Twintig procent van de woningproductie in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) moet vanaf 2025 van hout zijn of andere biobased materialen.
Die afspraak maakten meer dan tachtig organisaties eind oktober. Onder deze partijen zijn gemeenten, provincies, projectontwikkelaars, beleggers, aannemers, woningcoporaties, architecten, houtbouwers, houtproducerende partijen en koepelorganisaties. Met het convenant willen de partijen de kennis op het gebied van biobased bouwen verder ontwikkelen en bovendien de bouw aantrekkelijker maken voor toekomstige generaties werkers. Houten huizen kunnen schoon in een fabriek worden geproduceerd op reguliere werktijden.
Ook moet de bouw met hout en andere biomaterialen betere mogelijkheden bieden voor stedelijke ontwikkeling, in het bijzonder verdichting. Door het lichte gewicht van hout is het materiaal bij uitstek geschikt om te bouwen op anders moeilijk bereikbare plekken. Op bouwplaatsen van houten gebouwen wordt bovendien nauwelijks stikstof uitgestoten, waardoor er ook makkelijk in de buurt van Natura2000-gebieden gebouwd kan worden.
Meer dan tachtig organisaties, waaronder gemeentes, de Rijksoverheid, projectontwikkelaars en woningcorporaties, zetten hun handtekening onder deze afspraak.
Twee jaar geleden maakte VPRO Tegenlicht een uitzending over houtbouw en een serie artikelen over hennep als bouwmateriaal. Sindsdien gaan de ontwikkelingen op het gebied van bouwen met biomaterialen snel. Afgelopen maand presenteerde ontwerpers Lucas De Man en Pascal Leboucq op de Dutch Design Week een huis dat gemaakt is van meer dan honderd natuurlijke materialen en reststromen: keukenpanelen van paprikastengels, eieren en koffiedik, een 3D-geprint toilet van het afval van rioolwater en ga zo maar door. Daarmee wilden de kunstenaars de bouwwereld laten zien hoe het ook kan.