Een storm van kritiek
Een artikel van de Russischtalige nieuwswebsite Zerkalo (‘Spiegel’) beschrijft naar aanleiding van de actualiteit het incident met de Koersk en nog drie andere Russische scheepsrampen van na 1945. Want, zo helpt het artikel de lezer herinneren, hoewel het zinken van de Moskva het grootste verlies van de Russische marine in jaren is, ging het in het recente verleden vaker mis. Vooral het drama op de Koersk is opnieuw relevant, omdat de kritiek die toen vanuit de samenleving klonk nu met hernieuwde kracht opduikt.
En de kritiek was luid, 22 jaar geleden. Zowel in de internationale als de binnenlandse media kreeg de Russische regering de wind van voren. Het onbedoeld ontploffende materieel van het leger was overduidelijk niet in orde, hulp aan de onderzeeër in nood kwam veel te langzaam op gang, en communicatie met de families van de opvarenden verliep schandelijk slecht. Pas na dagen van onzekerheid werden nabestaanden officieel op de hoogte gesteld van het overlijden van de voltallige bemanning.
De Russische media, toen nog een stuk vrijer dan nu, vielen massaal over de respons van Poetin heen. Op het moment van het ongeluk was de president op zijn vakantieadres aan de Zwarte Zee. Pas na een paar dagen brak hij zijn verblijf af. Bovendien weigerde Poetin assistentie van andere landen bij het lokaliseren en bereiken van de Koersk. Pas toen Poetin na vier dagen uiteindelijk hulp toezegde vorderde de reddingsactie, en werd snel duidelijk dat er niets meer te redden viel. 118 mannen waren gestorven bij de eerste grote oefening van de Russische marine in jaren. Het was een tragedie en een blamage.