Cuba geneest de wereld van corona

OVT 29 maart 2020

Afgelopen weekend arriveerden Cubaanse artsen in Italië om het land te helpen in de bestrijding van corona. En niet alleen Italië, ook Suriname, Jamaica en meer landen krijgen medische steun van het communistische eiland. Waarom eigenlijk? Huisarts en docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum Paul Jonas organiseert uitwisselingsprogramma's met Cuba en is te gast.

Verder in OVT: de filosofie van Epictetus, Ewald Engelen over een aankomende corona-crisis, de ontdekker van het handen wassen, de column van John Jansen van Galen, historische boeken met Bart Funnekotter en in Het Spoor Terug: De laatste pokkenepidemie.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De economische corona-crisis en lessen uit 2008

Twaalf jaar na de grote crisis uit 2008 lijkt een nieuwe economische crisis door de coronapandemie bijna onafwendbaar. Natuurlijk is een crisis veroorzaakt door een pandemie uitzonderlijk, om niet te zeggen ongekend. Maar toch is een vergelijking tussen de financiële crisis uit 2008 en de coronacrisis wel degelijk zinvol, zo meent econoom Ewald Engelen. Tenminste, in economische zin. Want beide crises tonen ons dezelfde weeffouten in ons economisch systeem.

Wat die weeffouten precies zijn en of we lessen kunnen trekken uit de vorige grote crisis, dat bespreken we met Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam.

Wat we nu moeten leren van de filosoof Epictetus

'Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover doen dat.' Zo schreef de wijsgeer Epictetus alweer bijna 2000 jaar geleden. Zijn stoïcijnse filosofie was eenvoudig te benoemen, maar heel moeilijk in de praktijk te brengen. Je moest je bezighouden met wat in je macht ligt, en vooral niet druk maken over alles buiten je zelf ligt.

Zijn adviezen zouden we in onze tijd van corona te harte moeten nemen, vindt classicus Marije Martijn. Zij legt uit waarom. 

Cuba geneest de wereld van corona

Afgelopen weekend arriveerden Cubaanse artsen in Italië om het land te helpen in de bestrijding van corona. En niet alleen Italië, ook Suriname, Guyana, Jamaica en meer landen kunnen rekenen op medische steun van het communistische eiland in de coronastrijd. Maar ook in de ebolabestrijding waren Cubaanse medici essentiëel. Waarom doet Cuba dit?

Huisarts en docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum Paul Jonas organiseert het enige lopende uitwisselingsprogramma met Cuba, waarbij studenten geneeskunde en verpleegkunde het Cubaanse gezondheidssysteem leren kennen. Paul Jonas is te gast.

De uitvinder van het handen wassen: Semmelweis

In 1844 raakte dokter Ignác Semmelweis steeds meer gefascineerd door de hoge sterftecijfers op de kraamafdeling van zijn ziekenhuis in Wenen. Koortsachtig ging hij aan de slag om te ontdekken hoe die sterfgevallen konden worden voorkomen: het antwoord was handen wassen.

We bespreken het verhaal van Semmelweis, het verzet tegen zijn ideeën en hoe die uiteindelijk toch Nederland terecht kwamen met medisch historicus Leo van Bergen.

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Historische boeken met Bart Funnekotter

In onze boekenrubriek bespreekt Bart Funnekotter de volgende boeken:

  • Heerschappij. Hoe het christendom het Westen vormde van Tom Holland
  • Wie vermoordde de neanderthaler? van Silvana Condemie en Francois Savatier
  • Bedrieglijk echt. Oude papyri, moderne controverses van Jona Lendering
  • Vuur en duisternis. Het bombardement van Dresden van Sinclair McKay

Wilt u het boek van de maand winnen? Like en reageer op het bericht dat na bekendmaking op onze Facebook-pagina verschijnt.

Het Spoor Terug: De laatste pokkenepidemie

In 1928 werd de verplichte inenting tegen pokken afgeschaft, wat ervoor zorgde dat een jaar later in Den Haag en Rotterdam een epidemie uitbrak met meer dan 400 besmettingen en 23 doden. Daarna lijkt het afgelopen met de pokken.

Toch slaat de ziekte nog een keer onverwacht toe. In 1951, in Tilburg. Dezelfde plaats waar het eerste Corona-geval opdook. Luister naar een documentaire die Gerard Leenders 25 jaar geleden maakte over deze vergeten epidemie.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.