Vorige maand maakte drinkwaterbedrijf Vitens bekend dat de drinkwatervoorziening in Nederland onder druk staat. Ze hebben dit jaar al enkele bedrijven drinkwater moeten weigeren om de particuliere toevoer te kunnen blijven waarborgen.
Nu het klimaat verandert, verwacht het KNMI extremere verschillen in neerslag en temperatuur. Het gaat minder vaak, maar heviger regenen. Gevolgd door steeds langere perioden van droogte. Tegelijkertijd zorgen stijgende temperaturen ervoor dat water sneller verdampt waardoor er steeds vaker periodes zullen zijn waarin er minder zoet water beschikbaar is. Ons grondwaterpeil, waar veel drinkwater uit wordt gewonnen, is momenteel erg gevoelig voor periodes van droogte. Na de droge zomers van 2018, 2019 en 2020 was het grondwater pas na het natte voorjaar in 2021 weer terug op het oude peil.
Om onze natuur, oogsten, biodiversiteit en drinkwaterbronnen te beschermen is het belangrijk om opnieuw na te denken hoe we met ons waterbeheer willen omgaan. Droogte is een natuurlijk verschijnsel en hoeft niet gelijk tot problemen te leiden. Het probleem wordt echter groter wanneer het Nederlandse waterbeleid er niet op is ingericht. Wat moet er veranderen?