Savulescu werkt nu als hoogleraar aan de Universiteit van Oxford en is voorzitter van het Uehiro Centre for Practical Ethics. Samen met Nick Bostrom heeft Savulescu meegewerkt aan het opzetten van het ENHANCE Project van de EU. Binnen dat project doen zij onderzoek naar de ethische implicaties van mensverbeteringstechnieken om daar beleidsadvies over te kunnen geven.
Binnen zijn expertisegebied staat Savulescu bekend als een progressief denker. Hij is van mening dat we nieuwe technieken en technologie moeten inzetten om de mensheid en de wereld te verbeteren. Deze denkrichting wordt ook transhumanisme genoemd. Het is niet alleen moreel acceptabel om dat te doen, vindt Savulescu, maar zelfs een morele plicht.
Vanuit de utilitaristische traditie vindt Savulescu dat ons handelen altijd zo veel mogelijk geluk voor zo veel mogelijk mensen moet opleveren. Medisch onderzoek dat streeft naar het verbeteren van het leven van mensen, is moreel gezien de enige juiste optie, ook als daar een prijs aan vast zit.
Een voorbeeld hiervan is Savulescu’s opvatting over het gebruik van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens Savulescu kan een persoon of samenleving die abortus in individuele gevallen goedkeurt, geen bezwaar hebben tegen het kweken van embryo’s voor stamcellen. In beide gevallen sterft een embryo maar in het geval van stamcelonderzoek levert dat uiteindelijk iets op waar iedereen iets aan heeft, zoals nieuwe behandelmethodes.
Voor Savulescu gaat het uiteindelijk om een hoger doel: het welzijn van de mensheid als soort. Hij is niet alleen van mening dat het selecteren van embryo’s gerechtvaardigd is en dat ouders hun best mogelijke kind mogen kiezen - Savulescu gaat verder. Volgens hem moeten we onszelf en onze kinderen genetisch verbeteren, om het voortbestaan van onze soort veilig te stellen.
Bekijk hieronder een video van een presentatie van Julian Savulescu op de TedX-conferentie in Barcelona.