VPRO Tegenlicht De Man door Europa Het oude Europa, dat decennialang zo onveranderlijk leek, lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. Theatermaker Lucas de Man ging langs 17 Europese steden op onderzoek naar onze toekomst.
VPRO Tegenlicht De slimme universiteit De ontwikkelingen binnen het hoger onderwijs. Hoe zou een toekomstbestendige universiteit er idealiter uit moeten zien? Een aantal inspirerende voorbeelden.
VPRO Tegenlicht De Chinese wereldorde De heersende orde van de Wereldbank en het IMF heeft sinds kort een Chinese tegenhanger, de Asian Infrastructure Investment Bank, waarmee China een enorm infrastructuurproject wil financieren.
VPRO Tegenlicht Tinder love Talloze apps en sites worden speciaal ontworpen met het doel onze behoefte aan seks en intimiteit te bevredigen. Hoe beïnvloedt technologie de manier waarop we intimiteit beleven en relaties aangaan?
VPRO Tegenlicht Na de revolutie In de lente van 2011 namen in Spanje grote aantallen demonstranten de openbare pleinen over. Maar wat gebeurde er na de demonstraties? Wat zijn de mogelijkheden als de stem van de menigte verstomt?
VPRO Tegenlicht Wijze lessen uit het Midden-Oosten In Genève is het overleg over de toekomst van Syrië hervat. Hoe zou een plausibel toekomstscenario voor het Midden-Oosten eruit kunnen zien?
VPRO Tegenlicht Onderhandelaar in oorlogstijd De Nederlandse Sigrid Kaag is als VN-gezant speciaal belast met het vluchtelingenvraagstuk in Libanon, dat meer dan 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen op een bevolking van vier miljoen mensen kent.
VPRO Tegenlicht Race naar de ruimte Talloze partijen koesteren grote ambities om de ruimte te verkennen voor toerisme, transport en grondstoffen. Het is een race waarbij de noodzaak van heldere spelregels duidelijk wordt.
VPRO Tegenlicht Fossielvrij Een groep verontruste burgers vertrouwt niet op de politiek om klimaatverandering aan te pakken. Ze richten zich op de financiële sector en krijgen hulp van banken als HSBC en The Bank of England.