Tot op de dag van vandaag doet de VPRO onderzoek naar de val van de moslimenclave Srebrenica. In 2015 was dat 20 jaar geleden. Een documentaire en een interactive over de vraag of dit drama voorkomen had kunnen worden leidden tot nieuwe inzichten. Op deze pagina een overzicht van oud en nieuw VPRO-materiaal rondom de grootste genocide uit de Europese geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog.

laatste nieuws

  • 2doc 2015: Amerikanen hielden luchtsteun tegen

    De Nederlandse regering was niet op de hoogte

    De Servische generaal Ratko Mladic wist dat er geen NAVO-luchtaanvallen zouden volgen, toen zijn troepen in juli 1995 de aanval op de door Nederlandse VN-militairen beschermde enclave Srebrenica openden en ruim achtduizend mensen vermoordden. Zes weken eerder besloot de regering Clinton om ‘voor de afzienbare termijn’ geen luchtaanvallen meer uit te voeren op Servische doelen. Washington nam dat besluit ‘in stilte’. Het toenmalige kabinet Kok wist van niets.  Lees hier verder →

    televisie: srebrenica bij de vpro

    Had de internationale gemeenschap de verovering van de moslimenclave Srebrenica en de moord op de meer dan 8000 moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen kunnen voorkomen? Een team van Argos (Human/VPRO) ging op onderzoek uit, stuitte op nieuwe feiten en maakten er een documentaire van.

    online: webserie en interactive

    Op je computer of tablet kan je deze interactieve online documentaire bekijken met aanvullende informatie bij de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen'. Deze interactive is gemaakt door de redactie van Argos en bevat naast een korte vertelling veel achtergronden en documentatie.

    radio: srebrenica bij de vpro

    OVT

    OVT (2015) : blikt terug op 20 jaar nationaal trauma
    Twintig jaar geleden viel de enclave en nog steeds lijken we niet over het trauma heen. Waar zit de pijn? Te gast zijn: Frank Westerman, indertijd correspondent in het gebied en auteur van verscheidene boeken over Srebrenica; historicus en psycholoog Eelco Runia, auteur van ‘Het Srebrenica Syndroom’ en Ludy de Vos, Strategic Analyst bij The Hague Centre for Strategic Studies.

    hoofdrolspeler toen & nu: Joris Voorhoeve in 2doc

    Een voorname rol in de '2doc : Waarom Srebrenica moest vallen' is weggelegd voor Joris Voorhoeve, tijdens de val van de moslimenclave minister van Defensie. Hij was degene die belangrijke beslissingen (wat te doen met aanvraag luchtsteun?) moest nemen. In de Argos-uitzendingen werd hem in 2006 en 2007 al eerder gevraagd over eventuele voorkennis: was die er nu wel of niet? Voor je eigen voorkennis: luister deze drie afleveringen terug vóór de 2doc van start gaat.

    Argos

    podcast

     abonneer je nu op de argos-podcast : de 4 meest spraakmakende uitzendingen

    het fotorolletje revisited

    De Argos-redactie selecteerde van alle ruim 60 uitzendingen over Srebrenica de vier meest spraakmakende en zette die op een podcast. Deze vier uitzendingen worden per aflevering voorafgegaan aan een gesprek tussen Argos-redacteuren Eric Arends en Huub Jaspers. Jaspers maakte of was betrokken bij de meeste afleveringen rond dit dossier. Hij vertelt onder meer over de impact van deze reportages voor bijvoorbeeld de politiek en betrokkenen. Afgelopen 11 juni zond het radioprogamma een update uit na de eerdere serie over het fotorolletje.
    ► Luister hier de uitzending het fotorolletje revisited

    Joris Voorhoeve over Srebrenica (2006-2007)

  • lees: reportage uit srebrenica

    onderzoek

    jongeren hebben geen flauw benul

    Het is eén van onze zwartste bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis en relatief kort geleden. Toch weet meer dan de helft van de jongeren tussen 16 en 29 jaar niet wat er is gebeurd in en rond de val van Srebrenica in 1995. Dat blijkt uit een onderzoek van omroep Human.
    lees hier verder over het onderzoek van Human
    lees ook het blog van researcher van dit project Hannah Kooy. 'In de zomer van 1995 was ik een peuter en later op de middelbare school heb ik weinig tot niets over het uiteenvallen van Joegoslavië en specifiek Srebrenica geleerd.'

    Reacties

    Praat mee over Srebrenica op de Facebookpagina van Argos