Waarom deze jongeren dakloos raken is onbekend en ook is onduidelijk hoe de groep precies over het land verdeeld is. Opmerkelijk, want de ambities waren tien jaar geleden glashelder: alle jongeren binnen drie jaar van straat. Dat leek Argos-redacteuren Joline Cramer en Remy van den Brand het ideale recept voor een journalistiek onderzoek. Lees in 2 minuten→ wat ze willen uitpluizen én hoe je daarbij kunt helpen.
Ze hebben geen eigen woonruimte, slapen op straat of ‘bankhoppen’ van slaapplaats naar slaapplaats. Volgens het CBS is deze groep zwerfjongeren in tien jaar tijd verdrievoudigd, maar over de oorzaken bestaan maar weinig harde gegevens.
Alle verhalen
Topambtenaar Bernard ter Haar ziet met lede ogen aan hoe overheidsbeleid bijdraagt aan de groei van het aantal dak- en thuislozen. Onlangs verscheen zijn rapport, met een aantal stevige adviezen aan een nieuw kabinet.
lees verder →
‘Het stilstaan is wat het meest knaagt aan jongeren.’
Reactie van tipgever Stijn Nijhof
Wie zijn wij?
Joline Cramer en Remy van den Brand. Wij werken bij de VPRO. Joline als onderzoeksjournalist. Na een studie journalistiek aan de Universiteit Leiden begon ze bij Argos als stagiaire. En eigenlijk is ze er nooit meer weggegaan (oké, ze heeft één jaartje iets anders gedaan). Remy werkt al langer bij de VPRO. Ze startte bij de wetenschapsrubriek Noorderlicht in het roemruchte VPRO Radio 1-programma De Ochtenden en werkt nu als programmamaker en eindredacteur voor diverse radioprogramma’s en podcasts.
We noemen dit onderzoeksproject Buitengesloten. Die naam kun je op twee manieren lezen. Enerzijds hebben we het in dit project over jongeren zonder huis. Anderzijds horen en lezen wij dat het vaak gaat om jongeren die niet goed passen in de systemen van bijvoorbeeld onderwijs en zorg, die we in Nederland zo bedacht hebben. Buitengesloten dus.