de fiscus heeft het op de Marktplaats-verkoper gemunt, waarom?
Nieuwe Europese regelgeving omtrent belastingsamenwerking raakt nu vooral de recreatieve Marktplaats-verkoper. Wat betekent de nieuwe richtlijn DAC7, en kan het ook anders?
Tekst Doortje Nieuwenhuijzen Beeld Fien Leeflang
Zet je met enige regelmaat kleding op Vinted of verkoop je weleens meubels via Marktplaats? Dan is het handig te weten dat de Belastingdienst tegenwoordig meekijkt. Dit komt voort uit Europese regelgeving (DAC7) die sinds vorig jaar van kracht is en digitale platforms verplicht stelt om verkoopgegevens door te geven aan de fiscus.
Hoogstwaarschijnlijk zal de nieuwe regelgeving niet veel grootverdieners raken. Mensen die bijverdienen via platforms zoals Marktplaats en Vinted maken zich ondertussen wel zorgen. De Belastingdienst krijgt je namelijk al in het vizier vanaf een bedrag van 2000 euro per jaar of 30 items. Wederom een aanscherping van de belasting op inkomsten, die de kleinere portemonnee het meest zal raken.
een radicaal ander belastingstelsel volgens econoom Thomas Piketty
Wat leveren zulke regels de Nederlandse economie eigenlijk op? Weinig, aldus Franse economen Thomas Piketty en Gabriel Zucman. Ze stellen dan ook een radicaal ander belastingstelsel voor. Door vermogensbelasting te verhogen en het doorsluizen van geld naar belastingparadijzen niet te laten lonen, vermindert de ongelijkheid tussen arm en rijk. Winnaars van de globalisering (grote bedrijven en mensen met een groot vermogen) zouden zo een eerlijkere duit in de staatskas doen. En dat biedt de mogelijkheid om de belasting op inkomsten te verlagen, waardoor de lagere en middenklasse erop vooruitgaat.
Er is steeds meer draagvlak voor de ideeën van Piketty en Zucman. Eerder deze maand suggereerde een rapport van Patriotic Millionaires nog dat een groot deel van de rijken der aarde graag een groter deel van hun vermogen willen afstaan aan de staat. Een radicale ommezwaai blijft voorlopig uit, maar laten we de hoop niet verliezen: Piketty en Zucman stippelden het pad uit, we hoeven het enkel stap voor stap te volgen.
meer verhalen over de samenleving
-
- lees artikel ‘vervoersarmoede steeds groter probleem in Nederland’
- kijk aflevering ‘kloofdichters’
- lees artikel ‘zo rekent Frankrijk af met autobesitas’
- lees artikel ‘Trans en een kinderwens: wat is er mogelijk?’
- luister podcast ‘waar zijn alle heroïnegebruikers gebleven?’
- lees artikel ‘zo kan ecopopulisme het klimaat en de democratie redden’
- kijk aflevering ‘rebranding migration’
- meer over samenleving