhalen die zij maken over de invloed de crisis op de wetenschap, de economie en de maatschappij.

Future Shock

dinsdag 31 maart

Tegenlicht-redacteur Tom Reijner belde met NRC-columnist en essayist Bas Heijne om hem te vragen naar onze omgang met de onzekerheid, die de coronacrisis met zich meebrengt, en of hij verwacht dat er grote veranderingen komen na de crisis.

even een onderbreking

laat je inspireren

In deze moeilijke tijden willen we je graag optimaal inspireren. Daarom verwijzen we in dit blok graag naar onze collega's van de Human. Bekijk bijvoorbeeld deze aflevering van Medialogica Kort, waarin Clairy Polak met communicatiespecialist Lars Duursma spreekt over slogans in coronatijden.

Zondag met Lubach

zondag 29 maart

Goede communicatie tussen overheid en burgers is ten tijde van corona erg belangrijk, maar er is nog veel onduidelijk. Die verantwoordelijkheid ligt bij de afzender, de overheid, maar ook bij de pers. Arjen kijkt terug op de vierkoppige persconferentie met onder andere Ferd Grapperhaus en bestudeert de koppen van het NOS-liveblog.

Buitenhof

zondag 29 maart

In Buitenhof deze week: Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank over de kredietverschaffing aan bedrijven. Pete Hoekstra, Amerikaanse ambassadeur en het coronabeleid van president Trump. Jaap Goudsmit, hoogleraar Harvard Chan School of Public Health, wil veel meer mensen testen op het coronavirus. En Brenda Ott, kaderhuisarts ouderengeneeskunde.

OVT

zondag 29 maart

Afgelopen weekend arriveerden Cubaanse artsen in Italië om het land te helpen in de bestrijding van corona. En niet alleen Italië, ook Suriname, Jamaica en meer landen krijgen medische steun van het communistische eiland. Waarom eigenlijk? Huisarts en docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum Paul Jonas organiseert uitwisselingsprogramma's met Cuba en is te gast in OVT.

VPRO Mondo

zaterdag 28 maart

In Mondo bespreken acteur Ramsey Nasr en filosoof/psychiater Damiaan Denys het nut van kunst in deze tijd en geeft Ann Demeester een tour langs de beste virtuele musea. Ook treedt S10 op en lanceren Georgina Verbaan en Maartje Wortel het nieuwe boek de Mondo Quarantaine Klassieker-boekenclub.

De Machine

vrijdag 27 maart

Geheel volgens de richtlijnen houden Niels en Atze deze aflevering gepaste afstand van elkaar en nemen ze De Machine op vanuit huis (sorry voor de autogeluiden). Natuurlijk staat ook deze aflevering in het teken van het coronavirus en de impact op de muziekindustrie. Belangrijk is nu natuurlijk de afwikkeling van de vele concerten en festivals die nu sneuvelen. Wie pakt de rekening? Wie goed verzekerd en en wie niet? We kijken ook naar de streamingmarkt: gaat die met al dat thuiswerken nou omhoog of juist omlaag?

Argos

donderdag 26 maart

Politieke partijen strijden tijdens de coronacrisis onverminderd om de aandacht van potentiële leden en kiezers op sociale media. Forum voor Democratie heeft in een week tijd vele duizenden euro’s gespendeerd aan coronagerelateerde berichten op Facebook en Instagram. De partij bereikt er een miljoenenpubliek mee.

ITA x VPRO Mondo

vanaf maandag 23 maart

Het Internationaal Theater Amsterdam en VPRO Mondo werken samen in een uniek online videoproject. De acteurs van ITA lezen de verhalen van De Decamerone, die tijdens de coronacrisis dagelijks online zullen verschijnen.

In De Decamerone beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Steeds tien per dag. Honderd verhalen. Met humor, kritiek op gezagsdragers en lichte erotiek.

Bekijk de video's nu op ita.nl, vpro.nl/mondo en het YouTube-kanaal van Mondo.

Zondag met Lubach

zondag 22 maart

Arjen is een beetje boos. Afstand houden blijkt voor sommige Nederlanders nog erg lastig. Deze maatregelen zijn vooral nodig om de kwetsbaren en ouderen te beschermen. Het principe is niet heel moeilijk: thuisblijven. En als je echt weg moet: houd minstens anderhalve meter afstand, want dan vallen er minder doden.

OVT

zondag 22 maart

OVT maakte een speciale uitzending over de pest. Een ziekte ook wel bekend als de Zwarte Dood die dood en verderf zaaide over de hele wereld. Zo is het gelukkig (nog) niet met het coronavirus. Toch vragen we ons af: wat kunnen we in tijden van corona leren van de moeder aller pandemieën?

Buitenhof

zondag 22 maart

In Buitenhof was er deze week aandacht voor diverse aspecten van de coronaproblematiek. Aan tafel: Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam; Dick Heederik, hoogleraar One Health en Roel Coutinho, hoogleraar epidemiologie over overdraagbare infectieziekten van dier naar mens; Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven en essayist Bas Heijne.

VPRO Mondo

zaterdag 21 maart

In Mondo kreeg Nadia Moussaid afgelopen zaterdag bezoek van onder andere Minister Ingrid van Engelshoven. Zij kwam vertellen welke maatregelen het kabinet neemt om de cultuursector door deze coronacrisis te loodsen. Theaterregisseur Ivo van Hove sprak ondertussen over de impact van de crisis op zijn werk.

Ook in deze aflevering: de Quarantaine-Klassieker-Boekenclub en optredens van Maarten Heijmans, Eva Crutzen, Tommy Wierenga, Dolf Jansen en Michelle David.

Argos

zaterdag 21 maart

Armand Girbes is hoogleraar intensive care-geneeskunde en hoofd van de IC-afdeling van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. Speciaal voor Argos houdt hij een audiodagboek bij van zijn werkzaamheden op zijn afdeling. Overpeinzingen in z’n auto terug naar huis, na een lange dienst in het ziekenhuis. Klik op de link hiernaast voor deel 1; nieuwe afleveringen vind je op de website van Argos.

Presidential Podcast

vrijdag 20 maart

Wat betekent een ‘war-time presidency’, zoals Trump zijn positie inmiddels omschrijft, in een land waar de overheid doorgaans gewantrouwd wordt? En hoe gaat het aan de democratische kant, na de laatste overwinningen van Joe Biden?

Veel vragen, een paar antwoorden en heel veel onzekerheid, constateren NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne in hun Presidential Podcast.

Zondag met Lubach

zondag 15 maart

Voor het eerst bracht Arjen Lubach zijn satirische nieuwsshow vanuit een nagenoeg lege studio: door overheidsmaatregelen vulden alleen medewerkers van het programma de stoelen. Arjen richtte zich in het bijzonder op wc-papierhamsteraars en dwarse BN'ers. Neemt Nederland het coronavirus wel serieus genoeg?

Buitenhof

zondag 15 maart

In Buitenhof was er bijzondere aandacht voor de economische gevolgen van het coronavirus. De Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, schoof aan om te praten over de plannen van het kabinet. Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot en VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer maakten daarnaast een analyse.