de mens als dier: waarom status zo belangrijk is voor onze soort
Melanie Challenger legt uit dat de mens een dier is dat denkt dat niet te zijn. Al onze huidige problemen hebben te maken met precies dat misverstand.
Geen enkel ander dier gaat elke dag in de auto naar zijn werk, of maakt plannen voor een kolonie op een andere planeet. Wij mensen zijn niet zomaar dieren die zich verzamelen bij een waterplaats, maar denkers die het bestaan overpeinzen. Unieke individuen, met elk zijn unieke leven. We kunnen ons grondig analyseren, en laten niets aan het toeval over.
Maar Melanie Challenger twijfelt hieraan, schrijft ze in haar boek ‘Het dier in ons’. Hierin legt ze uit dat we een dier zijn, dat denkt dat niet te zijn. Al onze huidige problemen hebben te maken met precies dat misverstand. We moeten gaan accepteren dat we onszelf te groot hebben gemaakt. Mensen moeten hun plaats kennen in de wereld die ze hebben veranderd in een mensenwereld.
Volgens Challenger zijn we door deze mensenwereld in ons denken en doen vervreemd geraakt van de rest van de levende wereld en alles wat we daarin als bedreigend zien. We zijn doodsbang toe te geven dat we dier zijn. Waarom is het belangrijk te accepteren dat ook we dieren zijn?
meer verhalen over de samenleving
-
- lees artikel ‘vervoersarmoede steeds groter probleem in Nederland’
- kijk aflevering ‘kloofdichters’
- lees artikel ‘zo rekent Frankrijk af met autobesitas’
- lees artikel ‘Trans en een kinderwens: wat is er mogelijk?’
- luister podcast ‘waar zijn alle heroïnegebruikers gebleven?’
- lees artikel ‘zo kan ecopopulisme het klimaat en de democratie redden’
- kijk aflevering ‘rebranding migration’
- meer over samenleving