’s werelds beste stad wanneer het regent
Van de nood een deugd maken, in Göteborg hebben ze die kunst begrepen.
Tekst Tara Vierbergen Beeld Nova van Campen
Onder de noemer Rain Gothenburg heeft de Zweedse stad zich als doel gesteld ’s werelds beste stad te worden als het regent. (Geen overbodige luxe overigens, want regenen doet het er vaak.) Er werd daad bij doel gesteld door een ontwerpwedstrijd uit te schrijven. De opdracht: ontwerp een school die het ook goed doet in de regen.
Zweeds architectenbureau Link Arkitektur ging er met de winst vandoor. Link serveerde een typisch Scandinavisch gebouw, dat door het vele hout knap versmelt met de natuur. Maar het ontwerp beperkte zich niet alleen tot het gebouw, ook het landschap eromheen doet mee. Of eigenlijk: juíst het landschap eromheen doet mee. Het middelpunt van het schoolplein moet een riviertje worden, waarin de regen onder andere via de schuine schooldaken terechtkomt om vervolgens als een blauw draad door de buitenruimte te kronkelen, langs sluizen en betonnen ‘ijsschotsen’. Een spannende speelplek voor wanneer het regent, en tegelijk een slim waterafvoersysteem. En regent het niet, dan bewijst de droge rivierbedding een goeie dienst als skatebaan.
Naast waterproof schoolpleinen, telt Götenborg meer plekken waar het goed toeven is als het regent. Neem Regnlekplatsen, ofwel: regenspeeltuin. Een speeltuin die zo is ontworpen dat het er vooral leuk is tijdens een bui. Er zijn kuilen in de grond aangebracht om de plassen dieper te maken en dus bevredigender om in te springen. Water stroomt er van leliebladvormige afdaken via goten in een zandbak waar kinderen rivieren en dammen kunnen bouwen. Gebruik maken van het potentieel van de regen om unieke ervaringen te creëren, dat is het idee. En dat lukt aardig.
Ook aardig: de gedichten elders in de stad die op putdeksels zijn gegoten, en het kunstproject waarbij voetafdrukken van ijsberen met speciale verf op het plein Esperantoplatsen zijn geschilderd, zodat ze alleen verschijnen als het regent.
meer verhalen over de samenleving
-
- lees artikel ‘vervoersarmoede steeds groter probleem in Nederland’
- kijk aflevering ‘kloofdichters’
- lees artikel ‘zo rekent Frankrijk af met autobesitas’
- lees artikel ‘Trans en een kinderwens: wat is er mogelijk?’
- luister podcast ‘waar zijn alle heroïnegebruikers gebleven?’
- lees artikel ‘zo kan ecopopulisme het klimaat en de democratie redden’
- kijk aflevering ‘rebranding migration’
- meer over samenleving