Sinds 2008 geeft Mark Rutte maatschappijleer aan vmbo-, havo- en vwo-leerlingen op het Johan de Witt College in de Haagse Schilderswijk. Ook tijdens zijn premierschap. Wie zijn deze leerlingen? Hoe kijken zij terug op zijn lessen, hun band met 'meester Mark' en hoe hebben de oud-leerlingen zich verder ontwikkeld in de maatschappij onder het premierschap van Rutte? In de driedelige serie 'Kinderen van Rutte' duiken we in het leven van een groep jongvolwassenen die Mark Rutte niet alleen kennen als premier, maar ook als hun voormalig docent maatschappijleer.

Premier Rutte geloofde er heilig in: 'Als je je best doet en hard werkt, kun je in dit land alles bereiken wat je wilt. Mensen zijn zelfredzaam en zijn voor hun geluk niet afhankelijk van de overheid.' In Kinderen van Rutte vertellen de oud-leerlingen hoe dat wereldbeeld uitpakt in hun eigen levens.  

Oud-leerling Roksana kwam met haar moeder uit Polen op zoek naar een beter leven en werkt nu net als haar moeder in de tuinbouw waar ze is opgeklommen naar de salesafdeling. Jhan geeft gymles aan dove en slechthorende kinderen, Ridwan probeert na een periode van dakloosheid een nieuwe start te maken en Anar zat als kind tien jaar in een asielzoekerscentrum en wil nu arts worden. De oud-leerlingen worden geportretteerd in de klas, maar de camera volgt hen ook in hun dagelijks leven.

Regisseur Roos van Ees (o.a. bekend van de podcast Mijn Schuld en de documentaire Hedy d’Ancona – Het persoonlijke is politiek) bracht met researcher Karen Al een klas met oud-leerlingen van Mark Rutte bij elkaar. Onder leiding van maatschappijleerdocent Halil Karaaslan halen ze herinneringen op en gaan met elkaar in gesprek over de thema’s uit de maatschappijleerlessen die tijdens de kabinetten Rutte hun levens in kwamen. Wat mag de overheid van hen verwachten en wat verwachten zij terug als het gaat om kansengelijkheid, huisvesting, mantelzorg, studiefinanciering en polarisatie? De kijker wordt in de serie in drie afleveringen van 25 minuten meegenomen op een reis van persoonlijke verhalen en maatschappelijke reflectie.

Aflevering 1 De Nederlandse droom 
De oud-leerlingen halen herinneringen op aan leraar Mark. Waar ging het over in de les en hoe wist Rutte hen te raken? Premier Rutte zei altijd dat in Nederland iedereen gelijke kansen heeft om zijn dromen te bereiken. De leerlingen, die allemaal een migratieachtergrond hebben, toetsen dat geloof aan hun eigen levens. Jhan werd tegen het advies van zijn stagebegeleider in toch docent lichamelijke opvoeding en Hafsa besloot een stageplek af te slaan omdat ze haar identiteit niet wilde verloochenen.   

Aflevering 2. De hardwerkende Nederlander 
Premier Rutte wist het zeker: de burger is zelfredzaam en als je hard werkt heb je de overheid niet nodig. De oud-leerlingen vertellen of zij zichzelf rekenen tot de hardwerkende Nederlander. Hoe betrouwbaar is de overheid in hun levens waarin ze succesvol zijn maar waarin ook studieschuld, woningnood en toeslagen een rol spelen? Roksana werkt net als haar moeder in de tuinbouw, maar kan ondanks de vele uren die ze maakt geen huis kopen. Ridwan was een tijd dakloos en heeft moeite om een baan te vinden. Anar helpt zijn moeder met de belastingpapieren die zich hebben opgehoopt door een fout met de toeslagen.  

Aflevering 3. Een gaaf land  
Wat zorgt ervoor dat je je thuis voelt in de Nederlandse samenleving en dat je je gehoord voelt? De oud-leerlingen van Mark Rutte vertellen over hoe verbindend hun oud-leraar is geweest als premier en hoe dat hun levens heeft beïnvloed. Khadija was een stil meisje in de klas maar heeft als dichter haar stem gevonden. Tambi kwam als Syrische vluchteling met zijn ouders naar Nederland. Zijn vader is chirurg maar zijn diploma’s gelden niet in Nederland. Tambi zelf is vastbesloten als kaakchirurg aan het werk te gaan. De oud-leerlingen sturen Rutte een ansichtkaart. 

colofon

regie
Roos van Ees

research
Karen Al
Souhayla Halouchi

eindredactie
Jurgen van Uden

productie
Nienke Rispens
Nathalie Kastelein
Josse van Meegeren

productie-assistentie
Puk van Es
Lauri Driesprong

beeldresearch
Isis Brandt Corstius
Barbara Kist

camera
Denilson de Koning
Aziz al-Dilaimi
Jurgen Lisse

aanvullend camera
Kevin Thompson
Clarence Haakmat
Mladen Vekic

camera-assistentie
Hajar al Kheder
Lieneke Veen

geluid
Bram Meindersma
Marzouk Magouz

aanvullend geluid
Ryan William
Leandro Tavio y Cabrera
Benny Jansen

gaffer
Emiel van Geenen

montage
Robin Delpeut
Joël Hielckert

aanvullend montage
Sander Cijsouw
Jouke Dubel

bewerking leadermuziek
Jasper Slijderink

geluidsmixage
Rob Dul

kleurcorrectie
Gerhard van der Beek

coaching
Ester Gould
Reijer Zwaan

kinderen van rutte
Hafsa, Roksana, Ridwan, Jhan Carlos, Yamila, Comfort, Insaf, Khadija, Mohammed, Tambi, Anar, Maciej, Ieva, Vinay, Dartell

docent
Halil Karaaslan

marketing & communicatie
Tessa Franssen

online
Hester Knieriem

met dank aan
Ireen Oostveen
praktijkschool De Einder
Haags Montessori Lyceum
Fred ‘t Hart
Joris Essenberg
NOS-journaal
NOS
Avrotros
NTR
omroep MAX
Powned