De zin van zwelgen 18 december 2018 Volgens Damiaan Denys mogen we ons in het nieuwe jaar wel wat vaker overgeven aan leegte. Tijdens De nationale zwelgavond treedt hij op als huispsycholoog.
Lege likes en fake volgers 13 november 2018 Achter de mooie plaatjes op Instagram schuilt een schimmige economie waarin niets meer echt is, merkte Nicolaas Veul. ‘Ik heb bekende Nederlanders en bedrijfjes gevonden die de boel echt keihard besodemieteren.’
Auteurs op Crossing Border De VPRO tipt auteurs die te gast zijn op Crossing Border 25 oktober 2018 Van 29 oktober tot en met 4 november vindt de 26ste editie van literatuur- en muziekfestival Crossing Border plaats in Den Haag. De VPRO Gids tipt enkele auteurs die dit jaar te gast zijn.
Klassieke toekomstmuziek 23 oktober 2018 Een nieuwe Nederlandse streamingdienst richt zich speciaal op klassieke muziek. Naast reuzen als Spotify en Apple Music is Primephonic een dwerg, maar de ambities van oprichter Thomas Steffens zijn er niet minder om. Klassieke muziek heeft een probleem, en dat wil hij oplossen.
Zes tips voor de Cello Biënnale 2018 Cello Biënnale 2018 van start 18 oktober 2018 Van 18 t/m 27 oktober vindt de zevende editie van de Cello Biënnale plaats in het Muziekgebouw te Amsterdam. De VPRO zet enkele hoogtepunten van het internationale muziekfestival op een rijtje.
Robot in tranen 11 september 2018 De documentaire More Human than Human onderzoekt hoe we ons verhouden tot robots, tevens het thema van festival Robot Love, waarvoor kunstenaarsduo L.A. Raeven een robotreplica van zichzelf liet maken.
'Iedereen is regisseur van zijn eigen leven' 6 september 2018 Diana Matroos werkte een kleine twintig jaar voor RTL en stapt nu over naar de VPRO als nieuwe presentator van Buitenhof. Uit welk hout is zij gesneden?
Staan en slaan 27 juni 2018 Een wedstrijd van betekenis won Nick Bollettieri zelf nooit, maar met zijn aanpak leverde hij wel kampioenen af als Andre Agassi, Boris Becker en Monica Seles. De omstreden tenniscoach wordt geportretteerd in Love means Zero.
Jagen als fetisj 20 juni 2018 De documentaire Safari van Ulrich Seidl gaat over Europeanen die wilde dieren afschieten in Afrika. Wat zegt de film over de jacht en over menselijke natuur? Een gesprek met filosoof René ten Bos.
Dorpsbeeld 28 maart 2018 Het project Iepen Doar(p) van Sjoerd Litjens portretteert de huishoudens van een klein Fries dorp en geeft zo een prachtig beeld van het leven in de mienskip. ‘Altijd de achterdeur.’
Het echte verhaal van Amerika 27 maart 2018 De documentaire I Am Not Your Negro, een reis met James Baldwin door de zwarte geschiedenis van de Verenigde Staten, is een indrukwekkend betoog over vierhonderd jaar racisme in ‘the land of the free and the home of the brave’.
Markeerplaatsen 13 maart 2018 Met kruisjes of rondjes, blauw of groen, op de bank, in de trein of op de wc, de VPRO Gids markeren kan op allerlei manieren en bijna overal.
Gedeelde smart 20 februari 2018 Hoofd omhoog, borst vooruit? Niks daarvan! We moeten niet altijd maar willen doen alsof het leven leuk is: soms is er gewoon geen bal aan. Koppie lekker laten hangen dus, want met een gezonde dosis zelfbeklag is niks mis.
'Ik ben lichtelijk claustrofobisch' 13 februari 2018 Niemand zag zo veel gevangenissen vanbinnen als Martin van Dort. De architect ontwierp er ruim twintig. Ook adviseerde hij de bouwer van het moderne Justitieel Complex Zaanstad in Westzaan, onderwerp van 2Doc: Bewaarders. ‘Het gebouw hoeft niet de straf te zijn.’
Empathie boven analyse 5 februari 2018 Reisprogramma’s zijn populair, maar wat maakt een reisserie goed? De VPRO Gids legt de vraag voor aan acht programmamakers.
Een standpunt is niet dynamisch 5 februari 2018 Beeldend kunstenaar Joost Conijn toont in zijn film Good Evening to the People Living in the Camp de dagelijkse gang van gewone zaken in vluchtelingenkampen.
Schoolstrijd 30 januari 2018 Kan je kind beter in Nederland of in Zweden naar school? In radiodocumentaire Opgejaagd probeert de van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson antwoord op deze vraag te vinden.
Nieuwe disciplines in Pyeongchang 30 januari 2018 De Olympische Winterspelen begonnen in 1924 met 258 sporters. Bij de 22ste editie in Sotsji was dit aantal uitgegroeid tot 2871, terwijl er 98 gouden plakken te verdelen waren. Steeds groter is het devies, en Pyeongchang is daarop geen uitzondering met vier nieuwe disciplines. Wat houden die precies in?
Bilkerts moeten Bildts spreken 23 januari 2018 Met zesduizend sprekers is het Bildts misschien wel de kleinste minderheidstaal in Europa. Gerard de Jong, hoofdredacteur van de Bildtse Post, en linguïst Durk Gorter ijveren om het Bildts een officiële status te bezorgen.
Tims bungalowshow 22 januari 2018 Het programma Tims ^ tent: maar dan in een bungalow is het vervolg op de populaire campingversie die deze zomer op internet te zien was. Op een druilerige januaridag was de VPRO Gids bij de opnames.