Sinds kort kun je (anoniem) tips aan ons kwijt via klokkenluidersplatform Publeaks. Hieronder leggen we je uit hoe dat werkt en welke stappen je moet nemen om je identiteit te beschermen.

Wat is Publeaks?

Publeaks is een online platform waarop anoniem informatie gedeeld kan worden met de pers. Wil je ons attent maken op een misstand, maar loop je daarbij risico’s? Via Publeaks kun je eenvoudig, via een beveiligde ‘pijplijn’, informatie naar ons sturen en met ons communiceren. Die informatie wordt een beperkte tijd bewaard op versleutelde servers. Alleen journalisten aan wie jij je tip hebt gestuurd hebben toegang tot de  door jou verstuurde informatie. Om je identiteit te beschermen is het wel belangrijk dat je een aantal stappen in acht neemt.

  1. Zorg ervoor dat je een computer gebruikt die je vertrouwt en gebruik nooit je werkcomputer om te lekken. Doe dat ook nooit op het Wifi-netwerk van je werkgever.
  2.  Download en installeer de Torbrowser, een speciale webbrowser die je identiteit verbergt. Je kunt die downloaden via: www.torproject.org/download/
  3. Open de Torbrowser en surf naar het volgende adres: http://eozjdgpnnmvcfn3drxtirjcn5c27ydkzqlzn4iptam54eewhji6qlqqd.onion/argos
  4. Je komt bij ons eigen portal uit. Volg de stappen op de pagina. 

Let op! Bij het versturen van een tip via Publeaks wordt een zestiencijferige code voor je aangemaakt. Bewaar deze code goed. Het is de enige manier om te zien of je tip goed is ontvangen en of je een reactie van ons hebt gehad.

Waarom stappen jullie in Publeaks?

Onze verhalen komen tot stand door mensen die bereid zijn informatie met ons te delen, soms met grote risico’s voor hun eigen positie. Het is voor bronnen steeds moeilijker geworden om ons persoonlijk te benaderen, via post, telefoon of e-mail. Tegenwoordig komen ze niet meer in contact met journalisten zonder dat er eerst een persvoorlichter aan te pas komt en hun (digitale) communicatie kan door hun werkgever worden gemonitord. Het strafrechtelijk onderzoek na de recente WODC-affaire en de gijzeling van een NOS-verslaggever door het OM, laten zien dat actief gespeurd wordt naar de herkomst van gevoelige informatie.

Onze onderzoeken worden ook steeds internationaler - kijk bijvoorbeeld naar het project Lost in Europe  - en met buitenlandse bronnen kunnen we niet zo makkelijk afspreken. Om al deze redenen kiezen we ervoor om in Publeaks te stappen. Zodat we op een zo veilig mogelijke manier toch met mensen in contact kunnen treden die risico’s lopen door met journalisten te spreken.

Ik wil anoniem met jullie spreken. Kan dat alleen via Publeaks?

Zeker niet. Naast Publeaks bieden we nog een aantal kanalen aan, waarmee je versleutelde berichten kunt versturen. Zo zijn we ook bereikbaar via berichtenapp Signal, waarmee je anoniem kunt chatten en bestanden kunt versturen. Maak je liever gebruik maken van versleutelde e-mail, dan raden we je Protonmail aan. Op onze contactpagina staat meer uitgelegd over deze kanalen en welke stappen je moet nemen om je identiteit te beschermen.

Ik lees dat jullie in 2013 juist niet in Publeaks wilden stappen, hoe zit dat?

Dat klopt. Samen met Reporter en Zembla besloten we eerder niet aan Publeaks mee te doen. Dat heeft er vooral mee te maken dat je via Publeaks tips naar meerdere journalisten kunt sturen, wat het (in theorie) ingewikkelder maakt om bronnen te beschermen. Wij kunnen immers wel onze zaakje voor elkaar hebben, maar we kunnen niet in de keuken kijken bij andere redacties.

Sinds 2013 is er een hoop veranderd, ook bij Publeaks zelf. Zo kunnen redacties inmiddels ook via hun eigen Publeaks-portal worden benaderd. Ook wij hebben zo’n ‘eigen’ stek. De tips die je ons via die weg stuurt komen alleen bij ons binnen. Wij vinden die 1 op 1 relatie met onze bronnen heel erg belangrijk. Om de informatie op waarde te kunnen schatten, maar ook om jouw identiteit het beste te kunnen beschermen. Stuur jij je tip naar meerdere journalisten dan kan dat voor ons een reden zijn om jouw tip niet op te pakken.