Zo gebruiken Israëlische soldaten met een posttraumatische stressstoornis massaal medicinale wiet om hun gedachten weer op orde te krijgen. In Ethiopië gaat het er wat milder aan toe, daar ontdekten we dat het drinken van een kopje therapeutische koffie al volstaat. En in Los Angeles zijn ze er vooral vroeg bij, daar brengen ouders hun kroost naar speciale kindertherapie voor een verplicht uurtje ‘zen’.
Maar we beginnen onze mentale wereldreis in Cambodja, waar trauma’s door de gruweldaden uit de jaren ‘70 onbedoeld aan de volgende generatie zijn doorgegeven. Daardoor groeien veel jongeren op met de trauma’s van hun ouders.
Hun vaders en moeders waren tijdens het terreurbewind van de Rode Khmer, een militaire aftakking van de communistische partij, getuige van verschrikkelijke martelingen. Veel van hen raakten gewond of verloren familieleden en vrienden.
Een Cambodjaanse theatergroep probeert het verleden nu bespreekbaar te maken. Metropolis correspondent Thearith gaat met Sangtorn, een van de acteurs, mee naar zijn geboortedorp. Hier vertelt Sangtorns moeder over de verschrikkingen van de Rode Khmer. Verhalen die Sangtorn op zijn beurt weer vertaalt naar theaterstukken.