‘Toen ik research aan het doen was, vonden we - ik heb altijd veel contact met het team in Nederland, er gaan lange mails heen en weer - dat het politiek naar één kant helde. Want die vastgoedman was voor Trump, die dissidenten waren voor Trump omdat hij zich zo tegen het communisme uitsprak, en Freya en consorten die tegen prop 16 waren, ook heel conservatief. Terwijl er heel veel Chinese Americans zijn die democratisch zijn, meer dan de helft zelfs, blijkt uit onderzoek. Aan universiteiten zijn de studenten heel progressief. Dat kwam in de uitzending nog niet aan bod, dus we wilden ook dat dat geluid aan bod kwam. En ik toevallig had gehoord dat Chinese rap in opkomst is, ook als een soort emancipatie van de Chinese Americans.
Dus toen ben ik op zoek gegaan naar een Chinese rapper, en via Instagram vond ik Jason Chu. Wat dus echt een superslimme gast was, geboren en opgegroeid in Amerika, studeerde aan Yale, gespecialiseerd in Asian-American Culture, en die ook een soort activist is die zich bezighoudt met inclusie en social justice enzo. Hij wist veel te vertellen over de geschiedenis van de Chinese Americans, hoe die ook gediscrimineerd waren, en in het verleden zelfs geen land mochten bezitten. Hij was erg voor die positieve discriminatie, want volgens hem moeten minderheden elkaar juist steunen.
Ik kijk dan natuurlijk ook naar wat we kunnen filmen, om het visueel interessant te maken. Pim Hawinkels, de cameraman, zei voor de grap: neemt hij niet toevallig een videoclip op? En toen ik Jason sprak, bleek dat hij een tattoo ging laten zetten, wat natuurlijk al een hartstikke leuke scene is, en ik vroeg hem ook of hij niet heel toevallig een videoclip ging maken. Want niet geschoten is altijd mis. Hij antwoordde dat hij dat al maanden van plan was, maar dat het steeds werd verplaatst. En nu kon hij onze opnamen gebruiken als stok achter de deur. Dus dat zit er mooi in, gefilmd op een rooftop in Beverly Hills, met de Hollywood-letters op de achtergrond. En de clip staat inmiddels op YouTube, natuurlijk.'