De acht beste verhalen van Tegenlicht in 2021 31 december 2021 Informatief, vernieuwend, maar vooral ook hoopvol. Dit waren de beste verhalen van Tegenlicht in 2021.
Waarom Tesla groter werd dan Ford en General motors bij elkaar 25 december 2021 Elon Musk is de rijkste man ter wereld dankzij Tesla. VPRO Tegenlicht ging 13 jaar geleden bij hem langs, toen hij zijn eerste elektrische auto op de markt bracht.
Maak je geen zorgen over AI. Wij zijn nog veel enger 21 december 2021 Waarschuwingen voor de gevaren van Kunstmatige Intelligentie monden al snel uit in schrikbeelden van losgeslagen terminators. Een potsierlijke denkfout, wat Roland Duong betreft.
Kunst is dood. Lang leve de blockchain 18 december 2021 Deze kunstenaar werd in één avond rijk met het verkopen van 256 grijze vlakken op het internet. Maar in wat voor wereld raak je dan verzeild?
Hoe olie ons kan helpen de klimaatcrisis te bestrijden 18 december 2021 Hoe gaan we miljarden tonnen koolstof uit de lucht vangen en duurzaam vastleggen. De lijst van innovatieve bedrijven en projecten groeit snel. Sommigen zullen uitgroeien tot gigantische bedrijfstakken.
Kijk deze kerst samen naar Tegenlicht 17 december 2021 Tip voor de feestdagen: kijk met iemand van een andere generatie naar Tegenlicht
Datacentra maken geen deel uit van onze maatschappij 17 december 2021 Zeewolde protesteert tegen de komst van Meta’s nieuwe datacenter. Waarom moeten we ons verzetten tegen deze energieslurpende blokkendozen?
Tien boekentips van de Tegenlicht-redactie 17 december 2021 Dit zijn de boekentips van het team achter Tegenlicht. De boeken die ons bewogen, ontroerden, inspireerden of lieten lachen. Wat las Tegenlicht in 2021?
Wat je moet weten over de toekomst van het kinderen maken 11 december 2021 Vruchtbaarheid wordt steeds maakbaarder. Voor veel mensen een uitkomst, maar er zijn ook gevaren, waarschuwt Belgisch vicepremier en gynaecoloog Petra De Sutter.
Of we het willen of niet, we moeten nu koolstof uit de lucht gaan halen 5 december 2021 Er is een wereldwijd systeem op komst dat koolstofdioxide uit de lucht halen beloont. Klimaatbeschermers staan er nog niet bij te juichen, maar met alleen maar afbouwen van de uitstoot wordt de wereld al snel te warm.
Deze biologische boer laat zich niet tegenhouden door de bank 3 december 2021 Boeren liggen onder vuur, maar zijn keihard nodig. Boer Brunia laat zien hoe je óók kunt boeren: biologisch en zonder antibiotica of krachtvoer.
Zo is het om queer te zijn in de Afghaans-Nederlandse gemeenschap 30 november 2021 Sinds de Taliban de macht heeft overgenomen in Afghanistan heerst er veel onzekerheid binnen de Afghaanse LHBTIQ+ community. Hoe kijken Afghaans-Nederlandse queers naar de situatie?
Hoe herstellen we ons onmenselijke vluchtelingenbeleid? 26 november 2021 Het Europese vluchtelingenbeleid is onmenselijk. Wat kunnen we doen?
Dick Berlijn: ‘Het klakkeloos volgen van Amerika is niet goed’ 19 november 2021 Wij moeten als Europa meer invulling gaan geven aan ons veiligheidsbeleid. Dat zegt oud-generaal Dick Berlijn in een interview met VPRO Tegenlicht.
Waarom COP26 ons niet gaat redden 16 november 2021 De komende jaren zullen allesbepalend zijn voor het klimaat. De conferentie in Glasgow had een uitkomst moeten bieden, maar heeft volgens critici daarin gefaald. Wat is hun kritiek?
Hoe vinden we onze levenslust terug in een digitale wereld? 12 november 2021 Hoe kon een digitale charlatan als Mark Zuckerberg ons zó inpalmen en overrompelen? In zijn nieuwe onmisbare boek ‘Wij Nihilisten’ gaat filosoof Hans Schnitzler op zoek naar een antwoord op die vraag, schrijft Tegenlicht-maker Roland Duong, die Schnitzler sprak voor zijn podcast.
Kunnen we samenwerken met de natuur om meer CO2 uit de lucht halen? 12 november 2021 Er is enorm veel vraag naar manieren om CO2-uitstoot te compenseren. Gelukkig heeft de natuur er al ervaring mee. Kunnen we samenwerken met de natuur om meer koolstof uit de lucht halen?
Een blik in de toekomst van mobiliteit 12 november 2021 De toekomst van mobiliteit wordt, dat beloof ik, veel leuker dan je denkt. Nergens anders zal technologie en planning onze publieke ruimte zo zichtbaar beïnvloeden als in de wereld van het personenvervoer.
Hoe windmolens op zee nieuwe ecosystemen kunnen creëren 12 november 2021 Onze activiteiten in de Noordzee hebben grote delen van het ecosysteem onder water verwoest. Maar er is een manier om het tij te keren: windmolens.
Het verhaal achter de Urker oorring 12 november 2021 Vroeg jij je tijdens het kijken van 'Vissen naar de toekomst' af waarom veel mannen op Urk eenzelfde soort oorbel dragen? Lees hier meer over deze traditie.
NVOG heroverweegt standpunt dat trans personen belemmert bij hun kinderwens 10 november 2021 De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) komt met een vernieuwde richtlijn voor wensouders. De huidige richtlijn adviseert ‘terughoudend te zijn bij geassisteerde voortplanting bij transgenders’.
Hoe maak je een digitaal mens geloofwaardig? 5 november 2021 Wat maakt een mens een mens? Deze vraag stelt Digital Human expert Mao Lin Liao zichzelf keer op keer. Met zijn bedrijf Reblika creëert hij digitale mensen die bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn.
Vanaf 2025 moet 20 procent van de nieuwbouw in Amsterdam van hout zijn 3 november 2021 Meer dan tachtig organisaties, waaronder gemeentes, de Rijksoverheid, projectontwikkelaars en woningcorporaties, zetten hun handtekening onder deze afspraak.
Waar gaat het heen met de digimensheid? 5 scenario's volgens Tegenlicht 2 november 2021 In ‘de Digimens’ maken we kennis met onze AI-gestuurde vrienden van de toekomst. Komen onze computers eindelijk tot leven, of gaan we zelf leven in een computer? Vijf Tegenlicht-tips om je voor te bereiden op de komst van de 'digital humans'.
Lang zullen we leven, maar tegen welke prijs? 29 oktober 2021 Iedereen wil zo lang mogelijk gezond leven. Maar wat gebeurt er met de maatschappij als we allemaal stokoud kunnen worden?