rechtstreeks naar het hart De Duitse bariton Matthias Goerne brengt een spectaculaire uitvoering van Schuberts liedcyclus Winterreise. Alle 24 liederen zijn door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge voorzien van animaties en collages, die live geprojecteerd worden.
napoleon zien Napoleon, het Franse meesterwerk van de stomme film uit 1927, wordt maar zelden vertoond. Het Holland Festival haalt de film, met maestro Carl Davis die de muziek erbij componeerde, voor een eenmalige uitvoering naar Nederland.
gedroomde eurostad In de muziekstad van de toekomst gaan we samen luisteren, denken, eten, drinken, praten, spelen, tekenen, schilderen, feestvieren, slapen en dromen. Alle Menschen werden Brüder? Urbo Kune in zes vragen.
Eigen weg, toch samen Niet meer zonder jou gaat over het weer ‘toe-ikken’ van haar plek in de familie door Nazmiye Oral. Adelheid Roosen geeft het intieme proces tussen moeder en dochter theatervorm.
kosten en baten van de liefde Die bitteren Tränen der Petra von Kant van Rainer Werner Fassbinder gaat – zoals al zijn films en toneelstukken – over liefde als machtsspel, als een manier waarop mensen elkaar en zichzelf vernederen. Aldus regisseur Martin Kušej.
beestachtig Isabella Rossellini neemt ons in Bestiaire d’amour mee op een ontdekkingstocht door het even schandalige als curieuze seksleven der dieren. Het resultaat is een verrukkelijk lichtvoetige en toch diepzinnige voorstelling.
Sarah Nemtsov: ‘Barok is heel helder van geest’ Een langzame passacaglia kriskras door de barokmuziek. Componiste Sarah Nemtsov en Solistenensemble Kaleidoskop slaan de handen ineen voor concertervaring Baroque Revisited.
de vpro op het holland festival 1 Juni start de 67e editie van het Holland Festival; kunst en cultuur totdat je erbij neervalt. Ook de VPRO pakt uit met veel cultuur op tv, radio en internet. Een overzicht.
De antichrist van het ballet Choreograaf William Forsythe zoekt al ruim dertig jaar compromisloos naar nieuwe mogelijkheden. In The Returns (‘de opbrengsten, de verdiensten’) laat hij met vrolijke spot een stoet van archetypen uit de kunstwereld voorbij komen.
Gesamtkunst Kentridge De Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge is deze zomer prominent aanwezig in Amsterdam. Eye presenteert een tentoonstelling van filminstallaties en bij de Nederlandse Opera is onder zijn regie Alban Bergs Lulu te zien.
de magie van illusie Het Engelse jeugdboek War Horse van Michael Morpurgo uit 1982 inspireerde een theatervoorstelling die mondiaal imponeert. Grootste troef zijn de paarden; betoverende poppen, elk bespeeld door drie acteurs. War Horse gaat over het paard Joey dat van het Britse platteland in de Franse loopgraven van WO I belandt. Albert, de jonge eigenaar van Joey, reist zijn dier achterna in de hoop het terug te vinden.
groente, fruit, vlees, vis, dans In een immense markthal brengt choreografenduo León & Lightfoot topdansers van het Nederlands Dans Theater samen met de wereldvermaarde strijkers van het Kronos Quartet en de filmische trancemuziek van Philip Glass.
napoleon: marathon de la musique Eveline Rosenhart van het Gelders Orkest speelt zondag vier uur lang cello; voor de Holland Festival-voorstelling Napoleon. Hoe bereidt zij zich hierop voor?
praten met god Het Holland Festival heeft dit jaar de legendarische Pakistaanse soefizangeres Abida Parveen kunnen boeken. ‘Haar muziek is betoverend. Ik versta er geen woord van, maar toch voel je iedere wending.’
Het Duitse wonder Het Gorki Theater uit Berlijn vaart een opwindende nieuwe koers en is nu even cultureel divers als de stad zelf. In Der Untergang der Nibelungen wordt de klassieke Ring-mythe omgetoverd tot eigentijds verhaal over macho’s en macht.
Grimmige dodendans ‘Lange beelden’, krachtige en associatieve taferelen, waarin de iconografie van de dood herkenbaar aanwezig is, compleet met spookbeelden. Un jour van Massimo Furlan in acht vragen.
luigi nono expositie Nuria Schoenberg Nono, de weduwe van de Italiaanse avant-garde componist Luigi Nono, cureert voor het Holland Festival een tentoonstelling in de Amsterdamse Gashouder. De geëngageerde componist was uniek in zijn soort, vertelt ze. 'Hij was vooral geïnteresseerd in anderen, en sprak nooit over zichzelf. Ik ken weinig mensen die zo zijn.'
de goden zien alles In zijn theaterwerk combineert Lemi Ponifasio (1963) actuele maatschappelijke thema’s met een extreme, esthetische vormgeving. Zo ook in The Crimson House, dat zowel doet denken aan het werk van Robert Wilson als aan Japanse butoh.
vrijheid, chaos en vertrouwen De Venetiaan Luigi Nono was een bijzonder muzikaal genie. De ongelooflijke subtiliteit van de klanken maakt een verpletterende indruk. Onder leiding van Ingo Metzmacher speelt wordt in drie avonden het beste van Nono’s omvrangrijke oevre gespeeld.
paradijsvogel partch Muziektheater met microtonen: met Delusion of the Fury schreef componist Harry Partch in de sixties operageschiedenis. Theatermaker Heiner Goebbels en Ensemble musikFabrik brengen Partch’ knotsgekke muziekparadijs weer tot leven.