Weinig Nederlanders kennen hem, maar in het wetenschappelijk veld van de zonne-energie is Wim Sinke wereldberoemd. Hij won tal van prijzen. Mede dankzij hem is Nederland internationaal koploper in onderzoek naar zonne-energie. Deze week is hij te gast in de Tegenlicht Podcast.
Hij is net met pensioen gegaan, maar rusten op de lauweren wil hij niet. Graag deelt Sinke zijn visie over de grote energietransformatie waar we middenin zitten. Want het huidige elekriciteitsnet piept en kraakt en is niet toegerust voor de enorme hoeveelheid zon- en windenergie. Door onze enorme energieafhankelijkheid van andere landen rijzen de energierekeningen de pan uit.
Als we dit willen aanpakken, gaat het niet alleen over het optimale rendement halen uit zonnepanelen, maar ook over de misplaatste en zelfs gevaarlijke minachting voor windmolensubsidies. En moeten de hoger opgeleiden niet een paar extra stappen zetten op weg naar een duurzame samenleving? In de regel verdienen zij meer en vervuilen daarom ook meer dan de mindervermogende Nederlander die geen geld heeft voor grote auto's en exotische vakanties. Zal vliegschaamte uiteindelijk de planeet redden?
Hoogste tijd dus om goed om te luisteren naar een van de knapste koppen van ons land die een heldere visie heeft om de energietransitie tot een goed einde brengen.