zomergasten op het witte doek 2024

21 juli t/m 25 augustus

Bekijk alle zes afleveringen van Zomergasten live op het witte doek in het filmtheater en beleef het ultieme Zomergastengevoel in De Uitkijk in Amsterdam.

Wegens gezondheidsredenen heeft Adriaan van Dis op advies van behandelende specialisten moeten besluiten het komende seizoen van VPRO Zomergasten niet te presenteren.
In samenspraak met Adriaan wordt de presentatie verzorgd door oud-presentatoren van Zomergasten: Janine Abbring, Jelle Brandt Corstius, Hanneke Groenteman, Peter van Ingen, Margriet van der Linden en Joris Luyendijk.
Vanaf 8 tot en met 13 juli wordt er elke dag hieronder een gast en presentator bekend gemaakt.


Bekijk alle afleveringen live in het filmtheater en beleef het ultieme Zomergastengevoel, onderuitgezakt in het pluche van filmtheater De Uitkijk in Amsterdam.

VPRO-leden zijn van harte welkom. Kaarten kosten 15 euro per persoon (inclusief een glas prosecco en hapjes) en zijn verkrijgbaar bij Filmtheater De Uitkijk.
 

*Let op: de uitzendingen zijn te zien op het witte doek bij De Uitkijk. VPRO Zomergasten wordt opgenomen in Hilversum, zonder publiek.*

zomergasten 2024

21 juli - Eric van der Burg (Amsterdam, 1965), VVD Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg is de eerste Zomergast.
Peter van Ingen interviewt Eric van der Burg over zijn favoriete televisieavond. De ‘linkse eigenzinnige’ VVD’er moest deze zomer zijn asielportefeuille opgeven en neemt weer plaats in de Tweede Kamer.

28 juli - Sana Valiulina (Tallinn, Estland, 1964) is de tweede Zomergast.
Jelle Brandt Corstius interviewt schrijfster Sana Valiulina over haar favoriete televisieavond. Valiulina prijkt met haar romans 'Kinderen van Brezjnev' (2014) en 'De boekhouder en de overste' (2022) op de must-read lijstjes om Rusland en de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen.

4 augustus - Sakir Khader (Vlaardingen, 1990), documentaire fotograaf en filmaker, is de derde Zomergast. Joris Luyendijk interviewt hem over zijn ideale televisieavond. De Palestijns-Nederlandse Sakir Khader maakt stijlvol, cinematografisch werk en rauwe, intieme beelden van conflictgebieden. Vaak in zwart-wit en altijd recht uit het hart. Hij won er de Zilveren Camera 2023 mee.

11 augustusGarrie van Pinxteren (Amsterdam, 1958), sinoloog en China-correspondent, is de vierde Zomergast. Als zij in 1982 als student naar Shanghai gaat, weet ze nog niet dat het haar ‘levensbestemming’ zal worden. In Shanghai studeert ze Oude Chinese geschiedenis en in Beijing Theaterwetenschap. Ze studeert in Leiden af als sinoloog en gaat in 1998 in China wonen. In 2001 wordt ze China-correspondent voor NOS Nieuws en NRC. Janine Abbring interviewt Van Pinxteren over haar ideale televisieavond.

18 augustus - Liesbeth Zegveld (Ridderkerk, 1970) is op de vijfde Zomergast. Zegveld is bekend van de grote en langlopende rechtszaken die zij voert namens oorlogsslachtoffers, vaak tegen de Nederlandse staat. Ze stond als mensenrechtenadvocaat nabestaanden bij van de slachtoffers van Srebrenica, overlevenden van luchtbombardementen in Irak en nabestaanden van massa-executies in Indonesië. Ze is tevens hoogleraar Oorlogsrechtsherstel aan de Universiteit van Amsterdam. Margriet van der Linden interviewt Liesbeth Zegveld over haar ideale televisieavond.

25 augustus - Acteur Pierre Bokma (Parijs, 1955) is de zesde Zomergast. Bokma geldt als een van onze grootste acteurs en heeft een ongekende staat van dienst. In zijn ruim veertigjarige carrière staat hij in meer dan honderd toneelstukken van gerenommeerde gezelschappen en speelt hij in meer dan zestig speelfilms en tv-series. Bokma zet elk personage naar zijn eigen, authentieke hand. Hanneke Groenteman interviewt Pierre Bokma over zijn ideale televisieavond.

Zomergasten op het witte doek
21 juli t/m 25 augustus                        

Filmtheater De Uitkijk
Prinsengracht 452
Amsterdam

Zaal open: 19.45 uur
Aanvang: 20.15 uur
Einde: 23.15 uur

Kaarten zijn hier verkrijgbaar