Dit onderzoek is gestart uit verwondering. Wij willen weten hoe het kan dat in een welvarend land als Nederland duizenden jonge volwassenen een marginaal bestaan leiden. Zonder eigen huis en afhankelijk van hulpverlening als het gaat om elementaire levensbehoeften. Buitengesloten dus.
De huidige crisis bewijst weer eens waar een geavanceerde verzorgingsstaat als Nederland toe in staat is als de nood aan de man is. In korte tijd zijn door het hele land initiatieven ontstaan om dak- en thuisloze mensen onderdak te bieden. Dus waarom is het in de afgelopen tien jaar, ondanks alarmerende rapporten, niet gelukt om de groeiende groep dakloze jongeren terug te dringen?
Ongeveer vier weken geleden publiceerden we een artikel over onze eerste bevindingen: een rondgang langs gemeenten over de aantallen zwerfjongeren per regio. Gemeenten zijn immers verantwoordelijk voor de hulp en opvang van dak- en thuisloze jongeren. Door te zorgen voor huisvesting bijvoorbeeld, soms in combinatie met schuldsanering en psychische bijstand.
We kregen hierop veel reacties van hulpverleners, onderzoekers, mensen die zelf op straat hebben geleefd of die zich bekommeren om deze groep jongeren.