Daarbij komen meer en meer van onze privédata in buitenlandse handen. Als we nog wat te zeggen willen hebben over AI-systemen die in toenemende mate onze levens gaan beïnvloeden, moeten we nu stappen zetten. Meer Nederlandse datasoevereiniteit is een must. Onze patiëntgegevens worden nu al opgeslokt in de Google Cloud. Onze scholieren met die verdacht goedkope Chromebooks pompen hun complete leer- en levensloopdata richting Californië. Om over de dataroof op sociale media maar te zwijgen.
Gelukkig is er volgens Sheikh in Nederland voldoende capaciteit om zelf AI-systemen te ontwikkelen. Zeker op het gebied van lokaal bestuur, onderwijs en zorg. Maar het is de hoogste tijd om dat volwaardig te doen. Zodat we de data van vitale sectoren zoals zorg en onderwijs uit de grijpgrage Cloud van Amazon en Google kunnen houden.
Mij bevreemdt het bijvoorbeeld enorm dat Google en Apple als enige bepalen welke corona-apps wereldwijd gebruikt mogen worden. Dat is in mijn ogen een macht die democratische controle vereist. Ik begrijp niet dat onze nationalistische soevereiniteitsridders daar geen punt van maken. Want als ergens de Nederlandse autonomie niet of nauwelijks wordt verdedigd, is het wel in cyberspace. En laten de zaken die zich op het internet ontwikkelen nou net een enorme impact hebben op de Nederlandse maatschappij.