De Lange Arm van Turkije

De lange arm van Turkije

In Frankrijk begint eind van dit jaar het proces tegen de Duitse Turk Ömer G. Hij wordt verdacht van moord op drie Koerdische activistes in 2013 in Parijs. Het Openbaar Ministerie in Parijs vond bewijs dat de man een infiltrant was en in nauw contact stond met de MIT, de geheime dienst van Turkije. De moorden liggen politiek gevoelig. De Turkse en Franse inlichtingendiensten werken al jarenlang intensief samen op het dossier van de PKK, de verboden Koerdische Arbeiderspartij. Maar een moordpartij op Frans grondgebied, daar zat men in Parijs niet op te wachten.

Het politieke ongemak strekt zich uit tot in Nederland. Justitie liet Ömer G. oppakken bij een grootschalige politieactie tegen de PKK in Zeeland. Die actie in december 2012 in het dorpje Ellemeet vond plaats vijf weken voor de moordpartij in Parijs.

Argos maakte vorig jaar een reconstructie over de anti-PKK-operatie in Ellemeet. Nu een vervolgverhaal over de oorlog van Turkije tegen de PKK, die ook West-Europa lijkt te hebben bereikt. Heeft Nederland zich onbewust voor het karretje laten spannen van de Lange Arm van het Turkse regime?

De boeken

Sjoerd de Jong, Ombudsman bij NRC, journalist en vaste boekrecensent in Argos bespreekt vandaag:

John Jansen van Galen, De gouden jaren van het linkse levensgevoel, Het verhaal van Vrij Nederland (Balans 2016)

Arnold Karskens, Journalist te koop. Hoe corrupt zijn onze media? (Querido, 2016)

Kees Schaepman, Dood Water (Walburg Pers 2016)

fragmenten