De staat van de rechtsstaat 14 april 2011 Nederland is en voelt steeds veiliger. De criminaliteitscijfers dalen en de gemiddelde Nederlander is minder bang in een donkere, verlaten straat dan tien jaar geleden. Vergeleken met onze Europese buren scoren we goed. Het aantal slachtoffers van moord of doodslag is in weinig landen zo laag als in Nederland. Toch lijkt er onvrede te heersen over zowel de veiligheidssituatie als de mate waarin misdadigers worden gestraft.
Geschiedenis van het zoeken 14 april 2011 Het gebruik van een digitale zoekmachine is zo normaal geworden dat men misschien vergeet hoe ze zijn ontstaan. Wat was er ook al weer voor Google? En waarom is Google de meest dominante zoekmachine?
De Chinese zoekmachine Baidu 12 april 2011 Op dit moment is zoekmachine Baidu marktleider in China. Google lanceerde begin 2006 zijn Chinese zoekmachine, maar haalde niet het gewenste resultaat. Lees meer over Baidu en de strijd van Google.
Biografieën bij de uitzending Google versus China 12 april 2011 Ken Auletta, Jonathan Zittrain, Kaiser Kuo, Ying Zhu, Michelle Penn, Michael Chen, Benny Zhu en Hu Yong.
Blauwe drollen 11 april 2011 Voorpublicatie van Gerritsen's nieuwe boek: Code Willem Rood Voorpublicatie uit ‘BLAUWE DROLLEN’, hoofdstuk 1 van Code Willem Rood, het nieuwe boek van Rein Gerritsen. Het boek zal uitkomen bij uitgeverij Lemniscaat. De term ‘blauwe drollen’ verwijst naar de bijnaam van gedetineerden in de Bijzondere Strafgevangenis De Blokhuispoort Leeuwarden.
"Een ogenblik geduld aub" 11 april 2011 Column van de maker van 'Door schade en schande' Eugène Paashuis, de maker van de Tegenlicht uitzending 'Door schade en schande' vertelt over het maakproces.
Misdaad, straf en dan? 7 april 2011 VPRO Gidsartikel Rein Gerritsen (1959). In zijn meeslepende autobiografie Knock-out beschrijft Gerritsen hoe hij in de criminaliteit belandde en een gevangenisstraf moest uitzitten. ‘Als je vrijkomt draag je die gevangenis gewoon in je mee.’
Stanford Prison Experiment 6 april 2011 Het Stanford Prison Experiment was een simulatie van het gevangeniswezen onder leiding van o.a. Philip Zimbardo. Bekijk het experiment in de film "Quiet Rage" en het interview met Zimbardo voor Tegenlicht.
Wat denkt China? 28 maart 2011 Economisch is China in de wereld oppermachtig, zoveel is duidelijk. Maar wat en hoe ze denken wordt moeizaam prijs gegeven.
Confusionism 28 maart 2011 Welk citaat is van Confucius? Doe de quiz Confucius wordt steeds populairder in China. Weet u welke quotes van Confucius zijn?
In gesprek met Confucius 28 maart 2011 “Wanneer de verhevenen aan de riten zijn toegewijd, zal het volk gehoorzaam dienen” (Gesprekken, 14:44). Tweeduizend jaar lang was het confucianisme de officiële staatsreligie van China. Het bracht eenduidig overheidsbeleid in een staat die verdeeld werd door feodale strubbelingen en burgeroorlog.
Wat denken Chinese jongeren? 28 maart 2011 In de aflevering "Wat denkt China?" is Tegenlicht in gesprek met filosoof en historicus Tu Weiming en de tv-persoonlijkheid Yu Dan over de toekomst van China. Omdat jongeren de motor van de toekomst zijn, is de internetredactie van Tegenlicht op zoek naar hun kant van het verhaal: Wat denken jongeren over China?
Korte biografieën van de Chinese jongeren 27 maart 2011 Florence Gao, Zhang Lie, Yin Khor, Cindy Huijgen en Mindy Au
Chinese blogger Andy Yee schrijft voor Tegenlicht 25 maart 2011 Chinese blogger Andy Yee schrijft onder andere voor de blogwebsite Globalvoices. Speciaal voor Tegenlicht heeft hij een blogpost geschreven over het onderwerp "Wat denkt China?"
Collapsus wint prijs op SXSW 16 maart 2011 De Nederlandse productie Collapsus, ontwikkeld door producent SubmarineChannel.com in coproductie met VPRO Tegenlicht, heeft gisteravond de Interactive Award in de categorie TV/Film gewonnen op het prestigieuze festival SXSW in Austin, Texas.
Interview met Gideon Levy 16 maart 2011 Journalist en programmamaker In 1988 ontploft boven het Schotse Lockerbie een vliegtuig waarbij 259 inzittenden omkomen. Gideon Levy maakte in 2005 en 2009 voor Tegenlicht twee afleveringen waarin hij de Lockerbie-zaak onder de loep neemt. Hij blikt in dit interview terug op de Lockerbie-uitzendingen en de connectie met Libië.
De boter op ons eigen hoofd 15 maart 2011 Ben Ali, Mubarak, en Kahdafi samen blijken in de -bij elkaar- 86 jaren van hun bewind zo’n slordige 175 miljard te hebben opgepot. Als de internationale gemeenschap Kahdafi niet van z’n troon stoot dan kan de 100 jaar en de 200 miljard eventueel nog wel worden gehaald. Het tijdperk waarin de autoritaire leiders en hun families (zie 'Tirannen top 3’ hiernaast rechts) hun fortuin vergaarden valt ruwweg samen met de hoogtij van het neoliberalisme. Hoe goed zouden de dictators en hun adviseurs thuis zijn in reaganomics en wat eruit voortkwam?