► goed in de olie
Tweederde van de wereldvoorraad aan ruwe olie bevindt zich in landen aan de Perzische Golf. Door de grootschalige olie-uitvoer zijn er dan ook vaak gespannen situaties op deze zee. Vooral voor de Iraanse havenstad Bandar Abbas is er regelmatig bonje tussen Iraanse en Amerikaanse schepen. Zo loste de Amerikaanse marine in augustus en september 2017 nog waarschuwingsschoten in de straat van Hormuz. In 2014 zond VPRO Import een drieluik uit over de relatie tussen Iran en het Westen.
► de vijfde vloot
Amerika heeft verschillende vloten, waarvan de vijfde vloot verantwoordelijk is voor de Perzische Golf. De schepen liggen voor de kust van Bahrein, recht tegenover Iran. Afgelopen november beschuldigde Bahrein Iran nog van een aanslag op een pijpleiding die naar Saoedi-Arabië loopt. De Amerikaanse schepen moeten tegenwicht bieden aan de twee marines van Iran: die van het regime én die van de onberekenbare Revolutionaire Garde.
► atoomakkoord
In 2015 werd er een atoomakkoord gesloten tussen Iran en de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. Daarin stond dat Iran geen kernwapens meer mag ontwikkelen. In ruil daarvoor werden de economische sancties tegen het land opgeheven, waardoor de economie in het land zou kunnen aantrekken. Dat betekende veel voor de bevolking van Iran, omdat er bijvoorbeeld weer geld van en naar Iran overgemaakt kon worden.