In de reportage haalt Tessa een Deens onderzoek uit 2013 aan, dat kan je hier helemaal lezen. De resultaten van dit onderzoek zijn in de grafiek hieronder te bekijken. Hier zie je in het begin een klein verschil tussen vrouwen die de anticonceptiepil hebben gebruikt tot de start van het onderzoek en vrouwen die tot die tijd niet-hormonale anticonceptie gebruikten. Na vier cycli is er geen significant verschil meer waar te nemen tussen beide groepen.
Hormonen #6
Minder vruchtbaar?
Stel je slikt tien jaar de pil en stopt omdat je zwanger wilt worden. Is er dan zoveel aan je lichaam gerommeld dat je vruchtbaarheid een beetje verpest is?
MUZIEK
TESSA Hoi! Daar ben ik weer! Want ik ben weer in een onderwerp gedoken waar jullie veel vragen over hebben gesteld, namelijk: kan je na het slikken van de anticonceptiepil minder goed zwanger worden? Dus stel je slikt net als ik 10 jaar de pil, is er dan zoveel aan je lichaam gerommeld dat je vruchtbaarheid een beetje verpest is? Ik vroeg het aan wat mensen op straat.
OP STRAAT
TESSA Stel je bent tien jaar aan de pil. Denk je dan dat je minder vruchtbaar bent?
VOORBIJGANGER 1 Nee ik denk van niet.
VOORBIJGANGER 2 Nee, ik denk het niet.
TESSA En waarom niet?
VOORBIJGANGER 2 Ik denk dat het een bescherming is, en niet een aanpassing, als ik duidelijk genoeg ben daarmee. Dus ik denk het niet.
VOORBIJGANGER 3 Ik denk dat je lijf het gewoon weer oppakt. Je lijf is heel zelfvervullend. Het duurt wel even, maar uiteindelijk pakt je lijf het zelf wel weer op en dan kan je gewoon weer doen wat je wil.
TESSA Ze hebben allemaal gelijk. Als je de pil slikt en de hormonen van die pil in je bloedbaan rondgepompt worden, dan is er na een ongeveer een dag nog maar de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Omdat je lichaam ze afbreekt en je ze weer uitplast. Weer een dag later is dat dus de helft van de helft, en dan weer de helft van de helft van de helft, en ga zo maar door. Kortom: als je stopt met de pil zijn er na ongeveer twee weken dus helemaal geen synthetische hormonen meer uit de pil in je bloed te vinden. Best snel dus, maar kan je ook zo snel weer zwanger worden?
Dat hebben ik nog even gechecked. In een landelijk Deens onderzoek uit 2013 vonden ze inderdaad een klein verschil. Twee groepen vrouwen die zwanger wilden worden, werden met elkaar vergeleken: een groep die de pil had geslikt tot de start van het onderzoek, en een groep die niet-hormonale voorbehoedsmiddelen hadden gebruikt, bijvoorbeeld condooms. De groep vrouwen die de de pil had geslikt, bleek vlak na het stoppen iets minder kans te hebben om zwanger te worden, maar na vier cycli was er echt helemaal geen verschil meer te zien. Kijk nu in de app, daar staat een grafiek waarin je dit goed kan bekijken.
MUZIEK
Maak je dus geen zorgen, er is geen langdurig effect van de pil op je kans om zwanger te worden!
Download de app
Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.