Mannen? #1

Baas in eigen zak

Volkan is benieuwd hoe mannen denken over hun rol bij anticonceptie. Om die reden nodigt hij drie mannen en twee vrouwen uit voor een panelgesprek. Zouden de mannen een anticonceptiepil slikken met dezelfde bijwerkingen als de pil voor vrouwen? En willen vrouwen dat eigenlijk wel overlaten aan de man?

De panelleden: Amrit Baboeram, Mehmet Emre Demirkiran, Dylan Meert, Ana Röell en Anne Fleur Dekker. 

Voice Over Volkan: Hoi, Volkan hier… Ditmaal geen reportage van mijn hand maar een panelgesprek, ik heb daarvoor gekozen omdat ik benieuwd ben wat mannen vinden over hun rol bij anticonceptie en wat vrouwen daarover te zeggen te hebben. Veel plezier…

Volkan: Welkom bij Trees. Vandaag een hele andere opzet van de reportage. Want vandaag zit ik in de studio in Hilversum samen met drie andere mannen. Ehm. En we gaan praten over anticonceptie en wat hun houding daarin is. En ook wat vrouwen daarvan vinden. Maar eerst ga ik de mannen introduceren. Dat kunnen jullie trouwens ook zelf doen. Wie zijn jullie? Wat doe je in 't dagelijks leven en welke vorm van anticonceptie gebruik je?

Dylan: Hoi ik ben Dylan, ik heb Filosofie gestudeerd. Wat ik in 't dagelijks leven doe is dat ik programmamaker ben bij Pakhuis de Zwijger. Ik gebruik. Voornamelijk qua anticonceptie gebruiken we eigenlijk niks. Als we 't gebruiken dan zijn het condooms. 

Mehmet Emre: Hoi, mijn naam is Mehmet. Ik ben student in Economie, Master student. En mijn vriendin gebruikt de pil. Dus ik gebruik zelf geen anticonceptie. 

VolkanEn je buurman? 

Amrit: Mijn naam is Amrit. Ehm. Ik ben afgestudeerd politicoloog. Ik ben sinds dit jaar begonnen bij een financiële instelling. Ik gebruik geen anticonceptie, en mijn vriendinnetje gebruikt een spiraal. 

Volkan: En jongens… Hebben jullie dit soort gesprekken over de mannelijke rol van anticonceptie… Met vrienden/kennissen? 

Dylan: Ik heb die eigenlijk dus als ik tweedeling mag maken. Tussen mijn groepje vrienden en groepje mannen. Dan hebben we dit gesprek eigenlijk nooit. Maar met m'n vriendin heb ik dit gesprek wel. En soms… 

Volkan: Hoe vaak? Hoe vaak heb je 't er tot nu toe over gehad?

Dylan: Nou, dit hebben we vooral in het begin gehad eigenlijk. Als in. In het begin wil je zeg maar elkaars lichaam echt goed kennen. En omdat je elkaar niet goed aanvoelt, hebben we vaak het condoom gebruikt. Nu hebben we een jaar een relatie en zijn we nu vooral zeg maar ja, voor het zingen de kerk uit. 

VolkanIn het begin had je 't er wel over, maar is nu veel minder… 

Dylan: In het begin wel maar tegen het einde toe niet meer. 

Volkan: Hoe is het bij jouw Amrit? En je vriendin? En het bespreken ervan? 

Amrit: Nou, het gesprek hebben we eigenlijk nooit gehad, maar ik weet nog wel, de eerste keer dat we seks hadden. En toen vroeg ik: hey gebruik jij eigenlijk de pil of ehm. Heb je een spiraal? En zij zei: godver, waarom moet ik, waarom is het eigenlijk mijn verantwoordelijkheid? En ik dacht van: wooow inderdaad. Ik heb eigenlijk nooit bij stil gestaan dat ik daar ook een rol in kon hebben. Dus het gesprek is er niet echt van gekomen, maar meer de realisatie van wow dit is heel ongelijk verdeeld. 

VolkanVinden jullie het belangrijk dat het wel wordt gevoerd, dit gesprek? 

Amrit: Tuurlijk

Mehmet: Nou ja, dat. Tuurlijk is het belangrijk dat het wordt gevoerd, maar het is voornamelijk van belang is dat de twee personen in een relatie het gesprek voeren. 

Dylan: Akkoord. Ik vind niet per se belangrijk dat 't onder mannen gevoerd wordt. 

Volkan: Ook niet condoom als anticonceptie? Of 't fijn is of niet dat je bijvoorbeeld gebruikt? Heb je daar nog nooit over gehad? 

Dylan: Ja, dat wel. Meeste mannen vinden het niet fijn trouwens. 

Volkan: Voel je je dan verantwoordelijk over het gebruik van anticonceptie? Mehmet, hoe zit dat bij jou?

Mehmet: Voor mij is het zo dat. En ook in mijn vriendengroep. Tenminste met degene met wie ik hierover heb gesproken. Zijn ook niet zoveel. Een condoom gebruik je als man altijd, vooral in het begin. Daarna, als je bijvoorbeeld een vaste bedpartner krijgt. Ja, dan kan je bijvoorbeeld overgaan tot de ene condoom en de ander of de ander de pil. Of allebei. Double Dutch. Dus ja, het is meer ’n beetje in een relatie… De condoom wordt in ieder geval in mijn vriendengroep niet echt gezien als anticonceptie an sich maar ook als een beschermmiddel tegenover soa’s. En dat is denk ik voornamelijk in het belang voor de man. Dat ze tegen soa’s worden beschermd.

Volkan: Zijn dat ook de acties die jij onderneemt, Amrit?

Amrit: Je gebruikt natuurlijk standaard een condoom, maar ik vind het wel belangrijk om dat gesprek te voeren. Want het gaat terug naar dat de vrouw uiteindelijk de keuze heeft gekregen om een pil te kunnen nemen. En dat heeft allerlei gevolgen gehad. Het slikken van hormonen. En daar begint eigenlijk de ongelijke verdeling. Dus je zou eigenlijk daar dat gesprek al wel over moeten voeren. Waardoor je wel meer bewust wordt van oke goed ik gebruik nu een condoom en ik heb eigenlijk heel weinig keuze en die dynamiek vind ik wel belangrijk. Maar ja. Het blijft bij een condoom. That's it. 

VolkanTot nu toe kun je ook niet die verantwoordelijkheid verder nemen dan het gebruikmaken van een condoom als een man. Ik heb veel over de mannenpil gehoord, men zegt al jaren dat ‘ie eraan komt. De eerste experimenten met mannenanticonceptie dateren uit de jaren ’70, een hele tijd terug, maar nog steeds zonder succes. Er is nog geen mannenpil of iets dergelijks in de apotheek te krijgen. Het laatste veelbelovende onderzoek komt van de universiteit van Washington. Daar hebben 100 mannen een dagelijkse pil gekregen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Waar denk je aan als je dat hoort? Amrit


Amrit: veelbelovend, maar je wil het toch wel concreet haha. Want je wil volgens mij. Ik heb gezien dat meer dan de helft van de Nederlanders er open voor staat.. 
 

Volkan: Ben jij er een van?

Amrit: Ja daar ben ik zeker wel een van. Ik bedoel vooral in een relatie is het goed om te kunnen verdelen. Want de verdeling is nou eenmaal niet gelijk. Dus waarom niet? Ik zie jou met je hoofdschudden. Dus ik ben wel benieuwd. 

VolkanDylan 

Dylan: Ik ben niet akkoord. Ik ben niet akkoord. Want ik denk. Ik ben niet per se tegen de pil in het algemeen of dat er meer mogelijkheden komen op anticonceptie. Dat er keuzevrijheid vergroot binnen koppels op welke manier zij specifiek anticonceptie willen toepassen, maar ik ben eigenlijk gewoon tegen het idee van de pil als anticonceptie, in het algemeen. Dat je zeg maar op een heel langdurige manier, soms wel jaren, dat je een kunstmatige hormonale behandeling moet ondergaan om op een bepaalde onvruchtbaarheid in stand te houden. Ik vind de impact ervan veel te veel gevolgen heeft voor de effecten of de positieve effecten die d'r uit volgen. 

Volkan: Hoe sta jij daarin? Mehmet Emre?

Mehmet Emre: Ik zou zelf geen hormonale beïnvloeding willen ondergaan. Dan gebruik ik liever het condoom, want dat werkt als anticonceptie. Dat werkt heel goed. 

Volkan: En waarom denken jullie dat er wel anticonceptiepil voor vrouwen is en niet voor de man? 

Dylan: Toen de pil opkwam denk ik door de algemene tijdsgeest. Ja, hier ligt de volledige verantwoordelijkheid bij de vrouw, want vrouwen moeten voor zichzelf kunnen preventen, tegenhouden dat ze zwanger worden. Dus daarom gaan we de onvruchtbaarheid van de vrouw stimuleren en op langdurige wijze deze hormonale behandeling instellen. Ik denk dat daarom klassiek traditioneel gezien, meer bij vrouwen gelegd werd. Als je dat nu bekijkt is dat compleet verkeerd. Ik denk dat het volledig gedeeld is. 

Volkan: Mehmet Emre gaf net eigenlijk al een voorzet dat je zei ik wil geen hormonale beïnvloeding. Maar stel je voor. Er komt straks eindelijk op de markt een anticonceptiepil voor de man. Zou je 'm dan gebruiken? Amrit?

Amrit: Nou dat hangt wel af van de bijwerkingen, maar ik probeer wel die niet geharnaste houding aan te houden, want ik vind wel dat je een verantwoordelijkheid hebt. En ja daar horen ook nadelen bij. 

Volkan: Een nadeel zoals bijvoorbeeld spierpijn? Zou dat iets zijn waar je denkt van mwah? 

Amrit: Nou als je daarmee een gebalanceerde relatie hebt zou je

Volkan: Of stemmingswisselingen? 

Amrit: Die heb ik toch al haha

Volkan: Of een verstoorde baardgroei 

Amrit: Nee Nee.. Daar mag je niet aankomen. Nee tuurlijk wel. 

Dylan: Die is gevoelig 

Volkan: Laten we de dames erbij halen. Welkom. ga zitten. Ook aan jullie dezelfde vraag als de mannen. Wie zijn jullie, wat doe je in het dagelijks leven en aan welke anticonceptie zit je?

Anne Fleur: Ik ben Anne Fleur Dekker. En. Ja wat doe ik in ‘t dagelijks leven? Heel veel. Ik ben op dit moment een programma aan ‘t maken. Ik heb zelf… gebruik ik sinds drie jaar een koperspiraal waar ik heel erg tevreden over ben. En daarvoor altijd pil gebruikt. 

Volkan: Dat zijn alweer twee zinnen. We gaan zo verder.

Anne Fleur: Sorry haha.

Ana: Hi ik ben Ana Roel. Ik ben afgestudeerd politicologe en ik werk voor een adviesbureau in ‘t dagelijks leven. Ik heb vanaf m'n 15e anticonceptie gebruikt. Verschillende dingen. Waaronder de pil. 

Volkan: Hoe heb je dat ervaren? 

Ana: De pil. Eigenlijk niet heel goed. Veel hormonale stemmingswisselingen. Vandaar dat ik andere dingen doen. Ik heb een tijd lang koperspiraal gehad. En sinds drie jaar een hormoonspiraal. Dus. 

Volkan: En hoe is je ervaring daarmee met andere vormen? 

Ana: Ik was expres naar een koperspiraal gegaan, juist om hormonen te weren. Omdat na een aantal jaar de pil slikken en veel instabiliteit meemaken is het tijd om iets anders te proberen. En dat was toen heel goed. En toen dacht ik. Ik wil eigenlijk ook niet meer ongesteld worden. Want dat is een van de bijwerkingen van de hormoonspiraal. En toen ben ik overgestapt naar een hormoonspiraal. 

Volkan: Ik had het net met de heren over. Die hebben dit gesprek met vier mannen nooit eerder op die manier gevoerd. Hoe zit dat bij jullie vrouwen? 

Anne Fleur: Jullie vrouwen 

Volkan: Ik probeerde aanhalingstekens te gebruiken. Dat ziet niemand. 

Anne Fleur: Dat werkt niet. 

Ana Roel: Ik denk dat je er met vriendinnen al snel over hebt. 

Anne Fleur: Volgens mij kwamen me ouders toen ik 15/16 was, wil je niet aan de pil. Huh ik ben toch jong, maar achteraf snap ik wel waarom ze dat gedaan hebben. Ik vroeg aan mn vriendinnen gevraagd. Ik raad iedereen in m'n omgeving koperspiraal aan, omdat ik er zelf heel blij mee ben. 

Volkan: Wat is er nog meer opgevallen aan het gesprek met de heren?

Anne Fleur: Je merkt toch wel wat er ook gezegd werd, dat er niet zo veel over gesproken is. Kijk jullie hebben dit natuurlijk wel van tevoren bedacht. 

Volkan: Ja ik heb ze uitgenodigd…

Anne Fleur: Ja precies, maar ik merk wel in taalgebruik dat het niet een onderwerp waar je heel vaak over hebt of per se over nadenkt, dat is niet zo raar, maar dat zou wel anders moeten zijn, vind ik zelf. 

Volkan: Wat is jou opgevallen Ana?

Ana: Er viel mij ook op dat jullie spraken d'r over alsof er een realisatiemoment dat het een beetje ongelijk verdeeld was, en pas toen je het bespreekbaar ging maken kwam die realisatie eigenlijk van, goh vrouwen hebben dat altijd maar en moeten er rekening houden en we gaan 't er nu pas over hebben. Dus dat viel mij eigenlijk

Volkan: We hadden net over de mannenpil. Stel je voor dat ie er aankomt. Vinden jullie dat de man eraan moet geloven om 'm te gebruiken? Ana?

Ana: Dat is natuurlijk vrij aan de man, maar als ik voor mezelf spreek als ik al vrouw spreek. Ik zou de man nooit 100% vertrouwen. Ik zou de man niet voldoende vertrouwen. Ik zou het risico van zwangerschap niet bij de man leggen. 

Volkan: Nee mannen. Jullie zijn niet te vertrouwen hoor ik hier rechts?

Amrit: Vrouwen zijn ook niet te vertrouwen. Ik bedoel het is een vertrouwenskwestie van beide kanten natuurlijk. Je hoort de tikkende klokken van vrouwen in 30. Die zijn ook dangerous op een bepaalde manier. Maar tuurlijk snap ik 't wel. Het is generalisatie. En een terecht punt. 

Volkan: Jij Anne-Fleur? Zou jij die verantwoordelijkheid uit handen geven? 

Anne Fleur: Ik denk dat als je niet in een relatie zit en je scharrelt nog wat ofzo. Dat het best goed is dat zowel mannen en vrouwen anticonceptiemiddel gebruiken. Het kan ook nog fout gaan, niet op tijd slikken, dan werkt ie niet. Ik denk dat het aantal ongewenste zwangerschappen zouden teruglopen als beide geslachten het zouden gebruiken. Als je eenmaal in een vaste relatie en je komt op 't punt dat je geen condoom gaat gebruiken, voor soa's, dat je dan onderling kan afspreken want misschien reageer ik net wat minder lekker op dan m’n vriend bijvoorbeeld. Dat m’n vriend zegt: nou dan slik ik die voor de mannen wel. Dan zou ik 't wel vertrouwen in een relatie. Dan hoop ik dat je elkaar kan vertrouwen. Maar…

Volkan: Ana, zit jij in een relatie waardoor het vertrouwen moeilijker is?

Ana: Ik zit nu niet in een relatie. Maar als ik in een relatie zou zitten, zou ik het alsnog een risico ding vinden. Omdat het heeft niet met vertrouwen te maken. Je vertrouwt je partner wel, maar je vertrouwt op heel veel dingen. En ik vind. Het is wel jouw lichaam. Je loopt risico op zwangerschap en dat volledig uit handen geeft. Dan vind ik 't een kleine moeite om dat zelf te blijven doen. Ik zou ongeacht denk ik, maar het is nu makkelijk zeggen, als ik in een relatie zit of niet, zou ik altijd in eigen hand willen houden. 

Volkan: De vraag werd net aan jullie de hele tijd gesteld of jullie de mannenpil gaan gebruiken. Nu aan jullie. Als die uitkomt. Denken jullie dat mannen 'm gaan gebruiken? 

Anne Fleur: Nee in ’t begin sowieso niet. Dat duurt nog wel denk ik. Vanaf moment dat ie verkrijgbaar is totdat mannen massaal aan zitten, zit er wel 25 jaar tussen. 

Amrit: Ja, minimaal. 1 tot 2 generaties. 

Dylan: In ieder geval dit gesprek, zeg maar, heeft me wel een beetje meer bewust gemaakt over. Ik ga wel meer opzoeken over dat agh voor het zingen de kerk uit ofzo. Dat doen wij dus constructief snap je. Het is echt gewoon. Sporadisch gebruiken we een condoom zeg maar. En zij vindt dat ook compleet geen probleem. Het onderzoek, naar het schijnt. Met condoom, als je over een tijdsperiode van een jaar wordt 2% van de vrouwen zwanger. En met voor het zingen de kerk uitgaan 4%. Dus die methode, is zeg maar, in die seksuele voorlichting die we hebben gehad als 16-jarige, is die heel erg angstig aangeleerd, omdat mensen toen zoiets hadden van, 16-jarigen, ze weten amper nog wat, seks hebben is uberhaupt, dan gaan ze deze methode zeker niet goed kunnen toepassen, dus pil en condoom, laten we dat maar die kinderen aanpraten om tienerzwangerschappen te vermijden. Maar als je alle twee volwassen mensen bent in een goede relatie is in mijn ogen die methode onderschat.

Mehmet Emre: Wat zou je doen als je vriendin zwanger raakt. 

Dylan: Nee, nee. Ja. Zou je dan zeg maar zeggen bij als koppels geen anticonceptie gebruiken, zou je dan tegen die meisjes zeggen van: Oke, ik snap dat je niet die pil wil gebruiken, maar dan moet je sowieso de koperspiraal gebruiken als je verantwoordelijk wil zijn.

Anne Fleur: Je moet niks. Ik bedoel, dat is altijd je eigen keuze als je het niet gebruikt. Ik ben ook niet iemand om met een vingertje te wijzen als iemand ongewenst zwanger wordt. Maar. Nee ik zou dat zelf niet durven. Daar wordt je zo vaak voor gewaarschuwd, dat moet wel ergens vandaan komen. 

Mehmet Emre: Uiteindelijk blijft het een risicoafweging tussen twee bedpartners. Zo simpel is het. Er moet gewoon een gesprek worden gevoerd. Sommigen doen het vooraf en sommigen achteraf.. Het is maar net hoeveel je durft. 

Amrit: Dat de man niet te vertrouwen is zegt natuurlijk ook heel veel. Is ook een zaak dat een man emancipeert op dat vlak. 

Volkan: Ja, ik denk dat dat een hele belangrijke conclusie is en ook eigenlijk een beetje de vraag, en ook voor alle. In hoeverre moet die man daar verantwoordelijkheid in nemen? 

Anne Fleur: Ik vind vooral, ik hoorde net dat onderzoek wel of niet of aan het begin staat of minder aan het begin staat. Dat komt volgens mij echt dat farmaceutische wereld ook wel weet dat als de pil morgen op de markt komt, dat ie niet zo lucratief is als de andere pil is, de vrouwenpil. Dat is echt een mentaliteitsomslag. Als je 'm nu wil slikken maar misschien heb je minder baardgroei of iets dergelijks, dat zijn de consequenties waar vrouwen dagelijks bijna tegen aanlopen. Dat zou veel meer begrip voor moeten komen. 

Volkan: Dat is een heel goed punt Anne-Fleur. Want dat is ook precies waar de tweede aflevering over gaat. Want er is dus heel veel onderzoek gedaan naar die mannenpil, maar hij is er nog niet, waarom niet, dat ga je horen in de volgende aflevering van Trees.

Voor nu. De mannen en vrouwen, hartstikke bedankt. 

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.



Get it on Google Play