MUZIEK
TESSA Hoi! Factchecktessa hier! Had jij ooit gehoord van PCOS? Ik eerlijk gezegd niet, maar ik kreeg er wel een paar vragen over. Zoals deze - van iemand die trouwens op een druk treinstation lijkt te staan, goed luisteren dus:
LUISTERAAR Hoi Trees, ik had een vraag. Je hoort steeds meer jonge vrouwen over PCOS nadat ze zijn gestopt met de pil, of zelfs tijdens de pil. Heeft dat te maken met de andere sterkte van tegenwoordig? Of heeft het gewoon te maken met een nieuwe generatie jongeren. Superleuke podcast verder! Ik hoor het graag.
TESSA Bij PCOS gaat het een en ander mis met belangrijke hormonen in je cyclus. Daardoor groeien eiblaasjes minder goed in de eierstokken en kunnen ze ook minder goed ‘losbreken’. En daardoor blijven ze dus hangen en hopen zich op in de eierstok. Oftewel: je ovuleert minder of soms zelfs helemaal niet, dat betekent dus dat je minder ongesteld of zelfs helemaal niet meer ongesteld wordt. En omdat je zo weinig ovuleert, of niet, word je dus lastiger zwanger.
Andere mogelijke symptomen van PCOS zijn: overbeharing, acne en overgewicht. Hier hebben 5 tot 10 procent van alle vrouwen in Nederland last van. Wil je meer weten over hoe dat dan werkt, kijk dan even in het i’tje. Daar staat een link naar meer uitleg.
Maar deze luisteraar vroeg zich dus af: kun je PCOS krijgen door het slikken van de pil?
Daar lijkt het niet op. Ze weten niet precies hoe je het krijgt, maar meestal is het iets genetisch, want vaak hebben meerdere vrouwen binnen één familie er last van. Grappig genoeg speelt de pil juist een andere rol bij PCOS, want het wordt vaak als een soort van 'medicijn’ voorgeschreven, omdat de hormonen in de pil helpen tegen de symptomen zoals acne en overbeharing.
MUZIEK
TESSA Maar stel, je bent 16 en je hebt last van de acne. Je besluit in overleg met je huisarts om de pil te gaan slikken, want dit kan helpen tegen acne. Vervolgens slik je hem tot je 30ste en stop je omdat je graag kinderen wilt krijgen. En dan blijkt die acne geen symptoom van je pubertijd te zijn, maar van PCOS. Al die jaren heeft de pil de symptomen van dit syndroom onderdrukt: je wordt zogenaamd ongesteld, je weet wel die ontrekkingsbloeding, en je hebt dus niet door dat je in het echt misschien wel heel weinig ongesteld bent. Heel vervelend als je graag kinderen wilt. Maar goed, je kunt PCOS dus niet door de pil krijgen, maar misschien kom je er pas achter als je met de pil stopt.