Maandag antwoordde Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal op vragen van GroenLinks Tweede-kamerleden El Fassed en Dibi dat hij het niet uitsluit dat Nederland Rop Gonggrijp zal uitleveren aan de VS. Rop Gonggrijp werkte mee aan de productie van de Collateral Murder video van WikiLeaks, daarover vertelde hij in de Tegenlicht uitzending De WikiLeaks code. In januari werd hij, net als de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir, door Twitter op de hoogte gebracht van een gerechtelijk bevel van de Amerikaanse overheid waarin het bedrijf wordt opgedragen alle gegevens over Gonggrijp over te dragen.
Op zijn blog schrijft Gonggrijp:
"It may be good if we all take a deep breath and get grounded a bit here. There are no new events other than a minister in The Netherlands providing rather obvious answers to questions from MPs. I really don’t think the minister giving perfectly predictable answers should be news. There is, as of yet, no indictment. Let alone an extradition request. I helped publish a video documenting war crimes. My lawyers and me have absolutely no idea what crime they could even charge me with. If they indeed want something from me, the prosecutors are likely facing the same problem."
En dat is natuurlijk precies het 'verdachte' in het onderzoek rond WikiLeaks: dat er, ook tegen Assange, (nog?) helemaal geen aanklacht is. Alleen in de zaak tegen soldaat Bradley Manning is nu een aanklacht geformuleerd, waaronder 'aiding the enemy', een misdrijf waarvoor in de VS de doodstraf gegeven kan worden. Een proces heeft echter nog steeds niet plaatsgevonden. Manning zit intussen al vanaf mei 2010 vast, waarvan 23 uur per dag in de isoleercel, en sinds maart 's nachts naakt. Hij zou geheime informatie aan WikiLeaks hebben gelekt. 'Met het detentieregime van de heer Manning ben ik niet bekend,' zegt Rosenthal in antwoord op de Kamervragen. De woordvoerder van Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, PJ Crowley, heeft wel vernomen over de omstandigheden van Mannings gevangenhouding en nam onlangs ontslag vanwege de 'belachelijke, counterproductieve en stomme' behandeling van Bradley Manning in een militaire gevangenis in Virginia.
Er is inmiddels een petitie gestart voor steun van de Nederlandse overheid aan Gonggrijp.
GroenLinks heeft laten weten geen genoegen met de antwoorden van minister Rosenthal op de eerder gestelde schriftelijke vragen over mogelijke Amerikaanse strafvervolging van Rop Gonggrijp. “Nederland moet niet alleen pal staan voor alle Nederlanders maar ook voor de vrijheid van informatie- en media,” aldus GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters. GroenLinks heeft inmiddels schriftelijke vervolgvragen gesteld.
De partij wil ondermeer weten of de minister opheldering gaat vragen, zoals de IJslandse regering heeft gedaan over een IJslandse parlementariër in dezelfde zaak. Peters: “Het is gênant dat de regering de mogelijkheid openlaat om Gonggrijp ooit aan de Amerikaanse autoriteiten uit te leveren. Dat terwijl wereldwijd in de pers is uitgemeten hoe Bradley Manning onmenselijk wordt behandeld. Het getuigt van een wereldvreemde blik als de minister zegt daar niets over te weten. Eigenlijk verklaart de minister hiermee mensen als Gonggrijp en Manning vogelvrij.”