In dit gesprek schetst Laurien Crump verschillende scenario’s hoe de Oekraïne-oorlog kan verlopen. Het meest realistische scenario is dat de oorlog wordt voortgezet zonder ‘exitstrategie’. Oekraïne blijft strijden tot de laatste Rus de Krim heeft verlaten en de Donbas weer bij Oekraïne is gevoegd. Dat wordt dan waarschijnlijk nog jaren doorvechten. Militaire experts achten de kans dat dat gaat lukken erg klein. De Russische economie draait tegen alle verwachtingen in nog redelijk dus Rusland kan het ook nog wel een tijd volhouden. Mede dankzij de steun van China en ook dankzij de fossiele grondstoffen die tegen gereduceerde oorlogsprijzen nog gretig aftrek vinden buiten het westen. Poetin kijkt ook niet op van een paar tienduizend doden meer of minder. In het Russische achterland valt nog genoeg kanonnenvoer te ronselen.
De risico’s van doorvechten zijn voor Oekraïne ook niet gering. Stel dat er een andere regering komt in de VS of in een groot land in de EU dat minder ruimhartig steun wil verlenen? Misschien dat Rusland in dit scenario weer terreinwinst kan boeken en Oekraïne nog meer in puin wordt geschoten. En waar gaan die Westerse wapens uiteindelijk heen? Laurien Crump brengt Afghanistan in herinnering waar de wapens die de Mujaheddin kreeg van Amerika nu door de Taliban worden gebruikt.
Laurien Crump schetst ook een vredesscenario. In dit scenario zal China een belangrijke rol spelen. Ook moet de OVSE weer belangrijk worden. Een pan-Europees veiligheidsinstituut dat ten tijde van de koude oorlog ervoor zorgde dat de gemoederen niet te hoog opliepen. Laurien Crump legt uit hoe een dergelijke diplomatieke sprong voorwaarts om vrede in het vizier te krijgen tot stand zou kunnen komen.