VPRO Tegenlicht

Nederland bij de les

De kwaliteit van ons onderwijs staat onder druk. De behoefte aan bijles en huiswerkbegeleiding is groter dan ooit. Schept dit een nieuwe kloof in de samenleving?

vanaf 8 september online | zondag 8 september 22:08 NPO 2

Het aantal bedrijven en instituten dat zulk aanvullend onderwijs aanbiedt is met 61 procent gegroeid. Ouders lijken op zoek naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan hun kinderen. Tegenlicht gaat met ouders, onderwijsexperts en activisten op zoek naar een mogelijke toekomst voor ons onderwijs.

Waar komt die enorme vraag vandaan? Zijn we elkaar massaal gek aan het maken en zetten we onze kinderen steeds harder onder druk om te presteren in een steeds competitievere maatschappij? Of schiet het onderwijs simpelweg tekort, en zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat we zo massaal bijles buiten het reguliere onderwijs om in moeten kopen?

In Rotterdam zien we hoe groot de vraag is naar bijles en huiswerkbegeleiding. Daar houdt Louisa Boulkhrif van Stichting ZuiderLokaal twee avonden in de week met tientallen vrijwilligers een grote bijlesschool in de lucht houdt. Louisa en haar zussen, die haar in alles bijstaan, zijn de steun en toeverlaat geworden van vele arme mede-Rotterdammers die zien dat hun kinderen bijles nodig hebben maar daar lang niet altijd de portemonnee voor kunnen trekken.

ZuiderLokaal helpt honderden kinderen op twee avonden per week, maar het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, want er zijn nog vele honderden kinderen meer die op de wachtlijst staan bij Louisa en waar geen plek voor is.

Het geeft aan hoe groot de nood is, vindt Sezgin Cihangir. Hij is een onderwijsactivist en directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut dat een eigen methode voor onder meer rekenen en taal aanbiedt. Cihangir is een beetje een vreemde eend in bijlesland: hij pleit namelijk als directeur van een bijlesinstituut voor het overbodig maken van zo ongeveer alle vormen van bijles.

Sezgin Cihangir

Sezgin Cihangir is directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut (NMI). Het NMI is een instituut voor onderwijs en onderzoek op het gebied van rekenen, wiskunde en taal. Ouders kunnen hun kinderen bij het NMI, tegen betaling, cursussen laten volgen om de basisvaardigheden rekenen te ontwikkelen. Het NMI wordt, naast Sezgin, gerund door zijn broer en andere familieleden.

Louisa Boulkhrif

Louisa Boulkhrif en haar zus Abida Boulkhrif zijn initiatiefnemers van stichting Zuiderlokaal. Een stichting gesticht en gerund door mensen uit Rotterdam Zuid om kinderen en jongeren bijles en huiswerkbegeleiding te geven. Jaarlijks is er ruimte voor 250 kinderen. Louisa werd onderscheiden door de gemeente Rotterdam.


over de maker

Halil Özpamuk
Halil Özpamuk (1979) is documentairemaker en fotograaf. Hij houdt zich veel bezig met het thema identiteit. 


regie
Halil Özpamuk

research
Arnout Arens

redactie
Ilija Bozovic
Mo Jouhri
Tara Vierbergen
Daan Kuys
Paula Witkamp

camera
Roel van 't Hoff
Reinout Steenhuizen

vormgeving
Fien Leeflang

geluid
Susanne Helmer
Lucas van Eck
Mike van der Sluijs

editor
Paul Delput

Dramaturg
Jurjen Blick

stem
Katinka Baehr

productie
Marie Schutgens

productieassistent
Xavier Res

uitvoerende producent
Elleke Claessen

eindredactie
Julia Veldman

© VPRO 2024


verhalen bij dit thema