Smaakmakers

Hamburgers en Coca-Cola, lekker echt of echt lekker?

Tegenwoordig leven we in de veronderstelling dat je bent wat je eet. We hangen aan de lippen van eetschrijvers, dieetgoeroes en tv koks die ons vertellen dat we best wel in een kwartier een ambachtelijke maaltijd op tafel kunnen zetten. De supermarkten liggen vol met eerlijk en echt eten. Echt eten? Bestaat er dan zoiets als nep eten?

 

It's the real thing” zo luidde de slogan van Coca-Cola. Bijna honderd jaar was het zoete drankje mateloos populair en werd er nooit iets veranderd aan het recept. Tot bleek dat ‘the real thing’ ook ‘really’ ongezond was door de grote hoeveelheden suiker. En zie daar: in 1982 kwam er voor het eerst een suikervrije variant op de markt. En dat was slechts het begin. Vanaf dat moment zijn er in de voetsporen van het succes van de Diet Coke talloze variaties op de markt verschenen. Van verschillende fruitsmaken tot cafeïnevrije. In 2009 kwam Diet Coke Plus op de markt dat niet minder ongezond was, maar zelfs gezond, door de toegevoegde vitaminen en mineralen.   

Waarheid als een koe

Het klinkt misschien raar, een gezonde frisdrank, maar het is een trend die overal zichtbaar is. Zo ook in de fast-food industrie. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om nog ergens een behoorlijke ongezonde hamburger te vinden. Waar koeien vroeger naar de slager gingen, verstikken we ze nu met liefde, zo lijkt het wel. Burgerbarren die betaalbaarheid nastreven, maar vooral ook eerlijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, schieten als paddenstoelen uit de grond. Onder toeziend oog van blije vrije koeien die je vanaf grote foto's aanstaren kan je genieten van 'eerlijke' hamburgers.   

Broodje... gezond?!

Alleen het broodje waarop die hamburger op geserveerd wordt lijkt tegenwoordig nog een probleem. Ovenvers, overheerlijk, maar kennelijk niet overeerlijk: boterhammen. Wie is er niet groot en sterk mee geworden?! Als we Kris Verburgh, schrijver van het boek 'De Voedselzandloper' mogen geloven, helemaal niemand. Sterker nog, door het eten van brood zou je eerder dood gaan. De broodconsumptie in Nederland is dan ook tanende. Voor wie het nog wel aandurft om z'n tanden te zetten in een goeie hoeveelheid koolhydraten, is er een keur aan keuzemogelijkheden. Ambachtelijke broden met extra granen, al dan niet bereid in een fabriek, maar in ieder geval met liefde en passie - volgens de verpakking althans.