Schatrijke investeerder en filantroop die miljarden heeft verdiend met valutaspeculaties. Desondanks is George Soros tegen de onbelemmerde vrije markt.

Afgelopen april kwam Soros met een controversieel inzicht: om de eurocrisis op te lossen, moet Duitsland uit de euro stappen. Dit advies komt niet van de minste. De inmiddels bejaarde Soros staat bekend als ‘superinvesteerder’ en heeft een enorm inzicht in de werking van financiële markten. Zo heeft hij een miljard dollar verdiend door te speculeren met het Engelse pond, het grootste bedrag dat ooit met beleggen is verdiend. Zijn vermogen wordt geschat op 20 miljard dollar.

De van oorsprong Hongaarse Soros verliet na de Tweede Wereldoorlog Hongarije om te gaan studeren aan de London School of Economics. Na zijn studie verhuisde hij naar New York waar zijn carrière een grote vlucht nam. In de jaren '80 zette Soros samen met Jim Rogers het Quantum Fund op, een hedgefund dat opbrengsten van 4200% opleverde. Rogers besloot met pensioen te gaan, maar Soros bleef speculeren. Zelf verklaart hij zijn succes met het volgen van zijn instinct. Volgens hem maken investeerders zich schuldig aan kuddegedrag en verliezen ze zich in kosten-baten analyses. Hoewel hij zelf schatrijk is geworden met speculeren, geeft hij het vrijemarktkapitalisme de schuld van de crisis.

Filantropie

Soros heeft naar schatting zo’n 8 miljard van zijn vermogen uitgegeven aan verschillende filantropische projecten. Een collega-investeerder, Paul Tudor Jones II betitelde hem zelfs als "one of history's greatest benefactors". Zo heeft hij honderden miljoenen dollars gegeven aan mensenrechtenorganisaties en vrije media. Ook heeft hij de Open Society Foundation opgericht, een fonds dat zich inzet voor het stimuleren van democratie. Sinds 2004 steunt hij openlijk de Democratische Partij in de VS, vooral omdat hij kritisch was op Bush jr. Veel van zijn inspanningen zijn gericht op het stimuleren van democratische projecten in Oost-Europa, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

Half the day he engages in the most ruthless financial exploitations, ruining the lives of hundreds of thousands, even millions. The other half [of the day] he just gives part of it back

Slavoj Žižek over George Soros

Kritiek

Zijn manier van speculeren heeft hem echter ook de nodige critici opgeleverd. De econoom Paul Krugman vindt dat hij op een onverantwoorde manier met valuta speculeert. Volgens Krugman anticipeert Soros niet alleen een crisis, maar veroorzaakt hij deze ook door grote hoeveelheden van een munt snel te verkopen. De premier van Maleisië beschuldigde Soros zelfs van het op deze manier ruïneren van Maleisië tijdens de Azië-crisis van 1997.  Ook zijn filantropie wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. Zo zegt Ercis Kurtulus, hoofd van The Social Transparency Movement Association in Turkijke, dat Soros door middel van NGO’s landen van binnenuit zou willen veranderen.