'Osint', oftewel 'open source intelligence' is razend populair onder zowel beroepsjournalisten als slaapkamerhobbyisten. In Tegenlicht legt New York Times-journalist Christiaan Triebert uit hoe hij gebruik maakt van publiekelijk beschikbare foto's, video's en kaarten om gebeurtenissen te reconstrueren en daders op te sporen.
De methode werd bekend van het onderzoekscollectief Bellingcat. Veel van hun onderzoeken naar conflictgebieden maken gebruik van social-media beelden om te identificeren wat voor soort wapens en bommen er worden gebruikt. Zo ontdekte Bellingcat bijvoorbeeld dat de MH17 was geraakt door een Russische raket, en dat bij het bombardement op een Syrische moskee in 2017 bommen uit het Amerikaanse leger waren gebruikt.
Maar je kunt osint nog voor veel meer gebruiken, bijvoorbeeld om natuurschade in kaart te brengen. Onlangs publiceerden Forensic Architecture en de Climate Litigation Accelerator een uitgebreid onderzoek waarin ze met satellietbeelden hadden vastgesteld dat sinds het aantreden van Bolsonaro het aantal goudmijnen in het Braziliaanse Amazonewoud exponentieel is toegenomen. Hierbij worden lokale volkeren verdreven met geweld, zo bleek uit camerabeelden van een lokale bewoner. Bolsonaro ontkent het nog steeds.
Zulke onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is van cruciaal belang om buiten de gebaande paden de waarheid te achterhalen en mensen of overheden tot verantwoording te roepen. En het leuke is: iedereen kan meedoen. Wil jij ook aan de slag, maar weet je niet waar te beginnen? Met deze kleine walkthrough helpen we je hopelijk een stukje op weg.