home workout: zo train je je democratische spieren

‘Ik denk dat onze huidige democratie wel wat spierballen kan gebruiken,’ aldus Yadira de Jong van Bureau Burgerberaad, de organisatie die Democracy Fitness naar Nederland haalt. ‘We hebben betrokken burgers nodig en democratische fitness haalt dat in mensen naar boven.’

Doortje Nieuwenhuijzen, 14 juni 2024

Democratie kun je trainen, zo bewijst Democracy Fitness. Het concept werd bedacht door drie Deense vrouwen die elk vanuit een andere achtergrond het belang inzagen van een sterkere burger voor een sterkere democratie. Er bleek veel animo voor te zijn en de reacties waren enthousiast. Inmiddels kan men zich via Bureau Burgerberaad ook in Nederland in het zweet werken voor meer democratisch zelfvertrouwen. Met behulp van concrete oefeningen worden tien verschillende spiergroepen getarget, denk aan de empathie-spier of de actie-spier. Doe mee en kom in je beste democratische shape! 

Democracy Fitness koppelt het alledaagse (interacties op buurtniveau of binnen een bedrijf) aan het politieke door concrete vaardigheden te trainen. De tien spieren die je moet ontwikkelen voor democratische fitheid zijn het resultaat van wetenschappelijk onderzoek. Dat er nog spiergroepen bij zullen komen, is niet uitgesloten. In een training van dertig minuten ga je aan de slag met een spiergroep. ‘Een democratie is afhankelijk van haar inwoners, we kunnen zelf onze democratie versterken,’ vertelt Yadira. Reden genoeg om de sportkleding uit de kast te trekken! Voordat je deelneemt aan een echte Democracy Fitness training, kun je beginnen met de Tegenlicht-Democracy-Fitness-Home-Workout: een paar korte oefeningen gebaseerd op het principe van democratische fitness maar dan voor thuis.

Empathie-spier
Stap 1: Denk aan iemand waar je antipathie voor voelt. 
Stap 2: Zoek een foto op van de desbetreffende persoon.
Stap 3: Vind iets waar je empathie voor voelt of wat je zelfs apprecieert. Dit kan lastig zijn. Om je te helpen: denk eens aan de persoon in zijn/haar/diens jonge jaren, zouden jullie misschien op elkaar geleken hebben? Of: zou de motivatie achter hun acties wellicht overeenkomen met gevoelens die jij ook kent?

Onenigheid-spier
Stap 1: Zoek een ander persoon op. 
Stap 2: Vind iets waar je het over oneens bent. 
Stap 3: Luister naar elkaar.
Stap 4: Leg uit waarom je het niet eens bent.

Mening vormen-spier
Stap 1: Zoek een ander persoon op.
Stap 2: Vertel elkaar over je mening (dit mag over alles gaan).
Stap 3: Leg aan elkaar uit waar je mening op gebaseerd is: een feit of een gevoel? 

Zo, die workout zit erop, vergeet niet te stretchen! Wellicht moet je de komende dagen herstellen van de democratische spierpijn, maar wel met een goed gevoel: jouw democratische fitheid draagt bij aan een sterke democratie. En een pro-tip: als je de workout vaker doet, wordt de spierpijn vanzelf minder.