Dakloosheid in Nederland is een groeiend probleem. In de afgelopen tien jaar is het aantal daklozen verdubbeld tot 40.000. Op de lege straten tijdens de quarantaineperiode waren daklozen zichtbaarder dan ooit. Toen iedereen thuis moest blijven had deze groep immers geen huis om op terug te vallen.
Het stilvallen van de samenleving tijdens de quarantaine had grote invloed op deze al kwetsbare groep. De zorg kwam tot stilstand, de lege straten leverden geen inkomen meer en door de anderhalve-meter-regel moesten er noodopvanglocaties komen.
Inmiddels is de noodopvang gesloten en staan de meeste daklozen weer op straat. Hoe moet het nu verder met hen?
Met ruim 3000 geregistreerde daklozen en hoge woningnood is in geen enkele stad de situatie voor daklozen zo uitzichtloos als in Amsterdam. Tegenlicht sprak twee Amsterdamse daklozen-hulporganisaties, de Regenboog Groep en de Belangenvereniging Druggebruikers en Daklozen MDHG, over het effect van de coronacrisis op daklozen. Hoe kunnen we voorkomen dat een nieuwe groep daklozen afglijdt naar zwaardere problematiek? Hoe komen we tot een structurele oplossing?