stom dronken 15 mei 2014 De serie Drunk, in Noorwegen een succes, kreeg een Nederlandse versie: Bezopen!, over jongeren en alcohol. Rutger Engels, specialist op dit gebied, kijkt mee naar het origineel.
romantisch drama 14 mei 2014 Het verhaal van de uit elkaar gedreven geliefden Winny en Nizar leek wel een boek of een filmscript. En dat is het nu ook.
vrije vrouwen 11 mei 2014 Femke Halsema en Hassnae Bouazza maakten de documentaireserie Seks en de zonde, over eigenzinnige vrouwen in de islamitische wereld. Halsema: ‘Ik wilde in beeld brengen hoe vrouwen nu leven, en niet zo’n duizend-en-een-nachtsprookje presenteren.’
gedachtenvoedsel 10 mei 2014 Het gekruide menu van het Food Film Festival leest als een pleidooi tot acute herziening van ons voedselconsumptiegedrag. Hoe kan het duurzamer, gezonder en eerlijker?
geluk is een loempia 9 mei 2014 Friet uit China en saus van rotte vis, Wouter Klootwijk tovert weer verbazende gerechten uit zijn wilde keuken.
losse stokjes 8 mei 2014 Ginger Baker is de meest geflipte én geniale drummer ter wereld. In 2012 kwam hij naar Nederland.
mee naar het bureau 6 mei 2014 Drie keer per week neemt Chris Kijne radioluisteraars in Bureau buitenland mee de grens over. Voor achtergrond en verdieping, analyse en reportages. ‘Maar we openen met iets actueels, via iemand ter plekke. Nu bijvoorbeeld Laura Starink die voor NRC veel in Oekraïne reist.’
van divers pluimage 5 mei 2014 In MeesTV geven de gelauwerde natuurfilmers Tijs Tinbergen en Jan Musch blijk van hun liefde voor vogels. De VPRO Gids ging op een vroege vogelexcursie, liet zich informeren over het Korhoenkamp en bezocht een vogelopvangcentrum.
sterven voor een ideaal 4 mei 2014 Hoe gaat een ouder om met een kind dat vrijwillig naar de oorlog vertrekt en daar sneuvelt? Daarover gaat de radiodocumentaire Verloren zonen.
ala'a tegen assad 30 april 2014 Sommige Syrische activisten tegen Assads regime worden aangestuurd door een 19-jarige in Chicago.
porgel en perulan 29 april 2014 Ja, er was wel degelijk Joods verzet. Dat van de PP-groep krijgt alsnog de verdiende aandacht.
wat als het weer gebeurt 28 april 2014 Beide ouders van filmmaker Natascha van Weezel zijn kinderen van Holocaust-overlevenden. Als lid van de ‘derde generatie’ leeft ook zij nog altijd met ‘de oorlog’.
de patiënt als partner 27 april 2014 De mondige patiënt denkt soms beter te weten wat hem scheelt en welke behandeling nodig is. Hij wil meer betrokken worden bij het behandelingsproces. Artsen willen dat nu ook.
stadsvissen 26 april 2014 Brengt het klassieke sportvissen flinke kosten met zich mee, streetfishing doe je al met een ultra-light hengeltje en een vispas van vijfentwintig euro.
terroristen maken 25 april 2014 Nieuwbakken politieke activisten David en Bradley worden terrorismeverdachten nadat ze zijn opgepakt met acht molotov-cocktails op zak. Zijn ze erin geluisd?
koersmovie 24 april 2014 In een eigenzinnige roadmovie per fiets ontdekt Wilfried de Jong dat het Belgische wielrennen tijdens de oorlog gewoon doorging.
race op rails 23 april 2014 Vernederingen en boetes dwingen Japanse treinbestuurders tot gevaarlijk rijgedrag.
Zuid-Afrika’s ‘derde macht’ 22 april 2014 De afschaffing van apartheid in Zuid-Afrika verliep moeizaam. Bert Haitsma maakte de documentaire 1994, The Bloody Miracle. ‘Niet over het ANC en Mandela, maar de bewegingen die tegen de veranderingen waren.’
onrustig en ongrijpbaar 21 april 2014 Veel mensen kenden maar een stukje van de jong overleden columnist Martin Bril. Coen Verbraak poogde de delen bijeen te voegen.
eco-radicalen 20 april 2014 Een Finse professor en een Chinese ondernemer zien het einde van de aarde nabij en proberen in China met de ecologisch verantwoorde bouwprojecten Eco Valley en Sky City soelaas te bieden.