zondag 22 september, 21.05 uur, NPO2

Waterlanders

De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Maar hoeveel blijft onzeker. Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging?

De verwachtingen omtrent zeespiegelstijging lopen zeer uiteen: van 30 centimeter tot 1 meter in de komende 100 jaar

Doordat de projecties zover uiteenlopen, gaat het bedenken van mogelijke oplossingen gepaard met veel onzekerheid. Immers, bereiden we ons voor op een situatie waarin straks half Nederland onder water staat, of stijgt de zeespiegel straks maar nauwelijks? Het omgaan met deze ingebedde onzekerheid – ook wel deep uncertainty genoemd – is de voornaamste uitdaging waarvoor ingenieurs, landschapsarchitecten en beleidsmakers zich gesteld zien. Welke oplossingen zijn dusdanig wendbaar dat ze toepasbaar zijn op alle mogelijke scenario’s?

Onze dijken beschermen ons tegen een overstroming, maar het kan een keer misgaan. Weet jij hoe hoog het water bij jou in de buurt komt? Kijk op Overstroomik.nl of jij in een risicogebied woont.

Op sommige plekken is de nieuwe strijd tegen het water al begonnen

In de polders, waar de bodemdaling het sterkst is, zoals in de Krimpenerwaard, is de situatie nu al nijpend. Maar waar de één kansen ziet en cranberries verbouwt op het natte land, blijft de ander het liefst zo lang mogelijk Goudse boerenkaas maken. De kennis en ervaring om door te gaan met pompen en hogere dijken te bouwen is er wel, maar blijft het ook betaalbaar? Of moeten we op hele andere manieren gaan denken? En moeten we misschien delen van ons land gaan teruggeven aan de zee?

2019

2200?

Ideeën zijn er genoeg

Veel mensen denken na over zeespiegelstijging, en wat we er aan kunnen doen. Van tijdelijke eilanden tot drijvende steden. Hier vind je een schat aan plannen, verzameld door Deltares, aan de hand van de aanpassingsstrategieën van het IPCC.

Zeespiegelstijgingsoptimisten bestaan óók

Dertien jaar geleden portretteerde Tegenlicht al eens mensen die de zeespiegelstijging als kans zien. Zoals deze tuinder, hij slaat water op onder zijn nieuwe kas, en verdient daar goed aan.

Met o.a. Marjolijn Haasnoot (environmental scientist, Deltares), Geert van der Meulen (TU Delft) , Eric-Jan Pleijster (Lola Landscape Architects) en Gilles Erkens (aardwetenschapper bij Deltares).

Regie: Martijn Kieft
Research: Marijntje Denters
Productie: Jeroen Beumer
Animaties: Julia Veldman
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

Meer zoals 'Waterlanders'

  • Kom naar de Tegenlicht Meet Up