Vijf weken en één dag na Poetins aanval op Oekraïne was het 1 april en zette het Russischtalige platform Meduza een podcast-aflevering online over humor in het Rusland van nu. Dood, verderf, chaos en vernieling in Oekraïne, crisis en een paranoïde dictator in Rusland. Je zou zeggen dat er bitter weinig te lachen valt. Ondanks het onderwerp had de toon van deze podcast dan ook nauwelijks serieuzer kunnen zijn. De strekking was dat Rusland sinds 24 februari de renaissance ziet van een oud type mop: de zogenaamde anekdot, een humoristisch genre dat populair werd onder het communisme. Nu maakt het een rentree, en dat is eerder grimmig dan grappig, begrijpt de luisteraar al snel.
Sovjethumor
In Meduza’s podcast ‘Wat is er gebeurd?’ bespreekt presentator Vladisvlav Gorin iedere werkdag een actueel thema met wisselende gasten. In de aflevering van 1 april gaat hij in gesprek met antropoloog Aleksandra Archipova. Archipova werkte tot een half jaar geleden aan de Economische Universiteit in Moskou, maar moest het land verlaten omdat haar onderzoek haar vrijheid in gevaar bracht. Het Kremlin was op z'n zachtst gezegd niet gecharmeerd van Archipova's academische werk, dat internationaal juist hoog aangeschreven staat. Inmiddels is Archipova verbonden aan het Wilson Center in Washington.
In de podcast van Meduza neemt deze antropoloog de luisteraar mee in haar onderzoek en observaties. Ze vertelt dat er in Rusland sinds de oorlog in Oekraïne veel grappen rondgaan die direct herkend worden als Sovjet-stijl anekdoty. Ze verspreiden zich mondeling, in gesprekken aan de keukentafel of in de supermarkt, maar worden ook in grote getale gedeeld op sociale media. Over de betekenis van deze plotselinge toename is Archipova eenduidig: dit is bepaald geen vrolijk fenomeen, dat blijkt wel uit de geschiedenis van het genre. Tijdens de Sovjet-Unie ontstonden deze moppen in reactie op de absurditeit van het dagelijks leven. Een voorbeeld van zo’n anekdot uit de Sovjettijd:
In een gevangeniscel…
- ‘Hoe lang moet je zitten?’
- ‘Vijfentwintig jaar.’
- ‘Waarvoor?’
- ‘Voor helemaal niets.’
- ‘Leugens! Voor helemaal niets krijg je tien jaar.’
De uitzichtloze willekeur van de gevangenkampen van de Communistische Partij gevat in een korte dialoog. Dit genre van politieke satire was behalve in de Sovjet-Unie ook populair in Oost-Duitsland, Tsjechoslowakije en andere landen met een totalitair regime. Maatschappelijke wanhoop is natuurlijk niet voorbehouden aan Rusland, nu niet en vroeger niet. Sommige anekdoty werden dan ook direct vertaald en overgenomen uit een andere taal. Maar er ontstonden ook veel grappen die alleen in de context van een specifieke taal en cultuur pasten.