deze architect verandert afval in bouwmateriaal
Kunnen we in de toekomst bouwen met volledig circulaire grondstoffen en gerecyclede materialen? Deze architect laat zien dat het zelfs nu al kan. We nemen een kijkje in zijn huis dat helemaal ingericht is op circulariteit.
Tekst: Stijn Goossens. Video: Ilija Bozovic - 2 september 2022
Als je rondloopt door het huis van architect Césare Peeren kom je voormalige autostoelen tegen, hergebruikt als bank. Het frame van een oude Yamaha-motor fungeert als trapleuning en de verschillende soorten ramen met dubbelglas zijn verzameld uit projecten waar nieuw dubbelglas geplaatst werd. De warmte in het huis wordt geleverd door een industriële kachel die zowel het hout als de rook verbrandt. Hout dat overigens van slopers uit de buurt komt.
De tekst gaat verder onder de video.
'we hebben genoeg gemijnd'
Is nieuwer altijd beter? Niet volgens Peeren, hij gelooft juist in de herbruikbaarheid van dat wat al bestaat. Vanuit dat gedachtegoed heeft Peeren niet alleen zijn eigen leven opgebouwd, ook de rest van de wereld kan volgens hem ingericht worden met hergebruikte materialen en producten.
Met het ontwerpbureau Superuse Studios dat hij in 1997 samen met Jan Jongert oprichtte, ontwerpt hij gebouwen en gebruiksvoorwerpen op basis van restmaterialen. Ook zijn eigen huis is opgebouwd en ingericht met afvalproducten en afgedankte materialen.
‘We hebben genoeg gemijnd en de betonnen gebouwen die er al staan kunnen eeuwig mee,’ zegt Césare. Het draait om de manier waarop we gebouwen transformeren met biobased en circulaire materialen. We moeten volgens Césare meer organische materialen zoals riet en hennep verbouwen, zodat we enkel nog afhankelijk zijn van hergebruikte natuurlijke grondstoffen.
Césare ziet toekomst in autonome buurten, met alles wat we nodig hebben op loopafstand. Op die autonomie heeft Césare zijn eigen leven ingericht, waardoor zijn impact op de aarde zo klein mogelijk blijft.