Door de ogen van correspondent Thomas Erdbrink zie je een Iran zoals dat in nieuwsberichten zelden aan bod komt. Een land waar niets mag, maar alles kan. De eerste serie (2015) werd bekroond met de Zilveren Nipkowschijf en twee Tegels. In 2018 verschenen vijf nieuwe afleveringen.

aflevering 1

Thomas ligt van alle kanten onder vuur. Zijn schoonmoeder wacht ongeduldig op een kleinkind en de directeur van het filmbureau van de overheid roept hem op zijn land niet weer als 'achterlijk' af te schilderen.
> meer

aflevering 2

Thomas laat de hond van zijn buurvrouw uit. Dat moet omzichtig gebeuren, want honden zijn verboden in de islamitische republiek Iran. Wat er wel en niet mag is niet altijd even duidelijk.
> meer

aflevering 3

In de Verenigde Staten, het land dat in Iran steevast als de Grote Satan wordt afgeschilderd, wonen één miljoen Iraniërs. Een van hen is de populaire zanger Andy.
> meer

aflevering 4

Thomas gaat op zoek naar de wortels van de vete tussen Iran en Amerika, die na en korte periode van toenadering weer in volle hevigheid dreigt op te laaien.
> meer

aflevering 5

Thomas wil nog één keer laten zien waarom hij zo van Iran houdt. Een lofzang houden op de schoonheid en de hartelijkheid van de Iraniërs. Maar dat plan wordt wreed verstoord.
> meer

Thomas Erdbrink in de Volkskrant magazine: 'De crew noemt mij "het Talent". Eerst dacht ik dat het een compliment was, maar nu snap ik dat het betekent dat er nog veel voor me te leren valt' - lees verder

De eerste serie (2015)

onze man in teheran 1: inhoud

Het was een zonsverduistering die Thomas Erdbrink (1976) jaren geleden naar Iran bracht. Nu is hij er getrouwd met een pittige fotografe, en een van de weinige westerse journalisten in een land dat altijd ruzie heeft met de rest van de wereld. Onze Man in Teheran heeft een leven als een computerspel, vol valkuilen en gevaren, in een land waar alles anders is dan het lijkt.

Erdbrink, die vloeiend Perzisch spreekt, gaat in de vierdelige eerste serie Onze man in Teheran voorbij aan de bekende clichés van boze baarden en vrouwen in het zwart, en geeft een unieke blik in het moderne Iran, waar vrouwen vaak de broek aan hebben en waar je een executie kunt afkopen. Het heeft letterlijk jaren gekost om toestemming te krijgen om Thomas te volgen tijdens zijn werk en persoonlijke leven in Iran. Het resultaat is ongekende toegang tot een complex land waar de samenleving schuurt en kraakt, maar waar het vergeleken met buurlanden Irak en Afghanistan een oase van rust is. 

De vier afleveringen

Serie 1, aflevering 1: Liefde in de islamitische republiek
Het was de liefde die Thomas naar Iran bracht. Hij trouwde er en bleef werken in het land waar nog maar heel weinig westerse journalisten welkom zijn.  
naar aflevering 1

Serie 1, aflevering 2: Het land waar niks mag maar alles kan
Als een bevriende journalist wordt opgepakt en daarna verdwijnt, beseft Thomas eens te meer hoe onhelder de regels van de islamitische republiek zijn. 
► naar aflevering 2

Serie 1, aflevering 3: De rivier des levens
Thomas' favoriete Iraanse nichtje wil net zo sterven als haar vader: als een martelaar op het slagveld. Wat hebben Iraniërs toch met lijden?
naar aflevering 3

Serie 1, aflevering 4: Oog om oog
De assistente van Thomas is weer eens opgepakt door de moraalpolitie. Het leven is niet altijd makkelijk voor vrouwen in Iran.
► naar aflevering 4

Zilveren Nipkowschijf

De vierdelige reeks Onze man in Teheran was in januari en februari 2015 te zien bij de VPRO en werd bekeken door ruim 600.000 kijkers per aflevering. De waardering voor het programma was groot, zowel bij kijkers als in de media. In mei werd het vierluik bekroond met de Zilveren Nipkowschijf.
We citeren het juryrapport:

'In een knappe verweving van reality-tv en journalistieke reportage zien we een Iran zoals we dat nog nooit hebben aanschouwd: het land waar niets mag, maar alles kan, zoals de ondertitel luidt. Een serie die al onze vooroordelen en vaststaande beelden aan flarden scheurt.'
 

meer over iran bij de vpro

  • New York Times

    Een Engelstalige verkorte versie van de serie is online te zien bij The New York Times. De afleveringen worden begeleid door artikelen van en over Thomas Erdbrink en ook vind je meer achtergronden bij de gefilmde personages. Deze video's zijn door de Columbia Journalism Review zelfs uitgeroepen tot een nieuwe genre van verslaggeving.

     

    regie Roel van Broekhoven
    presentatie Thomas Erdbrink
    research Thomas Erdbrink, Frederique Melman, Azad Jafarian
    camera Jacko van 't Hof
    geluid  Rik Meier
    montage Pelle Asselbergs
    montage assistentie Reinier Zoutendijk
    productie Iran Meisam Jebelli, Daisy Mohr
    beeldresearch Barbara Kist
    kleurcorrectie Gerhard van der Beek
    geluidsmixage Joost Oskamp
    productie  Nicole Frints
    productie-assistentie Thomas Greven, Emma Magre
    met dank aan  Newsha Tavakolian