Holland doc radio: Verloren zonen
Zondag, Radio 1, 21.02-22.00
‘Ik vroeg mijzelf: Peter, miljoenen mensen is een keuze ontnomen. Jij hebt wel een keuze. Wat ga jij doen met je leven? Wat ga jij doen om de wereld beter te maken? Ik besloot te dienen.’ Dat zei generaal buiten dienst Peter van Uhm in zijn toespraak op de Dam op 4 mei 2013. Hij schopte het tot commandant der Strijdkrachten. Zijn zoon Dennis trad in zijn voetsporen, en hij sneuvelde in april 2008 in Afghanistan door een bermbom. ‘Het waren duistere dagen,’ zei zijn vader in dezelfde toespraak. ‘Wat heb je aan idealen, wat heb je aan die betere wereld morgen, als je er vandaag je zoon aan verliest?’
Over die vragen gaat de radiodocumentaire Verloren zonen, uit te zenden op Dodenherdenking. Hasan Evrengün, Robert Wichink en Joost Wilgenhof onderzoeken kwesties rondom oorlogsvrijwilligers die nu en in het verleden spelen. Waarom kiest een jonge man ervoor zijn leven op het spel te zetten? Wat zijn de drijfveren van soldaten, hoe kijkt de omgeving er tegenaan en hoe wordt het gerechtvaardigd als iemand sneuvelt?
De makers togen met Van Uhm naar het Vlaamse Ieper, waar hevig gevochten werd in de Eerste Wereldoorlog. Rond de stad liggen vele duizenden gesneuvelden begraven. Op de begraafplaats vertelt hij over de trots die hij voelt voor zijn zoon. Ondanks zijn verdriet heeft de vader nog steeds veel respect voor de soldaten. Sommige ellendige kwesties hebben alleen geweld als oplossing, vindt hij.