The mind live - georganiseerd door VPRO, KNAW en UNESCO
Datum: Woensdag 6 september 2017 - 20.00 uur
Locatie: Leidse Schouwburg (Oude Vest 43, Leiden)
The mind live
6 september in Leiden - kijk nu de registratie
Kunst en wetenschap kwamen samen in the mind live op 6 september 2017 in Leiden, met o.a. Robbert Dijkgraaf. Kunnen machines creatief zijn?
Bekijk de registratie van de avond:
Het programma
de sprekers
Robbert Dijkgraaf – Vermaard natuurkundige, bestuurder en hoofd van het Institute for Advanced Study in Princeton, maar bovenal natuurlijk presentator van The mind of the universe.
Koert van Mensvoort – Kunstenaar, filosoof en oprichter van het Next Nature Network. Hij ziet de mens en zijn technologie als onderdeel van de natuur. Met zijn recent verschenen Brief aan de Mensheid pleit hij voor een menselijkere technologie.
Merlijn Twaalfhoven – Deze componist ziet kansen in de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap voor de aanpak van complexe wereldproblemen, met verbeelding, spel en schoonheid als hoofdingrediënten.
Juliette Walma van der Molen - Volgens deze hoogleraar ontwikkelingspsychologie zijn creativiteit en nieuwsgierigheid typisch menselijke eigenschappen. Welke rol speelt de creatieve mens in een wereld waarin technologie steeds slimmer wordt?
de kracht van verbeelding
Had Albert Einstein gelijk toen hij het volgende zei? 'Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.'
Wat worden de thema’s van kunst en wetenschap van morgen? Wat blijft er over voor de verbeelding als we toegang hebben tot alle kennis en omringd worden door intelligente systemen? Intelligente systemen die zelf ook creatief zullen worden. Of is creativiteit een exclusief menselijke eigenschap die machines niet zullen evenaren?
kunnen we het bevatten?
Wat kunnen we kennen, zijn er dingen die we niet kunnen kennen, die we ons zelfs niet kunnen voorstellen? Als wij vermoeden dat het brein van een Chimpansee het concept quantummechanica niet kan bevatten, waarom denken wij dan wel dat we weten wat ‘de werkelijkheid’ is? Kan er iets achter liggen dat we gewoonweg niet kunnen bevatten omdat ons brein dat niet kan? Robbert Dijkgraaf heeft natuurlijk ook niet alle antwoorden, maar hij kan er wel iets zinnigs over zeggen.
Presentatie van de avond is in handen van Andrée van Es (voorzitter Nederlandse UNESCO Commissie) en Rob van Hattum (VPRO). Organisatie: VPRO, NWO en UNESCO.
Over de afgelopen avond in Eindhoven (16 juni):
de sprekers
Carolina Cruz – Virtual-realitypionier van het eerste uur uit Little Rock in de staat Arkansas, Verenigde Staten. Cruz schetst een wereld van morgen waarin we in toenemende mate in virtual reality zullen leven. Leven in meerdere werelden, wat zegt dat over je identiteit?
Catholijn Jonker – Expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en mens-machine-interactie aan de Technische Universiteit Delft. Hoe gaat technologie ons leven in de toekomst vormgeven?
Servaas Kokkelmans – Specialist in de kwantumfysica - de magische wereld van allerkleinste deeltjes met zijn onnavolgbare wetten - aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hoe gaat de kwantumcomputer en -technologie onze wereld op zijn kop zetten?
de versmelting van mens en machine
Mensen en machines lossen problemen op een verschillende manier op en kunnen elkaar versterken. Machines kunnen bepaalde problemen beter aan, maar alleen mensen hebben een vrije wil. Wat betekent de versmelting van mens en machine nu voor onze toekomst?
Smartphone, pacemaker, Siri, slimme algoritmes, hersenimplantaten. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Is dat erg? Op deze debatavond georganiseerd door de KNAW, de VPRO en het VPRO Medialab gaan drie gerenommeerde wetenschappers, onder wie Carolina Cruz, hoofdrolspeler uit aflevering 8 van the mind of the universe, met elkaar in gesprek over de versmelting van mens en machine.
technologiemarkt
Zelf virtual reality en de nieuwste technologieën ervaren? Voorafgaand en na afloop van het debat demonstreren medewerkers en studenten van Fontys Hogeschool ICT de nieuwste technieken die werkelijkheid en fictie vermengen. Kom virtueel shoppen, chat met een robot of verken het International Space Station. Platformen zoals Hololens, Cardboard en Vive zijn zelf te ervaren. Deze bijzondere Technology-markt is al open vanaf 19.00 uur.
Over de voorbije avond in Utrecht (3 mei):
de sprekers
Hans Clevers – Geneticus aan het Hubrecht Instituut in Utrecht. Zijn onderzoek draait om stamcellen, de vernieuwers in je lichaam, en hoe we die kunnen laten doen wat we willen. Kunnen we alles vernieuwen?
Cees Dekker – Bionanowetenschapper aan de TU Delft. Hij is hard op weg om kunstmatige cellen te maken uit losse celonderdelen. Kunnen we met kunstmatige leven uiteindelijk het leven zelf en het ontstaan ervan begrijpen?
Sjoerd Repping – Hoofd voortplantingsgeneeskunde aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dankzij een revolutie in de DNA-technologie kunnen we DNA steeds makkelijker herschrijven. Wat betekent dit voor de toekomst van de mens?
de mens als schepper
De natuur is zo complex dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het allemaal vanzelf is ontstaan, zonder sturende hand van een Schepper. Maar we zijn als mensen aardig op weg om de gebruiksaanwijzing van de levende wereld te ontrafelen. Worden we zelf een scheppende kracht die levende wezens kan bouwen en die zijn eigen lichaam van nieuwe onderdelen kan voorzien?
De mens als schepper is het onderwerp van de eerste aflevering van de tiendelige VPRO-serie the mind of the universe. Hans Clevers, een van de hoofdrolspelers in deel 1, en twee andere vooraanstaande wetenschappers gaan tijdens deze bijeenkomst in Tivoli Vredenburg in gesprek met elkaar en met het publiek over deze scheppende kracht. En uiteraard blikken we vooruit op het eerste deel van the mind.