Er is al veel gesproken en geschreven over Joris Luyendijks boek Zeven Vinkjes. En ook ik spreek hem in de Tegenlicht Podcast. Het is een intiem gesprek geworden waarin Luyendijk ook vraagt naar mijn ervaringen als persoon die enkele vinkjes mist. Omdat ik mij nauwelijks uitlaat over thema's als discriminatie en uitsluiting voelde dat wel een beetje als een ‘coming out.’ Daardoor krijgt het gesprek een kwetsbaarheid waardoor ook Joris Luyendijk zich bloot durft te geven. Zo komen ervaringen uit zijn schooltijd boven water. Ervaringen die Joris na lang wikken en wegen toch niet in zijn boek heeft opgenomen.
Verder in de podcast komt de kritiek op het boek ter sprake. Luyendijk zou niks nieuws vertellen. Hoewel ik het hier niet mee eens ben, kan ik de kritiek wel begrijpen. Het is natuurlijk ongelooflijk bitter dat als je als activist al jaren zegt dat uitsluitingsmechanismes heel reëel zijn in Nederland, dat pas wordt geaccepteerd als een witte man het zegt. Dan is het logisch dat je verontwaardigd roept: 'Dat zeg ik dus al jaren.'
Maar mijn begrip betekent niet dat ik het eens ben met deze kritiek. Ik beschouw de Zeven Vinkjes juist als een waardevolle aanvulling op het diversiteitsdebat. En wellicht belangrijker: het geeft individuen en werkgevers een goed instrument om diversiteit beter en genuanceerder te benoemen zodat er echt wat kan veranderen.