Hoe kan Europa concurreren op de wereldwijde chipmarkt? 10 september 2022 Computerchips zijn een belangrijk geopolitiek pressiemiddel geworden. Ook de EU wil nu zelf meer chips produceren. Niet iedereen vindt dat een goed idee. ‘Het is geld in een zwart gat gooien. We moeten doen waar we goed in zijn: machines bouwen.'
A chip down memory lane: zo werd ASML de allergrootste 8 september 2022 ASML is een onmisbare schakel in de microchip-industrie. Het is het meest waardevolle bedrijf van Nederland en staat wereldwijd op plek 36 van hoogst gewaardeerde ondernemingen. Hoe heeft een bedrijf uit Veldhoven zo’n sleutelrol weten te bemachtigen?
Deze architect verandert afval in bouwmateriaal 2 september 2022 Kunnen we in de toekomst bouwen met volledig circulaire grondstoffen en gerecyclede materialen? Deze architect laat zien dat het zelfs nu al kan. We nemen een kijkje in zijn huis dat helemaal ingericht is op circulariteit.
Hoe klimaatverandering de toekomst van de EU zal vormgeven 2 september 2022 Hittegolven en droogte teisterden Europa deze zomer. En dat is niet de laatste keer. De komende decennia staan ons steeds langere, hetere, drogere zomers te wachten. Wat gaat dat betekenen voor de relaties tussen lidstaten?
Hoe werkt ons geldstelsel? 21 augustus 2022 Ons geldstelsel is een belangrijke publieke zaak die maar weinig mensen begrijpen. Hoe werkt het eigenlijk precies?
Wat ligt er over 20 jaar op ons bord? 21 augustus 2022 Als de trend naar bewuster, milieu- en diervriendelijker eten zich blijft doorzetten, wat kunnen we dan in de toekomst nog op ons bord verwachten?
Wat kan je doen als je de wereld wil veranderen? 19 augustus 2022 Als je de wereld wil verbeteren, kun je veel meer doen dan alleen stemmen. We vroegen vier experts om hun protesttips.
Tegenlicht op Lowlands 2022 16 augustus 2022 Van 19 tot en met 21 augustus staat Tegenlicht op Lowlands! Drie dagen lang gaan we met diverse panels in gesprek over de grote dilemma's van de toekomst. Lees hier alles over deze programma's.
Schrijver Koen Bruning: ‘Het basisinkomen gaat niet over geld maar over vrijheid’ 13 augustus 2022 Opnieuw blijkt de vermogensongelijkheid veel groter dan gedacht. Hoog tijd voor het basisinkomen, zegt de jonge schrijver Koen Bruning. Experimenten zijn er inmiddels wel genoeg geweest.
Waarom we naast CO2 ook onze methaanuitstoot snel moeten afbouwen 6 augustus 2022 Om de temperatuur op aarde binnen leefbare grenzen te houden, moeten we ons niet alleen focussen op CO2-uitstoot. Het afbouwen van de uitstoot van methaan kan op korte termijn een groot verschil maken in de opwarming van de aarde. En dat is nóg een goede reden om de veestapel terug te dringen.
'Het is hoog tijd voor een nieuwe aanpak van ons watermanagement' 21 juli 2022 Het Nederlandse watermanagement moet op de schop. Het land dat van oudsher een harde strijd voert om water buiten te houden, moet nu het water gaan omarmen.
Zes kansen om het personeelstekort aan te pakken 17 juli 2022 Het tekort aan personeel teistert onze samenleving. Wat kunnen we doen?
Deze mensen mobiliseren hun buurt in de strijd tegen gentrificatie 14 juli 2022 Je ziet het voor je ogen gebeuren: grote steden veranderen in enclaves voor de rijken. Maar steeds meer burgers organiseren woonprotesten om hun buurten hiertegen te beschermen.
Acht verschuivingen die de wereld van morgen bepalen 7 juli 2022 De wereld lijkt op losse schroeven te staan. Op alle vlakken, van klimaat tot geopolitiek en mobiliteit, vinden verschuivingen plaats. VPRO Tegenlicht zet er acht voor je op een rij.
Bedrijven die weinig tot geen data verzamelen hebben de toekomst 7 juli 2022 Kun je een succesvol techbedrijf worden als je geen data van gebruikers verzamelt? Juist wel, zegt digitaal onderzoeker Daphne Muller. Volgens haar wordt de innovatieve kracht van data en AI veel te veel overschat.
Dit kunnen we doen met onze leegstaande daken 7 juli 2022 Daken kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen zoals de klimaatcrisis, de wooncrisis, waterschaarste, hevige regenval en hittestress. En we hebben er enorm veel van.
Zo zijn oorlog en media met elkaar verweven 1 juli 2022 Wat is de rol van media tijdens de oorlog in Oekraïne? Mark Deuze, hoogleraar media & communicatie, geeft speciaal voor VPRO Tegenlicht een media-college.
'Dit is de eeuw van Azië, en daar moet het Westen zich maar aan aanpassen' 26 juni 2022 Hoe zal de wereld eruitzien als Amerika en Europa niet meer de dienst uitmaken? Tegenlicht spreekt met de Singaporese diplomaat en oud-voorzitter van de VN Veiligheidsraad Kishore Mahbubani. Als het aan hem ligt wordt de 21ste eeuw de 'eeuw van Azië.'
'Klimaatverandering biedt een kans om samen te werken aan een rechtvaardige economie' 25 juni 2022 Kunnen we effectief klimaatverandering aanpakken in een kapitalistische wereld? Niet volgens activist en schrijver Naomi Klein. Zij pleit voor een brede arbeidersbeweging die afrekent met een onmenselijk kapitalistisch systeem dat de aarde uitput.
Kom naar het Tegenlicht festival 24 juni 2022 Tegenlicht is 20 jaar. Dat vieren we met een feestje op 7 juli in Pakhuis de Zwijger. Kom je ook? Reserveer dan nu!