VPRO Tegenlicht

Corona Crash

Het coronavirus raast door de financiële markt. Wat gebeurt er in die parallelle wereld, waar beursvloeren worden gesloten, de handel regelmatig wordt stilgezet en sommigen alweer op koopjesjacht gaan?

Op vrijdag 20 maart verzamelde een klein deel van de Tegenlicht-redactie zich in het bijna geheel verlaten VPRO-gebouw in Hilversum. We schreven een select gezelschap van financiële insiders van over de hele wereld aan.

Hoe de beurzen zich op deze 20 maart zouden gedragen, wisten we uiteraard niet. We wisten wel dat de financiële markten de weken ervoor ongekend hectisch waren geweest.

Het was misschien wel de meest hectische periode sinds de financiële crisis van 2008.

 

VPRO Tegenlicht: Corona crash
29 maart 2020, 22.14 uur NPO2

over de uitzending

Wat gebeurt er op de beursvloeren?

Onze vragen aan de insiders waren simpel: hoe ervaar jij de achtbaan die de financiële markten nu doormaken? Hoe ben je erdoor geraakt? Wat heb je gedaan? Wat heb je gezien? En waar denk je dat we naartoe op weg zijn? De verhalen waren fascinerend. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zaten we aan het scherm gekluisterd.

VPRO Tegenlicht neemt via video-conferencing de temperatuur op van de wereldwijde financiële markten met een bont gezelschap van investeerders, traders en financieel analisten. Van Beijing tot Chicago, van Londen tot Singapore. Mensen die veel te verliezen hebben, maar het veelal ook kunnen dragen. Wat doet het coronavirus met de financiële markten in de wereld?

Regie: Marije Meerman
Research: Marijntje Denters & Maarten Mosselman
Eindredactie: Doke Romeijn en Bregtje van der Haak

over de sprekers

Izabella Kaminska

journalist Financial Times

Kaminska is als financieel journalist werkzaam bij de Britse krant Financial Times. De Poolse werkt bij Financial Times voor FT Alphaville, een blog voor professionals uit de financiële sector die aandacht besteedt aan financieel nieuws en commentaar levert door middel van columns en opiniestukken. Kaminska houdt zich voornamelijk bezig met markten, centrale banken en tech-gerelateerde onderwerpen vanuit financieel perspectief.

'overheden moeten zich gaan richten op voedsel-voorziening'

Charles Liu

investeerder

De van oorsprong Taiwanese Charles Liu is de oprichter en voorzitter van HAO Capital, een privaat eigenvermogensbedrijf dat investeert in groeiende bedrijven in China. HAO Capital heeft meer dan 600 miljoen dollar onder beheer. Op persoonlijke titel heeft hij actief geïnvesteerd in projecten die zich inzetten voor energiebesparing en emissiereductie in China. Hij levert regelmatig bijdragen aan verschillende nieuwsplatformen over Chinese economische kwesties.

Marc Faber

investeringsanalist

Marc Faber is een Zwitserse investeringsanalist, auteur en ondernemer. Hij was werkzaam bij verschillende financiële bedrijven voordat hij zijn eigen firma oprichtte: Marc Faber Ltd, gespecialiseerd in investeringsadviezen en fund management. Faber publiceert een wereldwijd bekende nieuwsbrief, waarin hij maandelijks advies geeft aan investeerders. De nieuwsbrief geniet hoog aanzien, ook al verwijzen ze niet zelden naar nogal ongebruikelijke investeringskansen. Faber is een veelgevraagd spreker op seminars voor beleggers en investeerders en een veel geziene gast in de financiële media.

'dat corona een einde maakt aan democratieën, is zeer waarschijnlijk'

'het ergste wat je in deze periode kunt doen is kijken naar je investeringen, dan zie je hoeveel geld je kwijt bent'

Joachim Klement

investeringsstrateeg

De van oorsprong Duitse Klement raakte na zijn studies wiskunde en natuurkunde geobsedeerd door de menselijke kant van financiële markten. Hij ging van natuurkundige naar investeringsstrateeg, waarin hij zich richt op asset allocatie, economie, aandelen en alternatieve beleggingen. Daarnaast onderzoekt hij trends in lange termijn belegging en alternatieve beleggingen, en geeft hij in zijn nieuwsbrief ‘Klement on Investing’ investeringsadvies.

leesvoer

'crisisbelasting is een goed idee'

Wie draait er straks op voor de kosten van de coronacrisis?

De economische schade door deze crisis wordt enorm. Maar er zijn ook bedrijven die flink verdienen aan corona. Hoe gaan we de lasten straks zo goed mogelijk verdelen? Is coronabelasting een optie? We maakten een rondgang langs experts.

Zó ga je om met coronastress

Angst, stress en somberheid: gevoelens die in tijden van corona en ingrijpende veranderingen kunnen opspelen. Psycholoog Gijs Coppens legt uit waar die gevoelens vandaan komen én komt met tips om juist nu het hoofd koel te houden.

'dit is een vorm van machteloosheid die we nog niet kennen'

'deze verschuiving van offline naar online is blijvend'

Is corona dé testcase voor de GGZ van de toekomst?

Geestelijke gezondheidszorg bieden op afstand is één van de uitdagingen waar Nederland tijdens deze crisis voor staat. Toch kan het, bewijzen de razend populaire webinars van deze drie zorgverleners.

Zo werkt de GGZ op afstand

Tijdens deze coronacrisis is het voor GGZ-behandelaars nog moeilijker hun patiënten te helpen. Journalist, activist en ervaringsdeskundige Charlotte Bouwman (26) bedacht daar wat op.

'op lange termijn liggen hier kansen'

VPRO Tegenlicht Meet Up

De VPRO Tegenlicht Meet Ups zijn terug van weggeweest, nu in een digitaal jasje! Kijk hier de Meet Up terug over de uitzending 'Corona Crash': welke gevolgen heeft corona voor de financiële markt?

Met: regisseur Marije Meerman, Robin Fransman, chef financiële sector bij de Argumentenfabriek, Kees Vendrik, hoofdeconoom Triodos Bank, Martine Hafkamp, eigenaar Fintessa Vermogensbeheer en Mathijs van Dijk, hoogleraar financiële markten Erasmus Universiteit.

meer over de coronacrisis