In het Zeeuwse dorp Sluiskil komen extra luchtmetingen naar giftige metalen. Dit besloten de provincie, het Rijk en de gemeente Terneuzen naar aanleiding van onderzoek van Argos dit voorjaar.

Het aantal luchtmetingen wordt uitgebreid nadat Argos onthulde dat honderden Nederlandse bedrijven in de metaal- en afvalbranche nog niet voldoen aan nieuwe regels om luchtvervuiling tegen te gaan. Onder andere de herkomst en hoeveelheid van schadelijke stoffen in de lucht zal nu gemeten worden, meldt NOS in samenwerking met Omroep Zeeland

Gerechtelijk deskundige Cor Coenrady wees in de uitzending ‘Dorp onder het stof’ op de nieuwe regels om de uitstoot van gevaarlijke stoffen te beperken. Grootschalige opslag van veel ‘stuifgevoelige stoffen’ – zoals zand en verbrandingsassen – moet in een gesloten ruimte plaatsvinden, in plaats van in de buitenlucht. Zo kunnen de stoffen niet uitwaaien over de omgeving. De Vereniging Afvalbedrijven ziet impact van de nieuwe regels voor bedrijven in de sectoren afval, havens, metaal en grond-, weg- en waterbouw.

Heros

Veel bedrijven voldoen er nog niet aan, zo ook afvalbeheerder Heros. Het Zeeuwse bedrijf slaat op een terrein van 55 hectare metershoge bergen grijze verbrandingsas op in de buitenlucht. Na verbranding van huisafval blijft deze ‘bodemas’ over, en waait over het dorp Sluiskil. Bewoners laten in de uitzending veegmonsters zien van zwart stof op de voorruit van hun auto. Om het verspreiden van dit soort stoffen in de lucht tegen te gaan, moeten veel bedrijven hun goederen voortaan ‘inpandig’ opslaan.

Na de Argos-uitzending liet het bedrijf in een online reactie weten dat zij mogelijk niet aan de regels hoeven te voldoen: volgens de Omgevingswet vallen zij onder een aparte categorie, namelijk: ‘complexe bedrijven’. Deze bedrijven hebben een grote impact op de leefomgeving. Voor een ‘complex bedrijf’ gelden vanwege hun aard en omvang andere, Europese regels voor op- en overslag.

Volgens onafhankelijk deskundige Coenrady hoort Heros wel onder de regels te vallen. Pas als dit conflict voor de rechter komt, zal duidelijk worden wie gelijk krijgt. Intussen zitten er in Sluiskil naast Heros verschillende andere, niet-complexe bedrijven die ook stuifgevoelige stoffen in de buitenlucht opslaan en mogelijk bijdragen aan de vervuiling.

Omwonenden bezorgd

Veel omwonenden van de omgeving Sluiskil klaagden bij de lokale omgevingsdienst over de luchtkwaliteit. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid: al jaren ervaren ze overlast van het overwaaiende stof, dat op de longen van de bewoners slaat.

De Vereniging Afvalbedrijven kondigde na de uitzending aan in overleg te gaan met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar de provincie, het Rijk en de gemeente nemen nu zelf maatregelen.